De havenstad Livorno is gelegen aan de westelijke kant van Toscane, Italië. Mogelijk heb je nog nooit van deze stad gehoord door de bekendere steden, en tevens echte trekpleisters, die in Toscane gelegen zijn. Al doet Livorno zeker niet onder aan het nabijgelegen Pisa en kent de stad vele bezienswaardigheden.

Terrazza Mascagni

Terrazza Mascagni

De bruisende promenade Terrazza Mascagni is zeker een bezoek waard tijdens een vakantie in Toscane. Het wordt vaak vergeleken met een schaakbord door de afwisselend zwart en witte tegels. Geniet hier van de zonsondergang terwijl je geniet van een hapje en drankje op een van de bankjes of prieeltjes die hier geplaatst zijn.

Nuova Venezia

Nuova Venezia

Kirk Fisher / Shutterstock.com

De bijnaam van de stadswijk Nuova Venezia is Klein Venetië en dat is niet voor niets. Doordat er veel kanalen door de wijk lopen is het niet gek als je meteen aan de romantische stad Venetië denkt. Van oorsprong zijn de kanalen in Nuova Venezia aangelegd om de stad te kunnen beschermen tegen belegeringen en aanvallen. Elk jaar in de zomer vindt er een groot feest plaats: het Effetto Venezia. Er zijn straatartiesten die een act opvoeren, er vinden optredens plaats en de straten en kanalen worden versierd met allerlei decoraties.

Fortezza Nuova

Fortezza Nuova

ermess / Shutterstock.com

In de wijk Klein Venetië vindt je een fort welke gebouwd is in de tweede helft van de zestiende eeuw: Fortezza Nuova (nieuw fort). Op de plek van het fort stond ooit een ouder fort, vandaar de naam van het huidige gebouw. In de Tweede Wereldoorlog werd er munitie opgeslagen in dit fort, waarna het gebombardeerd werd door de geallieerden. De overblijfselen maken nu deel uit van een stadspark. Je hebt een mooi uitzicht over de wijk Klein Venetië vanaf de muren van het fort.

Via Grande

Via Grande is de hoofdstraat van Livorno en strekt zich uit van het Piazza della Repubblica tot de haven van Mediceo. Er zitten veel grote bekende winkelketens in de panden die gelegen zijn in deze straat, welke kleding, schoenen en soortgelijke producten verkopen. Ook vind je er enkele lokale boetiekjes. Op zon- en feestdagen zijn de meeste winkels gesloten.

De Haven

livorno haven

De haven van Livorno is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd maar is weer helemaal in ere hersteld. Het is de derde grootste haven van de Italiaanse westkust en beschikt daarom ook over voorzieningen voor personen- en vrachtvervoer. Vanaf de haven kan je uitstapjes maken naar verschillende plaatsen, waaronder Olbia en Cagliari. Ook kan je een bezoek brengen aan Tunesië. Havengebieden kunnen ‘s nachts nog weleens gevaarlijk zijn, zorg dus dat je goed voorbereid bent om veilig op vakantie te gaan.

Mercato Centrale

Mercato Centrale

TY Lim / Shutterstock.com

Mercato Centrale, de centrale markt, is een gebouw welke gebouwd is tegen het einde van de 19e eeuw. Er zijn vijf ingangen naar de grootste hal waar allerlei etenswaren verkocht worden. Je kan er heerlijke lokale delicatessen en specialiteiten vinden. Tevens zijn er twee aparte gedeeltes waar je vis en groente en fruit kan kopen. De markt is van maandag tot en met zaterdag geopend van 08.00 tot 13.00 uur. Door het jaar heen worden er speciale evenementen georganiseerd, waaronder een jaarlijkse kerstmarkt.

Museo Civico Giovanni Fattori

Museo Civico Giovanni Fattori

Museo Civico Giovanni Fattori is een museum dat een deel van de collectie van de Italiaanse schilder Giovanni Fattori tentoonstelt. Het museum vind je in de indrukwekkende aristocratische villa Mimbelli. Ook kom je er schilderijen tegen van andere schilders en ander soort kunstwerken. In de loop der jaren zijn er veel archeologische voorwerpen aan de collectie van het museum toegevoegd. Tevens voert het museum conserverings- en restauratieactiviteiten uit in samenwerking met andere instellingen.

Santuario di Montenero

Een van de meest bezochte heiligdommen in Toscane is Santuario di Montenero, mede door het heiligdom gewijd aan de Madonna delle Grazie. Het is gelegen op de heuvels van Montenero wat zorgt voor een prachtig uitzicht over de baai en de stad Livorno.

Acquario di Livorno

Acquario di Livorno

Ontdek verschillende bewoners uit de onderwaterwereld in het Acquario di Livorno. In dit aquarium loop je langs 33 tanks vol met vissen uit verschillende zeeën en oceanen. Ontmoet bijvoorbeeld groene zeeschildpadden en zebrahaaien uit de Indische Oceaan. Tevens is er een onderwatertunnel waar je doorheen kan lopen terwijl er allerlei vissen over je heen zwemmen.