Hoewel iedereen meteen aan de coffeeshops en het Red Light District denkt als een stedentrip naar Amsterdam wordt vermeld, heeft de Nederlandse hoofdstad heel wat meer te bieden. Gebouwd op een netwerk van kanalen, staat de stad bekend als het Venetië van het Noorden. Met heel wat kunstmusea en de combinatie van oud en nieuw in het straatbeeld is Amsterdam een must voor iedere cultuurliefhebber.

16. Nemo Science Museum

nemo

In Amsterdam zijn de mooiste (kunst) musea te vinden, maar ga je met de kinderen naar Amsterdam? Of hoeft kunst niet zo nodig van jou? Dan kun je haar het geweldige Nemo museum. Trek je labjas aan en ga zelf aan de slag als wetenschapper met de leukste proefjes.

15. Artis

Artis

Artis is de naam van de dierentuin in Amsterdam. Niet alleen de talrijke diersoorten die er aanwezig zijn zorgen ervoor dat Artis een van de meest bezochte trekpleisters is in Nederland. De monumentale gebouwen die uit de negentiende eeuw dateren in de zoo trekken evenzeer de aandacht en bevestigen het statuut van oudste zoo in Nederland.

14. De Pijp

de pijp
Michiel1972/wikicommons

Deze wijk gelegen in het zuiden van Amsterdam was ooit bedoeld om de bevolkingsexplosie in de hoofdstad op te vangen maar is uitgegroeid tot een oude volksbuurt waar mensen uit verschillende werelddelen samenleven. Ook heel wat studenten vertoeven er in hun vrije tijd omwille van de gezellige terrasjes en de leuke sfeer die er hangt. Ook de beroemde Albert Cuypstraat is te vinden in de Pijp, hier wordt zes keer per week de Albert Cuypmarkt gehouden.

13. Koninklijk Paleis op de Dam

Paleis op de Dam
Robert Scarth/flickr

Het Koninklijk Paleis van Nederland is gelegen in de binnenstad van Amsterdam. Op de Dam meer bepaald. Het paleis wordt vooral gebruikt om buitenlandse staatslieden te ontvangen en maar wordt op andere dagen dagelijks geopend voor het publiek.

12. Leidseplein

Leidseplein
Yozza /flickr

Het Leidseplein, gelegen op een steenworp van het Vondelpark, is het bruisende hart van de stad. De vele restaurants, cafés en theaters die hier zijn gelegen langs het plein zorgen ervoor dat dit de uitgaansbuurt van Amsterdam is. Het Leidseplein is al even oud als de grachtengordel die de binnenstad van Amsterdam uitmaakt. Tegenwoordig is het een ontmoetingsplaats voor zowel Amsterdammers als toeristen die er komen genieten van de leuke sfeer. Vaak treden hier ook heel wat straatartiesten op.

11. De Wallen

wallen

De Wallen staan synoniem voor de rosse buurt van Amsterdam. Beter gekend als het Red Light District. Deze bekende buurt is een van de gratis openluchtattracties die de stad te bieden heeft. De naam verwijst naar de rode neonverlichting die je ‘s avonds in het straatbeeld ziet wanneer de buurt pas echt tot leven komt. De Wallen zijn een gebied waar prostitutie aanwezig is en waar deze je van achter het raam trachten binnen te lokken. Deze regio heeft een reputatie van ietwat gevaarlijker te zijn ‘s avonds maar dat is ietwat overdreven. Net zoals in de meeste hoofdsteden pas je er wel beter op voor zakkenrollers. Mochten je autosleutels nou toch worden gejat? Gelukkig is een slotenmaker in amsterdam altijd in de buurt.

10. Oude Kerk

Oude Kerk
Amsterdam Municipal Department for the Preservation and Restoration of Historic Buildings and Sites (bMA)

De Oude Kerk is het oudste nog bestaande gebouw in Amsterdam. De kerk dateert van de dertiende eeuw toen het werd gebouwd ter vervanging van een houten kapel die op dezelfde plaats stond. Het bouwwerk is prachtig voorbeeld van Hollandse gotiek waardoor het een van de mooiste architecturale gebouwen is in Nederland.

9. Rembrandthuis

Rembrandthuis
M.Minderhoud /wikicommons

Het Rembrandthuis is de voormalige woning van kunstenaar Rembrandt. Het zeventiende eeuwse pand staat nu als monumentaal geclassificeerd maar is tegenwoordig volledig opnieuw heringericht. Het Rembrandthuis doet nu voornamelijk dienst als museum waar je zijn atelier, de oude keuken en woonkamer kunt bezichtigen. Er hangen tevens ook nog heel wat etsen van de kunstenaar.

8. Vondelpark

Vondelpark

Het Vondelpark is het grootste stadspark van Amsterdam en is niet alleen voor Amsterdammers zelf een plaats om rust te vinden in de stad. Het park is in de zomer vaak de locatie waar heel theatervoorstellingen en concerten in de buitenlucht plaatsvinden. Het park is sinds 1996 een rijksmonument en draagt zijn naam ter ere van de toneelschrijver Joost van den Vondel.

7. Jordaan (wijk)

jordaan

De wijk Jordaan is wellicht een van de meest bezochte wijken in Amsterdam. De wijk wordt begrensd door de Prinsengracht en de Singelgracht. Het zijn net die grachten die ervoor zorgen dat deze pittoreske buurt zo populair is. Van oorsprong is Jordaan een arme arbeiderswijk maar tegenwoordig zorgen kleine winkeltjes en verborgen hofjes ervoor dat er een romantisch sfeertje hangt in het straatbeeld.

6. Heineken experience

Heineken experience
Dit museum van het beroemde Nederlandse biermerk is gesitueerd bij de voormalige oude brouwerij. De brouwerij werd gesloten omdat het te klein werd om te voldoen aan de alsmaar stijgende vraag. Waar het museum zich in onderscheidt is de interactieve manier waarop bezoekers worden ondergedompeld in de geschiedenis en het brouwproces van het bier. Net daarom is de Heineken experience een echte must tijdens je verblijf in Amsterdam. En dat niet enkel voor bierliefhebbers.

5. De Dam

de dam

De Dam is een plein in het centrum van de stad Amsterdam en kan worden beschouwd als het historische hart van de hoofdstad. De naam van het plein komt voort uit het feit dat het plein vroeger ook werd gebruikt als een dam. De Dam is altijd al de kern van Amsterdam geweest en de stad is dan ook gegroeid vanuit deze locatie. Op het plein vind je onder andere het Koninklijk Paleis en het museum van Madame Tussauds. Het plein is vaak een van de eerste bezienswaardigheden die je aantreft in Amsterdam als je met de trein hebt gereisd. De Dam ligt namelijk op een boogscheut van het Centraal Station.

4. Van Gogh Museum

Van Gogh Museum

Dit museum gelegen op het museumplein in Amsterdam, nabij het I Amsterdam teken, is gewijd aan de schilder Vincent van Gogh. Het is als het ware een verzameling van meer dan honderden kunstwerken, tekeningen en brieven van Van Gogh aan zijn broer Theo gericht. Het is de de grootste verzameling van zijn werk en bevat beroemde schilderijen zoals De aardappeleters en Zonnebloemen.

3. Rijksmuseum

rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam is een van de grootste musea die een overzicht van Nederlandse kunst biedt. Er hangen kunstwerken die dateren van de zestiende tot de twintigste eeuw maar evenzeer werken van de Hollandse Meesters waartoe onder andere Rembrandt behoort. De Nachtwacht van Rembrandt is tevens het beroemdste werk dat hier tentoon wordt gesteld. Het Rijksmuseum bevat niet alleen honderden schilderijen maar ook heel wat historische objecten die de geschiedenis van Amsterdam vertellen.

2. Het Anne Frank Huis

Anne Frank Huis

Amsterdam bevat heel wat historische panden die de moeite waard zijn om te bezichtigen, maar geen enkel pand bevat zoveel geschiedenis als Prinsengracht 263. Vandaag de dag staat dit adres beter bekend als het Anne Frank Huis. De reden waarom dit pand zo belangrijk is, ligt vooral bij het gebouw achter de voorste woning. Het Achterhuis was de schuilplaats van het Joodse meisje Anne Frank en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het pand is nu ingericht als een museum die het verhaal vertelt van de ondergedoken jaren van wellicht het beroemdste Joodse meisje ooit.

1. De Grachtengordel

grachten amsterdam

Wat Amsterdam zo uniek maakt als stad is zijn grachtengordel. De Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht zijn vier unieke 17e-eeuwse grachten die een belangrijk onderdeel van de Amsterdamse binnenstad vormen. De Grachtengordel is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Amsterdam en vormt een netwerk aan straten afgebakend door historische panden die aan de Gouden Eeuw doen herinneren. Heel wat toeristen slaan een boottocht op de grachten dan ook niet over tijdens hun verblijf in Amsterdam.