In het zuiden van Nederland ligt de bourgondische stad Breda. Het is een gezellige, kleine stad met 180.000 inwoners. Toch is het een stad met een rijke geschiedenis. De oorsprong van het Koningshuis ligt namelijk in Breda. Die geschiedenis is overal in deze mooie stad terug te vinden.

Breda droeg de afgelopen jaren de titel van beste binnenstad van Nederland. Je kunt er dus heel goed shoppen, en bovendien genieten van de Brabantse gezelligheid in restaurants en cafés. Maar Breda heeft veel meer, ontdek de cultuur en geschiedenis van deze prachtige Brabantse stad. Een ideale stad voor een stedentrip, of een weekend weg. Dit zijn de 12 mooiste bezienswaardigheden die Breda te bieden heeft.

Kasteel van Breda

kasteel van breda

Midden in de stad ligt het Kasteel van Breda, inclusief een ware slotgracht. Het kasteel, wat bijna 700 jaar oud is, is niet vrij toegankelijk. In het kasteel huist namelijk al jaren de Koninklijke Militaire Academie.

Het kasteel kent een zeer rijke geschiedenis. De band tussen Nederland en het huis van Oranje-Nassau begon in dit kasteel.

Je kunt een rondleiding doen door het kasteel onder leiding van een gids. Een expositie wordt gegeven in het Koningin Wilhelmina Paviljoen, wat je kunt vinden op het kasteelplein. Deze expositie wordt elke dinsdag gehouden en is gratis.

De Grote (Onze-Lieve-Vrouwerk)

grote kerk breda

De Onze-Lieve-Vrouwekerk is ook een bezienswaardigheid die van belang is in de historie van het Koningshuis. In de kerk liggen namelijk de voorvaderen van de koninklijke familie begraven. De kerk wordt als een van de mooiste kerken van Nederland gezien. De kerk is vrij toegankelijk, op bepaalde dagen kun je de kerktoren beklimmen en genieten van het uitzicht over Breda.

Grote Markt

Grote Markt 2
trabantos / Shutterstock.com

In het centrum van Breda ligt de Grote Markt. Aan het plein ligt de Grote of Onze- Lieve- Vrouwkerk. Op het plein worden in de zomer regelmatig evementen gehouden. Aan het plein liggen veel horeca gelegenheden. Tijdens een dag shoppen kun je hier mooi even een tussenstop maken voor koffie met gebak, of een heerlijke lunch.

Haven

breda haven

Breda ligt midden in het Brabantse land. Toch had Breda vroeger wel degelijk een open verbinding met zee. In het centrum van de stad ligt de Haven van Breda. Het is jarenlang gedempt geweest, maar in 2007 werd de gracht weer geopend. De Haven is nu een van de gezelligste plekken van Breda, met veel terrassen, cafés en restaurants.

Spanjaardsgat

Spanjaardsgat
Zivko Trikic / Shutterstock.com

Vlakbij de haven van Breda ligt het Spanjaardsgat. Het is een oude waterpoort wat bij het Kasteel van Breda hoort. Jaarlijks wordt er in de buurt van het Spanjaardsgat een muziekfestival gehouden, Het Spanjaardsgat Festival.

Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda
trabantos / Shutterstock.com

De liefhebber van geschiedenis, kunst en cultuur mag een bezoek aan het Stedelijk Museum van Breda natuurlijk niet overslaan. Het museum heeft een groot aanbod aan tijdelijke exposities, maar kent ook een vaste collectie die de rijke geschiedenis van Nederland toont.

Kasteel Bouvigne

Kasteel Bouvigne
Uwe Aranas / Shutterstock.com

In een zuidelijke wijk van Breda ligt Kasteel Bouvigne. Het betoverende kasteel ligt op een groot landgoed wat dateert uit de vijftiende eeuw. De tuinen, die rond het kasteel liggen, zijn zeker een bezoekje waard. Je kunt er heerlijk wandelen door tuinen die zijn geïnspireerd op Franse, Duitse en Engelse kasteeltuinen.

Reptielenhuis de Aarde

https://www.instagram.com/p/BmX6dEinuTC/

Ben je gek van slangen, hagedissen, krokodillen en schildpadden? Dan is Reptielenhuis de Aarde de plek voor jou. Het is een kleinschalige dierentuin die veel te bieden heeft. Je kunt er zelfs slangen vasthouden, als je durft!

Begijnhof

Begijnhof
Dafinchi / Shutterstock.com

Zoek jij in een historische Nederlandse binnenstad ook altijd even een rustig plekje op? Weg van de drukke winkelstraten. Dat kun je doen in een stadspark, maar ook in een hofje. Het Begijnhof in Breda is zo’n hofje waar het voelt alsof het leven even stil staat. Het hof, waar 29 kleine woningen liggen rond een mooie kruidentuin, ligt vlakbij het Kasteel, aan de Catharinastraat.

Waalse kerk

Waalse kerk

Vlak bij het Begijnhof staat de Waalse Kerk, gebouwd in de 15 eeuw. er vinden nog kerkdiensten plaats, maar het is vooral een populaire trouwlocatie in Breda.

Park Valkenberg

Park Valkenberg
Charlotte Bleijenberg / Shutterstock.com

Nog meer rust kun je vinden in Park Valkenberg. Dit park was vroeger de tuin van het Kasteel van Breda. In het mooie groene park vind je verder een vijver met fontein en resten van de stadsmuur, met verdedigingstorens. Je kunt er heerlijk picknicken, wandelen, fietsen en voor de kinderen is er een speelplaats.

Sint-Antoniuskathedraal

Sint Antoniuskathedraal
defotoberg / Shutterstock.com

De Sint-Antoniuskathedraalis de kathedrale kerk van het bisdom Breda in de Sint-Janstraat in Breda. De kathedraal is gewijd aan de heilige Antonius van Padua. De kathedraal bevindt zich in het centrum van Breda niet ver van de Grote Markt.

‘t Sas

https://www.instagram.com/p/Bep0OixAsTU/

Na het bezichtigen van alle bezienswaardigheden kun je naar ’t Sas. Een gezellig winkelhof, vlak bij de Grote Kerk, met trendy winkels, kleine boetiekjes en eetgelegenheden. Een ware must voor de shopaholic!