In het Middellandse Zeegebied liggen talloze eilandjes waarvan slechts sommigen bekend zijn bij iedereen. Zo zijn sommige eilanden belangrijke delen van grote landen en daarom ook populaire vakantiebestemmingen. Andere eilanden in dit gebied zijn een stuk minder bekend. Ben je benieuwd wat je allemaal mist? Je leest het in de top 10 onbekende mediterrane eilanden.

10. Cabrera – Spanje

cabrera

Cabrera maakt deel uit van de eilandengroep de Balearen. Het eiland ligt op slechts dertig minuten varen van een geliefde vakantiebestemming in dit gebied: Mallorca.

cabrera eiland

Je hoeft hier geen grote mensenmassa’s te verwachten, want er wonen in totaal slechts twintig mensen op het eiland. Het centrum bestaat uit drie straten en de rest van Cabrera is een groot nationaal park. Wil je van de prachtige natuur genieten? Dan moet je je aan strenge regels houden om de rust niet te verstoren.

9. San Pietro – Italië

san pietro

Bijna iedereen heeft wel ooit van Sardinië gehoord, maar San Pietro is het vergeten broertje van dit eiland. San Pietro is een oase aan rust met zeven prachtige zandstranden. Overdag geniet je hier van de zon, terwijl je ‘s avonds flaneert over de gezellige promenade.

san pietro italie eiland bij sardinie

Er komen weinig toeristen, maar er zijn wel een aantal beroemdheden die met plezier naar het eiland afreizen. Zo zijn Tom Cruise en Johnny Depp allebei met regelmaat in de haven van San Pietro te vinden.

8. Comino – Malta

comino bij malta

Wanneer je Comino van een afstand bekijkt, zou je niet denken dat dit een bewoond eiland is. Het eiland ziet er namelijk dor en verlaten uit. Er wonen ook slechts vier mensen op deze ruige rots in de Middellandse Zee. Toeristen reizen vooral naar het eiland om van de ongerepte natuur te genieten.

comino blue lagoon

Zo heb je hier de kans om bijzondere vogels in het wild te zien, maar het water rondom het eiland is ook de ideale plek om te snorkelen. Het witte zand en helderblauwe water lijken bovendien rechtstreeks uit een reclame te komen.

7. Erikoussa – Griekenland

Erikoussa

In totaal telt Griekenland meer dan zesduizend verschillende eilandjes, dus het is niet gek dat je ze niet allemaal kent. Erikoussa is een van de meest bijzondere vergeten eilanden van het land. Het eiland lijkt een klein paradijsje te zijn met rustige zandstranden, prachtige olijfgaarden, een sfeervol stadje en cipressen die iedere straat sieren. De tavernes op het eiland verwelkomen je met heerlijke Griekse wijn en verse visgerechten.

6. Kastelorizo – Griekenland

Kastelorizo grieks eiland

Kastelorizo is nog zo’n Grieks eiland dat een verborgen pareltje is. Het eiland ligt precies op de grens tussen Griekenland en Turkije, met de Turkse kust op slechts drie kilometer afstand. Op het eiland vind je bijzondere bezienswaardigheden, zoals ruïnes uit de tijd van de oude Grieken. Er is ook een fort dat eeuwenlang de belangrijkste bescherming voor het eiland was.

Kastelorizo

De natuur op Kastelorizo laat niets te wensen over. Wanneer je bent uitgekeken op het blauwe water kan je altijd nog een bezoek brengen aan de blauwe grot. Deze krijgt zijn bijzondere kleur door de weerspiegeling van het water.

5. Sazan – Albanië

sazan

Wanneer je aan een eilandvakantie denkt, denk je waarschijnlijk niet meteen aan Albanië. Toch heeft ook dit land een aantal eilandjes, waarvan Sazan misschien wel de mooiste is. Lange tijd kon je het eiland niet bezoeken omdat het een belangrijke marinebasis was. De Albanese regering liet niemand op het eiland toe die daar niets te zoeken had. Tegenwoordig zijn toeristen welkom om van de groene heuvels en het heldere water te genieten. De resten van de militaire basis zijn nog altijd te vinden op het eiland.

4. Île du Levant – Frankrijk

Île du Levant Frankrijk
Olivier Hoarau

Het Franse eiland Île du Levantl is dit geen plek waar toeristen vrij spel hebben. Een deel van Île du Levant wordt namelijk gebruikt als militaire basis. Bezoek je toch graag het andere deel? Dan moet je er rekening mee houden dat dit een populaire bestemming is voor naturisten. In het centrum van het eiland is het wel verplicht om minstens wat ondergoed te dragen, maar alle stranden en natuurgebieden zijn verder geschikt voor toeristen die graag zonder kleren van het eiland genieten.

3. Biševo – Kroatië

Bisevo eiland kroatie

Het is niet makkelijk om Biševo te bereiken, want het is een van de meest afgelegen eilanden van Kroatië. Het eiland telt twintig bewoners die elke dag genieten van kristalhelder water, mooie baaien en ruige kliffen.

Bisevo blauwe grot

Biševo is vooral een geliefde bestemming bij duikers. Dat heeft alles te maken met de bijzondere blauwe grot die je op het eiland vindt. Door het zonlicht dat naar binnen schijnt, zie je honderd verschillende tinten blauw op de rotswanden. Heb je genoten van de prachtige natuur, dan kom je vervolgens helemaal tot rust met de lokale wijn die alleen maar op dit eiland wordt gemaakt.

2. Capraia – Italië

Capraia klein italiaans eiland

Het Italiaanse eiland Capraia maakt officieel deel uit van Toscane. Het is een klein eilandje met een oppervlakte van twintig vierkante meter.

Capraia toscane

Er wonen ongeveer vierhonderd mensen op het eiland. Het landschap is ruig, met allerlei kliffen en rotsen die hun vorm hebben gekregen door vulkaanuitbarstingen die miljoenen jaren geleden plaatsvonden. Tijdens een wandeling over het eiland kom je talloze dieren tegen, van watervogels tot geiten.

1. Sainte-Marguerite – Frankrijk

Sainte Marguerite

Net ver van de kust van de bekende stad Cannes ligt dit Franse eiland. Vroeger deed Sainte-Marguerite vooral dienst als gevangenis, waar vijanden van de koning werden opgesloten. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie die gemakkelijk met de boot te bereiken is.

Sainte Marguerite eiland bij cannes

Niet alleen de oude gevangenissen zijn het bezoeken waard, want Sainte-Marguerite heeft ook prachtige bossen gevuld met eucalyptus- en dennenbomen. Ben je op zoek naar een avontuurlijke manier om je vakantie door te brengen? Dan kan je ervoor kiezen om een nachtje in het lokale fort te slapen. Verder zijn er geen hotels, dus alle andere bezoekers keren aan het eind van de dag terug naar het vasteland.

Meer eilanden in Europa