Ciao Italia! Wat een heerlijk land om te vertoeven. Maar bij het horen van Italië denk je wellicht niet onmiddellijk aan Palermo. Onbekend is onbemind? Leer de hoofdstad van Sicilië kennen aan de hand van onderstaande toppers en je zult staan trappelen om je valiezen te pakken. Rijke geschiedenis, topgastronomie en zalig Mediterraans klimaat gaan er hand in hand. Wat wil je nog meer?

10. Teatro Massimo

Teatro Massimo
Teatro Massimo 2
Angelo Cordeschi / Shutterstock.com

Dit operagebouw heeft zijn naam niet gestolen, want het is het grootste theater van Italië. Het dateert uit de 19e eeuw en is een streling voor het oog. Ga voor een volledige beleving en boek een voorstelling. Je zal versteld staan van de grandeur en perfecte akoestiek, waardoor het theater wereldberoemd is.

9. Catacombe dei Cappuccini

Catacombe dei Cappuccini
Jevgenijs Nikitins / Shutterstock.com

Misschien iets te macaber in het bijzijn van kleine kinderen, maar zeker de moeite waard. In tegenstelling tot andere catacomben staan de mummies rechtop en zijn ze bijzonder goed geconserveerd dankzij een speciaal balsemingsproces. Je ziet niet enkel botten, je maakt kennis met aangeklede mummies die hun gelaatstrekken vaak nog bewaard hebben. Ideale bestemming ook wanneer je eens eventjes weg wilt uit de zon.

8. Mercato Ballaro

Mercato Ballaro
Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Even kennismaken met de locals? Altijd leuk wanneer je op buitenlandavontuur bent. Deze grote en kleurrijke markt leent zich hiertoe uitstekend. Fruit en groenten, vis, streetfood, kruiden, noem maar op. Je vindt er ongetwijfeld ook een leuk souvenir om mee naar huis te nemen.

7. Mondello Beach

Mondello Beach
Mondello Beach architectuur

Wie Italië zegt, denkt natuurlijk aan zon en zee. In deze buitenwijk van Palermo – van oorsprong een vissersdorpje – vind je een geweldig mooi strand met turquoise water. Een must-see ook voor liefhebbers van architectuur. De buurt ligt bezaaid met schitterende art nouveau villa’s

6. Quattro Canti

Quattro Canti palermo
Quattro Canti

Dit plein, dat officieel Piazza Vigliena heet, ligt middenin het centrum van Palermo en verdeelt de stad in vier wijken. Op elk van de vier hoeken (what’s in a name) staat een bijna identiek barok gebouw met gebogen façade dat telkens een jaargetijde voorstelt. De gevels zijn versierd met zuilen, standbeelden en in elke sokkel een fontein.

5. Oratorio di San Lorenzo

Oratorio di San Lorenzo
ali caliskan / Shutterstock.com

In elke stad heb je vele kerken, maar dit oratorium uit de late 16e eeuw is heel bijzonder. De rococo beeldhouwwerken van Giacomo Serpotta komen er haast tot leven. Het was lange tijd de thuisbasis van een meesterwerk van Caravaggio, namelijk Natività con i Santi Lorenzo e Francesco di Assisi. Dit werk werd echter in 1969 gestolen, waarschijnlijk door de maffia, en nooit meer teruggevonden. Er hangt sinds 2015 wel een replica.

4. La Martorana

La Martorana kerk in palermo
La Martorana

Schoonheid zit vanbinnen. Aan de buitenkant zou je het niet zeggen en toch is deze kerk één van de mooiste van Palermo. Wat een pracht en praal! Een mozaïekspektakel dat onmogelijk met woorden te beschrijven is en dat je nergens elders kan spotten. Dit moet je met je eigen ogen gezien hebben.

3. Chiesa del Gesù

Chiesa del Gesu
ali caliskan / Shutterstock.com

Deze kerk is één van de belangrijkste barokke kerken in heel Sicilië. Ze werd op het einde van de 16e eeuw gebouwd door de jezuïeten. De barokke façade is reeds heel aantrekkelijk, maar breng zeker ook een bezoek aan het interieur vol prachtige beeldhouwwerken en fresco’s.

2. Cattedrale di Palermo

Cattedrale di Palermo
Cattedrale di Palermo 2

Deze kathedraal – voluit de Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta – behoort tot het UNESCO werelderfgoed en eens je er bent, zal je al snel begrijpen waarom. De bouw duurde vele eeuwen en dit vertaalt zich in een combinatie van verschillende bouwstijlen, wat dit immense bouwwerk uniek maakt.

1. Palazzo dei Normanni

Palazzo dei Normanni

Eveneens UNESCO werelderfgoed. Dit paleis – dat tegenwoordig deels gebruikt wordt door het Siciliaanse regionale parlement – was vroeger de zetel van de Normandische koningen van Sicilië, vandaar de naam. Daarna raakte het in verval, maar werd tijdens de renaissance in ere hersteld.

Cappella Palatina
Kiev.Victor / Shutterstock.com

Ga zeker eens binnen in de fenomenale Cappella Palatina. Deze koninklijke kapel – onderdeel van het Normandische paleis – heeft naast Byzantijnse architectuur ook Normandische bouwstijlkenmerken en adembenemende mozaïeken.