De naam Bordeaux kennen we natuurlijk van de wereldberoemde wijnen. Bordeaux is de hoofdstad van het gebied waar deze wijnen worden gemaakt. De stad bevindt zich in het zuidwesten van Frankrijk en beschikt over meer dan 300 historische gebouwen, waaronder luxe herenhuizen en imposante kerken. Ook is Bordeaux rijk aan pleinen en musea. Wat bijzonder is aan de stad is dat het in een zeer groot gebied autovrij is, waardoor de stad zeer geschikt is voor het maken van lange wandelingen. Dat kan door het prachtige stadscentrum, maar ook langs de lange kade van de rivier de Garonne.

10. Musee des Arts Decoratifs

Musée des arts décoratifs de Paris
Telemaque MySon /wikicommons

In het centrum van Bordeaux in Hotel de Lalanda bevindt zich Musee des Arts Decoratifs. De kunstvoorwerpen die hier worden tentoongesteld, zijn verspreid over drie verdiepingen. Het gaat hier om voorwerpen uit de 17e, 18e en 19e eeuw, zoals meubels, glaswerk en keramiek. Ook worden er in dit museum tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

9. Saint Andre Cathedrale

Bordeaux Cathedrale

In het zuiden van Bordeaux staat de Cathedrale Saint Andre. Deze grootste kerk van de stad heeft een afmeting die vergelijkbaar is met die van de Notre Dame in Parijs. De rooms-katholieke kathedraal, die in romaanse stijl is gebouwd, stamt al uit de 12e eeuw. In de eeuwen daarna is het bouwwerk meerdere keren aangepast. Zo werd aan het begin van de 13e eeuw de Porte Royale (deur) geplaatst, die van fraaie versiering werd voorzien. In de 14e eeuw volgde het Noordportaal, voorzien van indrukwekkende sculpturen. In de maanden juli en augustus (meestal op donderdag om 17.00 uur) worden er orgelconcerten in deze kerk gehouden.

8. Rue Ste Catherine (winkelstraat)

Rue Ste Catherine
Superbass/wikicommons

De Rue Ste Catherine is de langste winkelstraat van heel Frankrijk. De straat is maar liefst 1175 meter lang en wordt daarmee zelfs wel eens benoemd tot de langste winkelstraat van heel Europa. Rue Ste Catherine bevindt zich in de populaire wijk Port de la Lune (de nummer 1 van deze lijst). Het barst er uiteraard van de winkels en boetiekjes. Hoewel deze straat zoveel winkels rijk is, wordt het niet gezien als de beste winkelplek van Bordeaux. De kleine winkelstraatjes rond Place du Parlement (centraal plein) zijn aantrekkelijker.

7. Musee des Beaux Arts

musee des beaux arts
Michel BUZE /wikicommons

De vertaling van het Musee des Beaux Arts is ‘museum voor schone kunsten’. Deze immense kunstgalerij bevindt zich in het Palais Rohan, waarin zich tevens het stadhuis van de stad bevindt. Het behoort al sinds 1801 tot de grootste kunstgaleries van het land. In het Musee des Beaux Arts is kunst verzameld uit de gehele westerse kunstgeschiedenis. Je vindt hier werken van vele grote kunstenaars, zoals Picasso, Rubens, Marquet, Van Dyck, Boudin en Delacroix.

6. Jardin Botanique (park)

Jardin Botanique
J W / wikicommons

Ten oosten van de Garonne, grenzend aan het Parc Aux Angéliques, bevindt zich al sinds 1755 Jardin Botanique. Deze botanische tuin, is een park met een grote rijkdom aan planten. Er bevinden zich hier maar liefst 3000 verschillende plantensoorten afkomstig uit allerlei exotische plekken in de wereld, zoals China, Japan en Noord Amerika. Allerlei botanische plantensoorten worden hier in stand gehouden. Je kunt hier zelfstandig rondlopen, maar het is ook mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding, waarbij uiteraard veel informatie over de planten wordt gegeven. In het Jardin Botanique bevinden zich ook een bibliotheek, boekhandel, cadeauwinkel, restaurant en een museum met daarin een collectie herbaria, zaden, vruchten en dergelijken.

5. Grand Theâtre

Grand Theâtre
Patrick Despoix/wikicommons

Aan het Place de la Comédie in het centrum van Bordeaux staat het Grand Theâtre. Dit is een theatergebouw dat er al staat vanaf het jaar 1780, toen het er in opdracht van Hertog van Richelieu werd neergezet. Het heeft een neoclassicistische stijl en staat vooral bekend om zijn imposante voorgevel van maar liefst 88 bij 47 meter. Deze wordt ondersteund door twaalf zuilen en is versierd met twaalf beelden van drie godinnen en negen muzen. Een restauratie van dit gebouw vond plaats in 1991. Sindsdien wordt het gezien als één van de meest indrukwekkende 18e eeuwse gebouwen van Bordeaux. Het biedt plaats aan 1114 toeschouwers en wordt nog steeds gebruikt als theater. Kaarten reserveren voor voorstellingen in het Grand Theâtre kan vooraf online worden gedaan.

4. Citadel van Blaye (militair complex)

Citadel van Blaye

De Citadel van Blaye bevindt zich ten noorden van Bordeaux aan de rivier de Gironde. Het is een militair complex van maar liefst 380.000 km² en staat er al sinds 1689. Rondom de citadel bevindt zich een diepe gracht. De Citadel beschikt over twee ingangen, namelijk de Porte Royale (hoofdingang) en de Porte Dauphine. Binnen de Citadel stond in een ver verleden (sinds de 7e en 8e eeuw) Kasteel van Rudel, dat nu slechts nog een ruïne is. Ook beschikt de Citadel over een klokkentoren, van waaruit je een mooi uitzicht hebt over de Gironde en het dorpje Blaye. Vlakbij de Citadel van Blaye zijn twee forten gebouwd: het Fort Médoc en het Fort Paté. Dit alles is er neergezet ter verdediging van de stad Bordeaux tegen aanvallen vanaf het land.

3. Quartier Saint Pierre (centrale wijk)

Quartier Saint Pierre
Cobber17 /wikcimmons

In het centrum van Bordeaux bevindt zich de wijk Quartier Saint Pierre. Deze bekende centrale wijk bevat vele pleinen, waaronder Place de la Bourse met in het midden de indrukwekkende fontein ‘Fontaine des Trois Grâces. Ook Place du Parlement en het Place Saint Pierre plein bevinden zich hier. Place du Parlement beschikt over vele restaurants, cafés en terrassen. Place Saint Pierre staat bekend om haar markten.

2. Place des Quinconces (groot plein)

Place quinconces
Alexandre Duret-Lutz/flickr

Het grootste plein van Bordeaux is Esplanade des Quinconces. Het is ook het grootste plein van Frankrijk en zelfs één van de grootste pleinen van Europa. Het immense plein bevindt zich al sinds het begin van de 19e eeuw aan de westkant van de Garonne. Er staan twee beelden van Montesquieu en Montaigne, die gemaakt zijn door de kunstenaar Dominic Maggesi. Ook het belangrijke grote witte monument aux Girondins staat op dit plein. Dit monument staat er ter nagedachtenis aan de slachtoffers van terreur en de Girondins leden. Bij dit monument werd tevens gevierd dat Frankrijk een Republiek werd. De bomen op het plein hebben de vorm van een quincunx, een vierkant met vijf elementen (zoals het patroon van de vijf op een dobbelsteen). De naam Esplanade des Quinconces (quincunx) werd om deze reden aan het plein gegeven.

1. Port de la Lune (historische deel van de stad)

Lune
Lune2
Raptor-kev& Moi-meme/wikicommons

Het oude historische deel van Bordeaux heet Port de la Lune. Het is vernoemd naar de vroegere zeehaven. Dit deel bevond zich van oudsher binnen de stadsmuren van de stad. Hier bevinden zich vele oude historische gebouwen. Dit oude stadsdeel wordt ook wel een smeltkroes van cultuur, humanisme en universaliteit genoemd.