Top 10 Bezienswaardigheden in Porto

Porto is in het noorden van Portugal gelegen. Het is na Lissabon de grootste stad van het land. De stad met vele kleurrijke huizen ligt aan de rivier de Douro en wordt door haar pracht wel eens het Venetië van Portugal genoemd. Ten zuiden van de Douro bevindt zich de stad Vila Nova de Gaia. Hier komen de wereldberoemde Portwijnen vandaan.

10. Fundaҫão de Serralves (museum)

serralves
Geerd-Olaf Freyer/flickr

Iets ten westen van het centrum van Porto bevindt zich het Parque de Serralves. Niet alleen dit uitgestrekte park is een bezoek waard, ook het museum voor Moderne kunst dat er is gevestigd is indrukwekkend. Fundaҫão de Serralves bevindt zich op een groot landgoed (ongeveer 180.000 m2) met prachtige tuinen en sculpturen. Het gebouw, waarin het museum is gevestigd, is van een modern staaltje architectuur. Het is ontworpen door een bekende Portugese architect, Álvaro Siza Vieira genaamd. Het heeft strakke lijnen en helderwitte muren. Ook zijn er openslaande vensters. Hiermee wilde de architect de geluiden uit het park in het museum laten doordringen. Helaas voor hem worden de vensters niet geopend en zelfs geblindeerd (ter bescherming van het felle licht). In het museum bevindt zich een wisselende collectie van moderne schilderijen, beeldhouwwerken en installaties. Voor kinderen is er een kunstlaboratorium en er worden regelmatig (kunstzinnige) gezinsactiviteiten in het museum en in het park georganiseerd.

9. Kathedraal Sé

se
Alvesgaspar /wikimedia

Aan de centraal gelegen straat Terreiro da Sé bevindt zich Kathedraal Sé. Dit is één van de oudste monumenten van de stad en tevens het belangrijkste Romaanse bouwwerk. Het heeft twee torens en een koepel. Met de bouw van de kathedraal werd gestart in de 12e eeuw, in opdracht van bisschop Hugo. Pas eind 13e eeuw was de kathedraal klaar voor gebruik, maar tot in de 18e eeuw zijn er nog veranderingen aangebracht. Toen werden er met name barokke elementen aan de kathedraal toegevoegd. Er bevindt zich naast de kathedraal een voormalig klooster. Hier is tevens de schatkamer van de kathedraal, die te bezoeken is voor een kleine entreeprijs.

8. Casa de Música (concertgebouw)

Casa da Música

Het concertgebouw van Porto, Casa de Música, bevindt zich tegenover de grote rotonde ‘Rotunda da Boavista’. Het is een zeer indrukwekkende verschijning. De bouw van het complex kostte maar liefst 100 miljoen euro. Het concertgebouw is ontworpen door een Nederlandse architect, namelijk Rem Koolhaas. Het openingsconcert vond plaats in het jaar 2005. Modern, strak en futuristisch wordt de vormgeving genoemd. Aan elk detail is aandacht besteedt. Niet alleen aan de buitenkant is het indrukwekkend, ook in het gebouw ziet het er prachtig uit. Er kan een publiek van 1238 mensen plaatsnemen.

7. Livraria Lello & Irmȧo (boekhandel)

livraria lello1
livraria lello
Jose A. & Mark Koester/flickr

In het centrum van Porto bevindt zich een zeer bekende historische en artistieke boekhandel, Livraria Lello & Irmȧo genaamd. Het wordt als één van de mooiste boekhandels ter wereld gezien. Als je er binnenloopt, dan lijkt het bijna alsof je een paleis binnenstapt. Met name de rode trappen zijn kunstwerken. Dat zie je vooral als je van bovenaf naar beneden kijkt. De plafonds, muren en boekenkasten zijn gemaakt van prachtig donker houtsnijwerk, wat een warme uitstraling geeft aan de boekhandel. In het dak bevindt zich een groot, kleurrijk glas in loodraam. Het gebouw was van oorsprong een bibliotheek, maar is sinds eind 19e eeuw een boekhandel. Hier kwam schrijver JK Rowling regelmatig toen ze Engelse les gaf in Porto. Livrario Lello & Irmão werd een inspiratiebron voor haar later geschreven Harry Potter boeken.

6. Casa de Chá da Boa Leҫa da Palmeira (restaurant)

Casa de Chá da Boa Leҫa da Palmeira
Joaomorgado/wikimedia

Bovenop de kliffen van Leҫa da Palmeira (ten noordwesten van Porto aan de Noordelijke Atlantische Oceaan) bevindt zich het restaurant Casa de Chá da Boa. Dit betekent ‘theehuis van het goede nieuws’. Het restaurant staat bekend om haar bijzondere architectuur en prachtige locatie. Het is ontworpen door architect Alvaro Siza Vieira, een strak modern gebouw met grote ramen. Hierdoor heb je vanaf de kliffen prachtig uitzicht over de Oceaan. Een vuurtoren en kapel bevinden zich naast Casa de Chá da Boa.

5. Rio Douro met Maria Pia brug en São João brug

Rio Douro

Een boottocht over de rivier de Douro is met name de moeite waard, omdat je vanaf het water twee bruggen kunt bekijken: de Maria Pia brug en de São João brug. De eerste brug is vernoemd naar Maria Pia, de Portugese Koningin. Deze brug is nu niet meer in gebruik. In het verleden werd hierover per trein Port vervoerd van Vila Nova de Gaia (nummer 2 op deze lijst) naar Porto. In 1991 werd de tweede brug, de São João brug gebouwd. Deze brug verving de Maria Pia brug en is nu dus de brug waarover vervoer plaatsvindt.

4. Jardins do Palácio de Cristal (park) en Christal Palace

Palácio de Cristal
Paul Hermans/wikimedia/CC BY-SA 3.0

In het hart van Porto bevindt zich het park Jardins do Palácio de Cristal. In dit keurig onderhouden, zeer groene park (veel bomen en gras) bevindt zich het Christal Palace. Dit is een enorm bolvormig complex gemaakt van ijzer en glas. Hier worden concerten, sportevenementen en andere grootse evenementen georganiseerd. Het park beschikt daarnaast over een meer, een restaurant, een bibliotheek en een romantisch museum.

3. Torre dos Clérigos (toren)

Clérigos

Diego Delso/wikimedia/CC BY-SA 3.0

Torre dos Clérigos steekt hoog boven Porto uit met zijn hoogte van 76 meter. Het is het symbool van de stad. De toren maakt onderdeel uit van de Igreja dos Clérgos kerk en is gebouwd tussen 1754 en 1763. Zowel de kerk als de toren zijn gebouwd in barokke stijl. Het is mogelijk de toren te beklimmen (225 treden) en te genieten van een uitzicht over Porto.

2. Vila Nova de Gaia (Herkomst Portwijnen)

Vila Nova de Gaia

Aan de overkant van de rivier de Douro, tegenover Porto, bevindt zich de kustplaats Vila Nova de Gaia. Ondanks dat de wereldberoemde wijn de naam van Porto draagt, komt de wijn uit deze stad. Al sinds de 17 eeuw worden de flessen Portwijn vanuit hier geleverd. In de kloosterkerk Serra do Pilar (uit de 16e eeuw) kun je in de kelder verschillende soorten Port proeven. Sandeman is hiervan de meest bekende, afkomstig uit het jaar 1790. De kerk biedt naast wijn ook een mooi uitzicht. Van hieruit kun je genieten van Porto en de Douro rivier. Ook heeft Vila Nova de Gaia een aantal prachtige stranden. Een spectaculaire visserskapel bevindt zich op één van deze.

1. Ribeira (oude centrum)

porto

Aan de rivier de Douro bevindt zich Ribeira. Dit is de oudste wijk van Porto en wordt ook wel het oude centrum genoemd. Hier bevindt zich de bekende haven van Porto met oude, kleurrijke huizen met prachtige gevels. Portboten, die onderweg naar Vila Nova de Gaia (nummer 2 van deze lijst) zijn, meren hier aan. In de wijk bevinden zich vele smalle straten en steegjes. Ook zijn er meerdere lokale markten gevestigd. Restaurants, cafés en terrassen zijn hier volop aanwezig.