Italië heeft zoveel te bieden dat je keer op keer terug zou kunnen gaan en nog steeds nieuwe ervaringen opdoet. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, eten, natuur of gewoon wilt genieten van de mooie uitzichten, Italië heeft roadtrips die aan de smaak en wensen van elke bezoeker voldoen. Met slechts drie of vier dagen in het land kun je echter niet alles zien! Gelukkig zijn er tal van wegen die zorgen voor fantastische dagtochten, zodat je enkele van de beste plaatsen die Italië te bieden heeft kunt zien zonder het gevoel te hebben dat je niet de volledige Italiaanse ervaring hebt opgedaan.

Midden-Italië – Marche

Marche

Pa het vliegtuig en huur een auto, of rij met je eigen auto of lease auto naar de Italiaanse regio Marche, ook bekend als La Romagna. Een prachtig kustgebied langs de Adriatische Zee van Italië welke enkele van de beste roadtrips van Midden-Italië kent. Een bezoek aan steden als Urbino of Macerata of steden als Ancona en Pesaro kan met dagtochten naar San Marino, Toscane, Umbrië en Lazio. Maar als je meer tijd hebt, moet je zeker naar Ravenna gaan en de Byzantijnse mozaïeken bezoeken; begeef je naar het zuiden richting Rome via Perugia (de bakermat van Perugina-chocolade) en Siena (waar je een van de mooiste kathedralen van Italië kunt bezoeken).

Midden-Italië – Toscane

Toscane 2

Natuurlijk is Toscane op zichzelf al mooi, maar misschien nog belangrijker, het is ook de thuisbasis van enkele favoriete Italiaanse wijnen. Begin door vanuit Florence naar het noorden te gaan naar Chianti en onderweg alles te proeven wat je kunt: Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano zijn twee namen om op te zoeken! Ga dan een dag of twee naar het zuiden naar Pisa voordat je verder gaat naar Siena (op zichzelf een overnachting waard) en dan verder door San Gimignano dat een van Europa’s best bewaarde middeleeuwse steden heeft. Ga vanaf daar naar het westen richting Lucca en geniet van het uitzicht op de nabijgelegen berg Amiata voordat je Versilia en zijn prachtige stranden bereikt.

Noord-Italië – Regio Lombardije

Lombardy

Geen roadtrip door Noord-Italië zou compleet zijn zonder een stop bij het Comomeer, een van de prachtige steden aan het Gardameer, of een bezoek aan Mantua’s Palazzo del Te (een vroeg 16e-eeuws gebouw dat ooit de thuisbasis was van Virgil). Rijden door Lombardije is een excuus om lokale lekkernijen zoals balsamicoazijn en polenta in te slaan. De regio staat ook bekend om zijn Alpenpassen, die reizigers naar nog een ander interessant deel van Noord-Italië leiden: Zwitserland.

Zuid-Italië – Sicilië

Sicilie 4

Dit zijn eigenlijk twee bestemmingen voor één, dus zorg ervoor dat je ze allebei bezoekt! Maak eerst een uitstapje naar Sicilië dat per boot bereikbaar is vanuit Tunesië en Malta. Zodra je in de haven bent aangekomen, kun je de populairste bestemmingen van Sicilië verkennen: Palermo en Taormina. De eerste biedt prachtige architectuur en cultuur; het heeft ook een indrukwekkende kathedraal en een Romeins amfitheater. In Taormina kun je genieten van een adembenemend uitzicht op de Etna en Griekse ruïnes bezoeken die meer dan 2000 jaar oud zijn. Als je reistijd om is, ga je terug naar het vasteland van Italië met stops onderweg in Rome en Napels.

Italiaanse Alpen

alpen italie

De Alpen, gelegen langs de noordgrens van het land met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk, herbergt een landschap van met sneeuw bedekte toppen, hoge plateaus en diepe kloven. Rijd er van west naar oost doorheen als je begint bij Aosta aan de noordgrens met Frankrijk; zorg ervoor dat je bij Bionaz stopt voor een trektocht op Gran Paradiso, de hoogste top van het land.