Italië is een land dat is gevuld met talloze sfeervolle steden die allemaal het bezoeken waard zijn. Verona is één van deze steden en vind je in het noorden van het land. Wil je weten wat er allemaal in deze stad te beleven valt? Lees dan deze top 15 bezienswaardigheden in Verona.

Arena di Verona

Arena di Verona
Je hoeft niet naar Rome om mooie Romeinse bouwwerken te zien. Verona heeft namelijk een kleine versie van het Colosseum: Arena di Verona. Je vindt dit oude theater in het centrum van de stad, waar het gebouw al sinds het jaar dertig na Christus staat. Het amfitheater had ruimte voor maar liefst 30.000 bezoekers en is vandaag de dag nog steeds een bezoekje waard.

Castelvecchio

Castelvecchio 2
Aan de rand van de rivier vind je een burcht die als sinds de veertiende eeuw over Verona waakt. Castelvecchio is vandaag de dag een belangrijk museum in de stad, waar je een aantal bijzondere historische spullen uit de omgeving kunt vinden. Je leert hier bovendien over de geschiedenis van de stad, terwijl je een wandeling maakt door de kasteeltuin en de duistere tombes.

Ponte di Castelvecchio

Castelvecchio
Bij Castelvecchio vind je meteen een andere bekende trekpleister: een brug. Ook deze brug komt uit de veertiende eeuw en was in die tijd ontzettend bijzonder. Het was namelijk die langste brug die op dat moment ooit was gemaakt. Inmiddels zijn er natuurlijk nog veel meer ellenlange bruggen, maar dat maakt Ponte di Castelvecchio niet minder bijzonder. Zo kan je vanaf de brug een uitkijktoren bereiken, waardoor je geniet van een prachtig uitzicht over de stad. Daarnaast vallen de rode stenen van de brug natuurlijk ook op.

Basilica di San Zeno Maggiore

Basilica of San Zeno

Geen enkele stad in Italië is natuurlijk compleet zonder een imposante kerk. De Basilica di San Zeno Maggiore heeft een prachtige architectuur, onder andere dankzij het grote cirkelvormige raam aan de voorkant van deze kerk. Dat is niet de enige reden waarom Basilica di San Zeno Maggiore beroemd is geworden. Het is namelijk ook de fictieve plek waar Romeo en Julia getrouwd zijn. Liefhebbers van dit beroemde verhaal willen daarom ook graag een bezoekje brengen aan de kerk.

Piazza Delle Erbe

Piazza Delle Erbe
Emes2k/wikimedia commons

Als je een stad zoekt met sfeervolle pleintjes, dan moet je in Verona zijn. Piazza Delle Erbe is een van de meest beroemde pleintjes van de stad. Het ligt in het hart van het historisch centrum en wordt daarom omringd door een aantal mooie bezienswaardigheden. Daarnaast is dit ook de plek om te genieten van een hapje of een drankje, want er zijn voldoende cafés en restaurants in de buurt.

Giardino Giusti

Giardino Giusti
Mister No

Heb je zin om even een rustgevende wandeling te maken tijdens je bezoek aan Verona? Dan moet je naar Giardino Giusti gaan. Deze tuinen maken deel uit van het Giusti paleis en zijn daarom weelderig aangelegd. Je wandelt hier door perfecte paadjes de zijn versierd met bloemen, bomen en struiken. Bovendien staat er hier en daar ook een beeldhouwwerk op je te wachten.

Piazza Bra

Piazza Bra verona

Piazza Bra is een van de grootste pleinen die je in Verona kunt vinden. Ook aan dit plein staan verschillende historische panden, waaronder de arena, maar Piazza Bra heeft nog meer te bieden. Zo vind je rondom het plein meerdere winkeltjes die ideaal zijn wanneer je even lekker wilt shoppen. Daarnaast hebben de huizen aan het plein allemaal prachtig gedecoreerde balkonnetjes en zijn hun gevels in stralende kleuren geschilderd.

Torre dei Lamberti

Torre dei Lamberti
Als je de hoogste toren in heel Verona zoekt, dan moet je bij de Torre dei Lamberti zijn. Deze toren heeft een hoogte van maar liefst 84 meter en is in twee periodes gebouwd. Zo werd er oorspronkelijk een toren gebouwd in 1100, waarna deze langzaam maar zeker in verval raakte. In de zestiende eeuw werd de toren deels gerestaureerd en hoger gemaakt, waarna Torre dei Lamberti zijn indrukwekkende hoogte heeft gekregen. Het is mogelijk om de toren te bezoeken, waarna je beloond wordt met een fenomenaal uitzicht over de stad.

Kathedraal van Verona

Verona Cathedral
Didier Descouens/wikimeida commons

De kathedraal van Verona lijkt wel wat op de Basilica di San Zeno Maggiore, alleen is deze kerk groter en imposanter. Zo is de voorgevel versierd met prachtige beeldhouwwerken en vind je indrukwekkende glas-in-lood ramen in de kathedraal. Ook de binnenkant is indrukwekkend te noemen. Zo is er het grote altaar waarboven een nog groter fresco hangt. Ook heeft de kathedraal een gigantisch orgel dat een groot deel van de kerk inneemt.

Castel San Pietro

Castel San Pietro
Adert/wikimedia commons
Castel San Pietro 2

Oorspronkelijk werd Castel San Pietro gebouwd als een kerk, maar later werd het uitgebreid zodat het een echte burcht werd. Deze had een ideale locatie aan de rand van de rivier, zodat de omgeving goed in de gaten kon worden gehouden. Je kunt Castel San Pietro niet bezoeken, maar het is wel een prachtig gebouw om van een afstand te bewonderen.

Scaliger tombes

Scaliger tombes
Didier Descouens/wikimeida commons

In het centrum van Verona staan vijf grote monumenten die gebouwd zijn ter ere van de Scaliger familie. Deze familie maakte de dienst uit in de stad in de dertiende en veertiende eeuw. Iedere tombe is weer gebouwd voor een ander lid van de familie, zodat ze nog altijd geëerd kunnen worden door de stad.

Arco dei Gavi

Arco dei Gavi
Aan de rand van het historisch centrum staat een mooi bouwwerk: Arco dei Gavi. Er wordt gedacht dat deze boog oorspronkelijk een deel uitmaakte van de verdedigingswerken rondom de stad. Toch is Arco dei Gavi niet in zijn originele staat te bewonderen. Het bouwwerk is namelijk een aantal eeuwen geleden vernietigd, waarna het weer opnieuw is gebouwd in de twintigste eeuw.

Casa di Giulietta

Casa di Giulietta
Romeo en Julia is een wereldberoemd verhaal dat zich afspeelt in Verona. Niet gek dus dat er ook bezienswaardigheden rondom dit toneelstuk in de stad zijn te vinden. Zo is Casa di Giulietta schijnbaar het gebouw waar je het beroemde balkon van Julia vindt. Hier keek ze uit over de stad terwijl ze dagdroomde over haar nieuwe geliefde: Romeo. We vonden deze bezienswaardigheid van Verona overigens wel veelvuldig terug in lijstjes van meest teleurstellende toeristen attracties! En tja, veel meer dan een balkonnetje is het ook niet.

Gardameer

gardameer
Het Gardameer is misschien wel een van de meest populaire toeristische bestemmingen van Italië. Het grote meer is de ideale plek om te ontspannen, maar er liggen ook sfeervolle dorpjes en steden aan de oevers van het meer. Verona is een van de plaatsen die je rondom het Gardameer kunt vinden. Tijdens een bezoek aan de stad kan je even helemaal tot rust komen wanneer je afreist naar het meer. Huur een bootje of ga gewoon met je reisgezelschap zwemmen om een beetje afkoeling te vinden in de Italiaanse zon.

Piazza dei Signori

Piazza dei Signori
Didier Descouens/wikimeida commons

Piazza dei Signori bevat eigenlijk een grote mengelmoes aan bouwstijlen. De gebouwen rondom dit grote plein komen namelijk allemaal uit een andere tijd. Daarom is dit een goede plek om iets te weten te komen over de geschiedenis van Verona. In de zomer is Piazza dei Signori bovendien een sfeervolle plek om te ontspannen. Er worden optredens gegeven door muzikanten en er zijn verschillende terrasjes waar je lekker van de zon geniet.