Altijd iets te zien en te doen in Den Haag. Zomer, winter, herfst en lente een uitgelezen stad om eens een citytrip naar te doen!

15. Passage

passage
passage2

Niet alleen voor shop-a-holics, maar ook gewoon voor mensen die houden van oude, stijlvolle gebouwen of die graag hun boodschapjes droog doen. De Passage werd al in 1882 gebouwd om ‘winkelen in stijl’ voor de gegoede bourgeoisie mogelijk te maken. Vandaag is het nog steeds in uitstekende conditie en een zelfs een Unesco monument. Er zijn twintig mooie winkels, horeca en een hotel. Er werd ook een nieuw stuk bijgebouwd, onder het deskundige oog van architect Bernard Tschumi. Ook deze ruimte heeft een hoge glazen kap, maar dan in een moderne stijl. Ps, ook open op zondag.

14. Japanse tuin

japanse tuin den haag

Klein, maar fijn, vol zeldzame bomen en planten. En dan die prachtige moslaag. De tuin werd in het begin van de 20e eeuw aangelegd door de eigenaresse van Landgoed Clingendael. Haar bijnaam was feule Daisy. Zij maakte in die tijd al reizen naar Japan, en bracht spullen van daar mee. Aangezien het op dat moment de enige Japanse tuin in Nederland was, kent deze tuin vandaag een grote historische waarde. De sfeer er één van rust en bezinning. Maar de aanplantingen zijn echter erg kwetsbaar. Het is maar enkele weken per jaar mogelijk een bezoek te brengen aan de tuin. Tijdig je kaartjes boeken dus!

13. Louwman Museum

louwman museum

Een museum speciaal gewijd aan koetsen, auto’s en motorfietsen. Liefhebbers aller landen, rep je daar naar toe! Het museum heeft naast 230 automobielen, één van de oudste auto’s, een Dion Bouton et Trépardoux uit 1887 in bezit! Ook zijn er wagens van bekende historische figuren zoals Winston Churchill te bewonderen. Deze collectie werd aangelegd vanaf 1934 toen de familie Louwman begon met het verzamelen van auto’s. De huidige eigenaar is nog steeds een telg uit de familie, eentje die ook bepaalde merken auto’s in Nederland importeert. De collectie zit in een fraai gebouw dat ontworpen werd door architect Michael Graves. De ruimtes in dit museum zijn eigenlijk alleen al een bezoek waard. En rondom ligt er ook een schitterend park.

12. Escher in Het Paleis

escher in het paleis
Vera de Kok/wikimedia

Een kunstmuseum met een bijzondere naam. Hoe komt het hieraan? Het museum is gewijd aan de 20e eeuwse grafische kunst van M.C. Escher. Het gebouw waar deze collectie is gehuisvest, heet het Paleis Lange Voorhout. Vandaar dus. Bijna de hele wereldberoemde en fantasievolle productie van Escher is te zien in dit museum. Ook de 7 meter lange houtsnede Metamorfose III. Voor grafici, en voor iedereen die van mooie dingen houdt.

11. Madurodam

Madurodam

Voor de kleine en grote kinderen. Wereldberoemd en al een ware attractie sinds 1952! Meer dan 700 maquettes kan je er ontdekken, die je een inzicht geven in hoe men in Nederland leeft en woont. Of, ontdek waar een klein land groot in is. Maar er is ook interactiviteit en er zijn doe-activiteiten. Sommige maquettes bewegen en je kan bijvoorbeeld zelf de Oosterscheldekering sluiten. Er zijn drie grote ‘oer Hollandse’ thema’s in dit park te ontdekken. Het ‘water’rijk, het ‘steden’rijk en ‘vinding’rijk, waar voorbeelden worden getoond van Nederlandse innovaties rond architectuur, entertainment en design. Je betaalt voor je kaartje dat je toegang geeft tot deze miniwereld, maar het geld wordt gebruikt om goede doelen te steunen.

10. Grote Kerk

grote kerk
Ralf Roletschek/wikimedia

Reeds in de 13e eeuw stond er op de plaats waar nu deze kerk staat, een klein houten kapelletje. De Grote kerk werd gebouwd in verschillende fasen. Bijzonder zijn de gebrandschilderende ramen, uniek en uit de 16e eeuw, de wapenschilden van de Ridders van het Gulden Vlies, de speeltrommel uit 1689 die elk kwartier een melodie laat draaien en de graven van historisch belangrijke lieden. Het historisch belang van deze kerk wordt trouwens onderstreept door de vele huwelijks- en doopvieringen van de Oranjes in deze kerk. Vanop de Haagse toren heb je een uniek uitzicht over Den Haag.

9. Panorama Mesdag

Panorama Mesdag
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Een plek die je moet bezoeken als je in Den Haag bent. Want waar ter wereld ga je anders een cilindervormig schilderij van 14 meter kunnen bekijken? Wist je trouwens dat het kunstwerk het resultaat is van een rage, die in 1875 losbarstte in Brussel? Panorama’s schilderen was toen erg hip. Enkele Brusselse ondernemers vroegen Mesdag daarop een versie voor Den Haag te maken. Een 16-hoekig rotondegebouw werd speciaal voor de gelegenheid gebouwd. Vanaf 1881 begon Mesdag met schilderen. De omgeving van de Seinpostduin (ondertussen al lang bebouwd) werd uitgewerkt, op basis van schetsen die hij al had gemaakt in Scheveningen. Het museum kende nadien een woelige geschiedenis (het ging verschillende keren failliet), pas na de Tweede Wereldoorlog werd het een populaire attractie.

8. Vredespaleis

vredespaleis
Velvet/wikimedia

Het Vredespaleis is de zetel van het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, maar ook van het Permanent Hof van Arbitrage, De Bibliotheek van het Vredespaleis. Het is een indrukwekkende plek om te bezoeken. Het neorenaissance-gebouw uit 1913 an sich is ook al een bezoek waard. Reeds in 1899 vond er in Den Haag een eerste vredesconferentie plaats, op initiatief van de Russen trouwens. De conferentie kreeg navolging en men ging op zoek naar een passende locatie. Dat werd gebouwd en was klaar in 1913, ironisch genoeg een jaar voordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Het Vredespaleis barstte later uit zijn voegen, zodat er in 2007 een nieuwbouw werd bijgevoegd. Toch worden sommige tribunalen, zoals het Joegoslavië tribunaal, nog op andere locaties uitgevoerd. Wil je eens binnenkijken? Dat kan via georganiseerde rondleidingen.

7. Haagse Markt

Haagse Markt

In elke stad heb je vandaag de dag wel een overdekte markt, maar die van Den Haag is bijzonder, vooral door haar grote en bezoekersaantallen, soms tot wel 40.000 man en vrouw per dag. Je kan er werkelijk alles vinden. Naast de oerhollandse boerenkool of kaas liggen tropische vruchten, zoete baklava of belangrijke delen van het huishouden zoals handdoeken of damenssjaals. Maar is er ook een bloemengedeelte en een kleding- en schoenenafdeling. Heel de week open, behalve op zondag.

6. Paleis Noordeinde

Noordeinde

Benieuwd waar Koning Willem-Alexander werkt? Wel dat is in Paleis Noordeinde. Het origineel gedeelte dateert al van 1533, daarna onderging het vele verbouwingen. Het paleis kwam al in handen van de Oranjes in 1599, toen de weduwe van Willem Van Oranje er kwam wonen. Haar zoon Frederik Hendrik nam het later over. Na haar troonsbestijging maakte Beatrix bekend dat ze van Paleis Noordeinde haar werkpaleis zou maken. Elk jaar vertrekt hier de stoet van Prinsjesdag en hier vindt ook het traditionele wuiven van de koninklijke familie plaats vanop het balkon. Maar er worden ook zaken gevierd, zoals het huwelijk van Prins Constantijn of de geboorte van de drie prinsesjes. Afscheid is er ook al genomen van onder andere Prins Claus en Prins Bernard. De achtergelegen paleistuin is voor een groot deel toegankelijk voor het publiek. Het paleis zelf is enkele dagen per jaar te bezoeken.

5. Paleis Huis ten Bosch

paleis Huis ten Bosch
Ruben de Rijcke /wikimedia

Koninklijke families bezitten mooie buitenverblijven. Zo ook het Huis Oranje-Nassau. Dit paleis dateert uit de 17e eeuw. Pieter Post tekende het gebouw naar de Hollands classicistische stijl. De bekende Oranjezaal is eigenlijk een monument ten nagedachtenis van de eerste bewoner, Frederik Hendrik. Ook dit gebouw kende een woelige geschiedenis, als oorlogsbuit, als gevangenis, als museum, zelfs als bordeel en ten slotte terug als woonhuis van de Oranjes sinds 1815. Met zo een lange geschiedenis zijn verbouwingen regelmatig nodig. Bij haar vertrek in 2015 maakte Beatrix bekend dat tot 2018 ingrijpende renovatiewerken zouden gebeuren, zodat Koning Willem-Alexander en zijn gezin hier comfortabel kan komen wonen.

4. Haags Historisch Museum

In het midden van Den Haag kan je in het Haags Historisch Museum alles te weten komen over de geschiedenis van de stad. ‘Typisch Haags’ zijn schilderijen en voorwerpen (ja, zelfs poppenhuizen) van de 16e tot de 21e eeuw die de geschiedenis terug tot leven brengen. Regelmatig zijn er nieuwe tijdelijke tentoonstellingen en evenementen te bezoeken over een ruim aanbod van Haagse onderwerpen.

3. Boulevard Scheveningen

scheveningen

De brede wandelboulevard in Scheveningen bevat vele toeristische trekpleisters, waaronder het Kurhaus, de pier nSea life . Het is een ontwerp van de bekende Spaanse architect Manuel de Sola-Morales. Je ontdekt er meer dan alleen maar een mooie weg om over te wandelen. Zo kan je bijvoorbeeld de beeldentuin van het museum Beelden aan Zee ontdekken en monumenten zoals De Vissersvrouw. Wist je trouwens ook dat de boulevard een staaltje van moderne technologie is? Onder het wandelgedeelte ligt een kilometerlange dijk, die moet het achterland beschermen bij grote stormen en de stijgende zeespiegel.

2. Binnenhof (Ridderzaal)

Binnenhof
Ridderzaal

Een van de meest iconische gebouwen van Den Haag, omdat we het gewoon bijna elke dag in het journaal zien, is het Binnenhof. Hier vindt al eeuwen het belangrijkste politieke leven van Nederland plaats. De gotische Ridderzaal in het Binnenhof is reeds in de Middeleeuwen is gebouwd. Initieel was dit het feestpaleis! An sich heeft deze zaal nooit iets te maken gehad met ridders. Belangrijke activiteiten in deze zaal: het voorlezen van de jaarlijkse troonreden door de koning en de plek waar bijvoorbeeld de Olympische kampioenen hun onderscheiding krijgen. Er worden rondleidingen georganiseerd, dus je kan deze historische plek bezoeken.

1. Mauritshuis

Mauritshuis

Met stip op 1, het Mauritshuis is onze favoriet in Den Haag! Klein en fijn. Dit museum herbergt de mooiste schilderijen van meesters uit de Gouden Eeuw, alhoewel er ook wel werken uit de 18e eeuw te bekijken zijn. Wat denk je van Vermeers Meisje met de parel of de anatomische les van dhr Nicolaes Tulp van Rembrandt? Ze komen perfect tot hun recht in het bijzondere interieur met in zijde bekleedde wanden, enorme plafondschilderingen en schitterende kroonluchters. Het gebouw werd trouwens ook ontworpen in de typisch Hollands classicistische stijl van de architect Pieter Post. Hou de website ook in het oog voor regelmatig wisselende tentoonstellingen (in de Royal Dutch Shell vleugel) met internationale reputatie.