Hoewel Roemenië voor veel mensen niet in het oog springt als vakantiebestemming, is het land zonder meer de moeite waard. De Roemenen zijn vriendelijk en gastvrij, het land beschikt over veel en uitgestrekte natuurgebieden en mooie, historisch interessante steden. Daarnaast zijn de prijzen, onder andere voor eten en drinken, erg laag. Een vakantie in Roemenië hoeft dus zeker niet veel te kosten. Van alle steden springt vooral de hoofdstad Boekarest in het oog. Dit is niet alleen de grootste stad van het land, met meer dan een miljoen inwoners, maar biedt ook een grote afwisseling aan bezienswaardigheden die een bezoek aan deze stad tot een gegarandeerd succes zullen maken. In dit overzicht de tien meest interessante plekken om te bezoeken in Boekarest.
10. Curtea Veche
Bogdan Giuşcă/wikicommons
Curtea Veche betekend zoiets als `Oud Koninklijk Hof`. Tot 1775 was dit namelijk het paleis van de heersers van Wallachia, zoals een deel van Roemenië in die tijd heette. De bekendste en eerste bewoner van dit gebouw was ongetwijfeld de beruchte Vlad III Dracula, die erom bekend stond dat hij zijn vijanden liet spietsen op staken. Daarnaast was hij echter ook een groot liefhebber van forten, kastelen en paleizen, waarvan hij er veel liet bouwen. Waaronder dus de Curtea Veche. Inmiddels is een groot gedeelte van het oude paleis helaas verloren gegaan door verschillende rampen. Toch is er nog genoeg over om iets van het oude paleisgevoel mee te krijgen. Tegenwoordig biedt de Curtea Veche onderdak aan een museum.
9. De Arcul de Triumf
Diego Delso/wikicommons
Zoals ieder zichzelf respecterend land, heeft ook Roemenië haar eigen `Arc de Triomf`. Met als goed voorbeeld natuurlijk het bekende exemplaar uit Frankrijk. Het huidige bouwwerk is maar liefst 27 meter hoog en is gebouwd in 1935. Daarvoor stonden er nog twee andere varianten, waarvan de eerste in 1878 werd neergezet. Dat was het jaar waarin Roemenië onafhankelijk werd. Om dat te vieren werd deze triomfboog neergezet, zodat de soldaten er onder door konden marcheren. Om het belang van deze boog echt goed te begrijpen is enige kennis van de Roemeense geschiedenis wel van belang. Het land is namelijk eeuwenlang verdeeld geweest tussen de Oostenrijkers aan de ene kant en de Ottomanen (Turken) aan de andere kant. Met de frontlinie recht door het land heen. De onafhankelijkheid was en is voor de Roemenen dus een heel belangrijk moment, waarin de eeuwenlange oorlogen eindelijk tot een einde kwamen.
8. Plein van de revolutie
Nicubunu/wikicommons
De revolutie waarnaar dit plein is vernoemd, is verrassend genoeg nog geen dertig jaar geleden voltrokken. In 1989 stroomde dit plein namelijk vol mensen die, na de val van de Berlijnse muur, genoeg hadden van hun dictator Ceausescu en zijn vrouw. Het plein ligt aan het paleis waar hij op dat moment verbleef. Toen de dictator doorkreeg dat het volk zich tegen hem keerde, besloot hij er zo snel mogelijk vandoor te gaan. Het beginpunt dus van de revolutie die het communistische Roemenië veranderde tot het land dat het nu is. Met Ceausescu en zijn vrouw liep het niet zo goed af. Ze werden beiden gevonden en na een spoedproces om het leven gebracht.
7. Carturesti Carusel
Cosmin Dragomir / carturesticarusel.ro
Wie iets van de oude, 19e eeuwse grandeur van Boekarest wil herbeleven kan terecht in dit prachtige gerestaureerde pand. Sinds een aantal jaar herbergt het een enorme boekenwinkel die zich uitstrekt over meer dan duizend vierkante meter. Het gebouw is zonder meer de moeite om te bekijken, zelfs al heb je een absolute hekel aan lezen of boeken. In totaal vind je er meer dan tienduizend boeken en vijfduizend albums en dvd`s. Op de bovenste verdieping bevind zich een bistro.
6. Stavropoleos kerk
Fusionofhorizons/wikicommons
In het Roemeens de Biserica Stavropeleos. Van oudsher is Roemenië voor het grootste gedeelte Oosters Orthodox geweest. Een stroming in het christendom die vooral voorkomt in Oost-Europa en Griekenland. Tijdens het communistische regime was alle religie verboden en zijn veel kerken in Roemenië met de grond gelijk gemaakt, of werden alle schilderijen en kunstwerken vernietigd. Desondanks is er toch nog het een en ander bewaard gebleven, wat onder meer in deze kerk is te bezichtigen. Het gebouw zelf is in 1724 gebouwd.
5. Lipscani
Mihai Petre/wikicommons
In de Middeleeuwen was Lipscani de handelswijk van Boekarest. Het oude commerciële hart van de stad. Dit kun je nog steeds terugzien aan de vele oude gebouwen die je hier vindt. Toch bezoeken veel Roemenen en toeristen deze wijk vanwege een heel andere reden. Sinds een aantal jaar is het namelijk een van de hotspots van Boekarest met veel restaurantjes, bars en uitgaansgelegenheden. Een prima buurt als je even lekker wilt genieten van de relaxte Roemeense sfeer onder het genot van een drankje of wat te eten.
4. Roemeens Atheneum
Al/wikicommons
Het Roemeens Atheneum is niet zoals de naam doet vermoeden een school, maar een concertgebouw. Het is eind 19e eeuw gebouwd in neoklassieke stijl, aangevuld met Romantische elementen. Dit zie je zeker goed terug in het gebouw waarvan de ene zuilengalerij nog imposanter is dan de andere. Het wordt nog steeds gebruikt door het Filharmonisch orkest van Boekarest. Heb je de kans dan is een bezoek zeker de moeite waard. Ticketprijzen liggen bovendien een heel stuk lager dan in Nederland.
3. Herastraupark en Cismigiupark
Diego Delso/wikicommons
Heb je even genoeg van alle drukte en zoek je een rustige plek om te ontspannen, dan is een bezoek aan één van deze twee parken zeker aan te raden. Het Herastraupark ligt rondom een gelijknamig meer en biedt ruimte voor ontspanning, bijvoorbeeld om te picknicken. Tegelijkertijd kun je ook een bezoek brengen aan het Nationale dorpsmuseum (zie hieronder) dat ook in het park ligt. Het Cismigiupark is het oudste en grootste park van Boekarest en ligt goed bereikbaar in het centrum.
2. Dorpsmuseum
Klearchos Kapoutsis/flickr
Het Dorpsmuseum in Boekarest, is de Roemeense variant op ons eigen Open Luchtmuseum. Ook hier kun je zien hoe de plattelandsbewoners van Roemenië in vroegere tijden leefden en hoe hun cultuur in elkaar zat. Het tijdpad verloopt van de bewoners van het oude Dacië, via de Romeinen, tot in de 20e eeuw. Het museum bevat onder meer een aantal nagebouwde huizen en een authentieke Roemeense houten kerk.
1. Het Parlementspaleis
Van alle gebouwen in Boekarest is een bezoek aan het grootste gebouw van Europa natuurlijk onmisbaar. Voorheen werd dit gebouw heel communistisch het `Huis van het volk` genoemd. Het is niet voor niets dat deze naam inmiddels niet gangbaar meer is, aangezien dit megalomane paleis is gebouwd over de ruggen van de normale Roemeen die in diepe armoede leefde. Een gebouw dus met een bewogen achtergrond, maar tegelijkertijd zeer interessant om te bezoeken.