Het Franse eiland Corsica bevindt zich tussen Frankrijk en Italië, boven het eiland Sardinië in de Middellandse Zee. Het is met een oppervlakte van 8680 km² het grootste eiland van Frankrijk. Doordat Corsica erg bergachtig is, wonen er niet veel mensen (300.000). Wel komen er veel toeristen naar het eiland. De bewoners van Corsica spreken Corsicaans. Dit is een variant op het Italiaans. Corsica is een groen eiland met veel maquis, een kruidachtig ruig struikgewas. Ook staat Corsica bekend om haar wijn en schapenkaas. Vanuit Corsica kun je met een veerboot in 50 minuten naar Sardinië varen. Dit eiland staat bekend om zijn ongerepte natuur en mooie stranden.

10. Corte (stad)

Het centraal gelegen Corte was de voormalige hoofdstad van Corsica. Hoewel Corte ook een nieuw gedeelte heeft, heeft het ook vele historische bezienswaardigheden, waaronder een kerk, pleinen, een standbeeld van vrijheidsstrijder Pasque Paoli en het huis waar de vader van Napoleon heeft gewoond. Ook de enige universiteit van Corsica staat hier. Corte bevindt zich in een prachtig gebied met groene heuvels, het dal van Tavignano en een rivier.

9. Palombaggia (strand)

Vlakbij Port Vecchio, ten zuidoosten van Corsica, bevindt zich Palombaggia. Hier vindt je een wit strand met pijnbomen, roze rotsen en helderblauw zeewater. Helaas is het er vooral in het hoogseizoen ook vol met mensen. Het is verstandig om er vroeg naartoe te gaan. Dan is er nog parkeerplaats vrij en kun je een goede plek bemachtigen.

8. Calvi (dorp)

Het noordwestelijke dorp Calvi is prachtig gelegen in een baai. Het heeft een gezellige haven, een paar winkels en restaurants. Ook is er een burcht. Niet alleen het dorp zelf is een bezoekje waard ook het gebied eromheen is zeer mooi. Het wordt ‘de tuin van Corsica’ genoemd, omdat de grond hier zeer vruchtbaar is en er vele olijven en allerlei fruitsoorten groeien. Vanuit Calvi en omgeving heb je een mooi uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van het Monto Cinto gebergte.

7. Bastia (stad)

De noordelijk gelegen stad Bastia is na Ajaccio de grootste stad van Corsica. Het staat vooral bekend om haar indrukwekkende jachthaven, waar het vooral ’s avonds erg gezellig is. Hier vind je goede restaurants waar ze heerlijke wijnen schenken. Bastia staat bekend om haar goede wijnen. Vlak achter de haven bevindt zich de parochiekerk St. Jean Baptiste. Deze heeft een oude barokke gevel en is versierd met marmer. Vanuit de citadel van de kerk heb je een mooi uitzicht over de Italiaanse Toscaanse Archipel. Ook kun je het tussengelegen eiland Elba zien liggen.

6. Calanches de Piana (rotsformaties, dorp en uitzicht)

Aan de westkant van Corsica ligt het dorp Piana. In en rondom Piana zijn wandelpaden aangelegd, waardoor je er heerlijk kunt wandelen. In dit bergachtige gebied bevinden zich de Calenches de Piana, indrukwekkende rode rotsformaties van graniet, die gevormd zijn door een jarenlange erosie. Vanuit Piana heb je een prachtig uitzicht over de azuurblauwe zee en de Golf van Porto. Piana wordt gekenmerkt door witte huizen en een prachtige kerk, de ‘Sainte-Marie’.

5. Bonifacio (stad)

De zuidelijke stad Bonifacio bevindt zich op een zeer opmerkelijke plek, op een schiereiland dat bestaat uit een rotsmassa ter hoogte van 80 meter boven de zee. De oude stad met haar dicht tegen elkaar gelegen huisjes, smalle straatjes, doolhof van overdekte gangen en vestingmuren wordt aan bijna alle kanten omringd door steile rotswanden. Hierin heeft de zee merkwaardige uithollingen gesleten. In Bonifacio staat een romaanse kerk met een klokkentoren en een 13e -eeuwse gotische kerk. Ook bevinden zich hier waterbassins en zoutpannen, kunstmatige bekkens om zouten te winnen uit zeewater.

4. Ajaccio (hoofdstad)

De hoofdstad van Corsica, Ajaccio, is gevestigd aan de westkust van Corsica. Hier is de Franse keizer Napoleon (in 1769) geboren. De belangrijkste plek van Ajaccio is de haven. Vanaf deze plek kun je naar vele bestemmingen varen, zoals Sardinië, Toulon en Nice. In het centrum van Ajaccio bevindt zich een enorme rotonde met maar liefst twaalf straten die bijeen komen. Hierop is een groot plein gevestigd met daarop het stadhuis. In het stadhuis bevindt zich tevens een museum dat informatie geeft over Napoleon. In Ajaccio staat ook een groot standbeeld van Napoleon. Daarnaast zijn er meerdere mooie kerken gevestigd. Ajaccia wordt omringd door heuvels met daarop olijf- en sinaasappelbomen.

3. Scandola Natura Reserve (natuurreservaat)

Het Scandola-natuurreservaat is door de UNESCO benoemd als Werelderfgoed. Het rijk aan flora en fauna Scandola Natura Reserve bevindt zich aan de westkust van Corsica en heeft een oppervlakte van bijna 20 km², waarvan 10 km² bestaat uit water. Hier bevinden zich het schiereiland Scandola met vele steile, hoekige rode kliffen (tot maar liefst 900 meter hoog) en rotsen met daarin grotten. Ook zijn er voorgebergtes, zandstranden kreken en (bijna ontoegankelijke) eilandjes. Het gebied rondom het schiereiland Scandola wordt door duikers omschreven als één van de mooiste plekken op aarde.

2. Saleccia (strand)


Pierre Bona /wikimedia

Op een zeer afgelegen plek in het noorden van Corsica, ten westen van Saint Florent, bevindt zich het idyllische zandstrand Saleccia. Dit is een lang stuk wit strand met een azuurblauwe zee. Het wordt omringd door dennenbos en maquis (kruidachtig ruig struikgewas). Saleccia is per land bereikbaar via een pad van 12,5 kilometer. Deze kun je te voet nemen of met een 4×4 of quad afleggen. Deze voertuigen zijn te huren bij het begin van het pad, vlakbij het dorp Casta, bij de bar van Relais de Saleccia. Ook met een boot, via water, kun je Saleccia bereiken. Vanuit Saint Florent neem je dan een taxiboot rechtstreeks naar Saleccia of een overstapboot naar Lotu. Van hieruit kun je via een flinke wandelroute Saleccia bereiken en onderweg genieten van prachtige uitzichten op de zee. Je zou denken dat het bij Saleccia altijd rustig is. Dat is niet het geval. Deze plek is zeer geliefd bij de lokale bevolking. Met name in het hoogseizoen (in augustus) komen zij hier met hun eigen boten aanmeren. Als je naar Saleccia gaat, denk er dan aan dat je voldoende eten en drinken(!) meeneemt, aangezien je dit hier niet kunt kopen.

1. Parc Natural Régional de Corse

Het nationale park op het midden van Corsica heet Parc Natural Régional de Corse. Hier maakt 40% van het totale eiland deel van uit. Je vindt er vele wandelpaden, maar liefst 1500 kilometer bewegwijzerde paden, in een prachtige omgeving met een wonderbaarlijk rijke flora en fauna. Daarnaast vind je er archeologische opgravingen en goed bewaarde oude gebouwen. Er zijn hier volop mogelijkheden om te overnachten. Zo kun je ervoor kiezen om een wandeling van een paar dagen te maken, waarbij je telkens op een andere locatie overnacht. In Parc Natural Régonal de Corse bevindt zich een wereldberoemde route, GR20 genaamd. Dit is een route van bijna 200 kilometer, een zesdaagse trektocht, waarbij je kunt overnachten in berghutten. Een goed uithoudingsvermogen is voor deze tocht vereist. Tijdens de tocht door de bergen wordt de top van de Monte Cinto berg beklommen.