Tallinn is niet een stad waar je veel over hoort. Toch is deze hoofdstad van Estland een enorme aanrader om een keer naartoe te gaan. Estland bevindt zich in het noordoosten van Europa, ten zuiden van Finland en ten westen van Rusland. Tallinn is een zeer bijzondere havenstad, omdat het enorm rijk is aan geschiedenis. De oude binnenstad ‘Vanalinn’ staat zelfs compleet op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dit centrum wordt omringd door oude stadsmuren. Rondom deze historische kern vind je juist vele moderne Europese architectuur. Er is ook een wijk waarin oude fabriekspanden zijn gecombineerd met moderne architectuur.

10. Toompeakasteel


Abrget47j/wikicommons

Het oude Toompeakasteel bevindt zich in het oude hart van Tallinn naast de Alexander Nevski Kathedraal (de nummer 3 van deze lijst). In Estland wordt dit gebouw het Toompea loss genoemd. Ook wordt het kasteel wel eens de Burcht van Tallinn genoemd. Het enorme bouwwerk bevindt zich op de Toompeaheuvel van Vanalinn en werd in de 13e eeuw gebouwd door de Denen. Grote leiders hebben hier gewoond en geregeerd. Ook nu nog zetelt hier het parlement van Estland. Elke dag wordt hier als de zon opkomt de Estlandse vlag gehesen en het volkslied gespeeld. Dat gebeurt op de (46 meter hoge) Lange Herman toren, één van de drie bewaard gebleven hoektorens, die zeer bekend staat in de wijde omgeving van Tallinn.

9. Dom van Tallinn


Ethan Doyle White/wikicommons

Op de Tompeaheuvel staat bij het Tompeakasteel (de nummer 10 van deze lijst) de Dom van Tallinn, in het Estlands ‘Toomkirik’ genoemd. Deze 13e -eeuwse kerk, die opgericht werd door de Denen, is de oudste kerk van Tallinn. Officieel heet de Toomkirik ‘Tallinn Neitsi Maarja Piiskoplik Toomkirik’. Dat betekent: Kathedraal van de heilige Maagd Maria. De Dom van Tallinn beschikt over een barokke toren en een barok interieur. In de kerk bevindt zich een bijzondere verzameling wapen grafschriften. Ook het orgel in de kerk is bijzonder, het is gebouwd door Friedrich Ladegast. In de Dom van Tallinn worden regelmatig concerten gehouden. Het graf van Otto Johann Thuve bevindt zich bij de ingang van de kerk. Hij wordt ook wel ‘de playboy’ van Tallinn genoemd. Volgens een legende worden bij iedere stap op de steen van het graf, de zondes van Otto vergeven.

8. Dominicaanse Klooster


Flying Saucer/wikicommons

Het Dominicaanse Klooster van Tallinn bevindt zich iets ten oosten van de oude binnenstad. Het stamt uit de 13e eeuw. Ieder jaar is het gebouw vanaf 15 mei tot aan het einde van de zomer toegankelijk voor publiek. Op andere momenten in het jaar is het slechts toegankelijk voor groepen. Een gids, die gekleed is in middeleeuwse klederdracht, leidt je rond door de donkere gangen van het klooster. Je vindt hier 15e en 16e -eeuws houtsnijwerk en beeldhouwwerken van de hand van Arent Passer. In het klooster bevindt zich een slaapzaal, een priorij en een bibliotheek. Hoogtepunt van het Dominicaanse Klooster is de ‘energiepilaar’, die zich in één van de onderste kamers bevindt.

7. Bastiontunnels en Kiek in de Kök museum

Iets ten zuidwesten van het oude stadscentrum van Tallinn vind je de Bastiontunnels en het Kiek in de Kök museum. Met een treintje kun je door deze 17e -eeuwse tunnels rijden. Onderweg krijg je uitgebreide informatie over de geschiedenis van de tunnels. Hoewel deze tunnels al uit de 17e eeuw stammen, zijn ze pas in de Tweede Wereldoorlog in gebruik genomen. Aan het einde van de tunnels kom je terecht in de Kiek in de Kök toren. Dit is een oude kanontoren uit de late middeleeuwen. Hier is een museum gevestigd. Ook kun je de 38 meter hoge toren beklimmen en genieten van een fraai uitzicht over het oude centrum van Tallinn.

6. Estisch Openluchtmuseum


Termer/wikicommons

Ten westen van Tallinn, aan zee, bevindt zich het Estisch Openluchtmuseum. Het museum bevat bijna 80 traditionele gebouwen, zoals boerderijen, scholen, molens en een kerk, afkomstig uit vier plattelandsgebieden van Estland: west, noord, zuid en de Esthetische eilanden. Naast gebouwen vind je in en rondom de gebouwen inventaris en gereedschap uit de oude tijd. Er wordt hier een beeld geschetst van het Estlandse platteland van 1750 tot 1900. Er is ook een restaurant bij het museum gevestigd, dat traditionele Estische gerechten serveert. In de zomer kun je bij het Openluchtmuseum een rondleiding krijgen en worden er evenementen georganiseerd.

5. Kadriorgpaleis


A.Palu/wikicommons

Ten oosten van Vanalinn (het oude stadscentrum) bevindt zich het Kadriorg paleis. Het werd in de 18e eeuw gebouwd door Tsaar Peter de Grote. Hij bouwde het voor zijn vrouw Catharina. Nu is het paleis ingericht als een museum. De afdeling ‘buitenlandse kunst’ van het Esthetisch museum is hier gevestigd. Buiten het paleis is een prachtig park aangelegd: het Kadriorgpark vol met kleurrijke bloemen.

4. Rotermanni (wijk)

Ten oosten van het centrum van Tallinn bevindt zich de wijk Rotermanni. Van oorsprong was dit een industriële wijk. De oude fabrieken zijn opgeknapt en uitgebreid tot appartementen, hostels, restaurants en winkels. Ook vind je hier het Estische Architectuur Museum. Met name in de bioscoop van Coca Cola Plaza en op de terrassen van Rotermanni is het in de zomermaanden, gezellig druk.

3. Alexander Nevski Kathedraal


Georg Mittenecker/wikicommons

De Alexander Nevski Kathedraal staat middenin het Vanalinn (de oude kern) van Tallinn. Deze kathedraal werd hier gebouwd aan het einde van de 18e eeuw. Destijds maakte Estland deel uit van het Russische rijk. Vandaar dat er invloeden terug te vinden zijn van de Russische bouwstijl. Het interieur van de Alexander Nevski Kathedraal is fraai versierd met mozaïeken en iconen.

2. Katariina Käik (wijk)

Iets ten oosten van Vanalinn bevindt zich de oude wijk Katariina Käik. Hier vind je vele smalle pittoreske straatjes waarin kunstenaars in ateliers en studio’s aan het werk zijn. Op de breimarkt zitten oudere Estische dames hun wollen breiwerkjes te verkopen. Sommige muren in deze oude wijk zijn versierd met grafstenen, afkomstig van de begraafplaats van de Dom van Tallinn (de nummer 9 van deze lijst).

1. Vanalinn (oude stadscentrum)


Diego Delso/wikicommons

Vele bouwwerken uit deze top 10 zijn gevestigd in het oude stadscentrum van Tallinn, in ‘Vanalinn’. Deze wijk bevindt zich aan de kust en is omringd door een oude stadsmuur. Dit deel van Tallinn is één van de best bewaarde Middeleeuwse Noord-Europese oude stadscentra. Vanalinn is ontstaan vanuit de Tompaeheuvel. Daar vindt je het Tompaekasteel (de nummer 10 van deze lijst), de Dom van Tallinn (de nummer 9 van deze lijst) en de Alexander Nevski Kathedraal (de nummer 3 van deze lijst). Naast de vele gebouwen, die al eerder in deze top 10 werden genoemd, vind je hier ook de Sint Olav’s kerk, het symbool van de stad. Met een toren van 124 meter hoog steekt deze kerk hoog boven de stad uit. Ook kun je prachtig wandelen in Vanalinn. Met name de fabelachtige straatjes Pikk jalg en Lühike jalg zijn hiervoor zeer geschikt. Deze straatjes leiden je vanaf de Tompaeheuvel naar de Raekoja Plats, het Raadhuisplein. Dit plein is de grote ontmoetingsplek voor de lokale bevolking. Hier bruist het van de gezelligheid op de terrassen in de zomer en op de kerstmarkt in de winter. Vanaf de (64 meter hoge) toren van het Raadhuis, dat zich aan dit plein bevindt, heb je een adembenemend uitzicht over Tallinn. Achter het Raadhuis is in een 15e -eeuwse gevangenis (Raevangla) het fotomuseum gevestigd.