Cinque Terre is een Ligurisch gebied aan de westkust van Italië en bestaat uit vijf dorpen: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Monterosso en Vernazza. De rotsachtige kliffen zien er hier misschien ruig uit, maar bieden wel een prachtig panoramisch uitzicht over de zee, de stranden en de dorpjes. Cinque Terre staat niet voor niks op UNESCO’s Werelderfgoedlijst, want het is hier betoverend mooi. Daarom hebben we in dit artikel onze top 7 bezienswaardigheden van Cinque Terre verzameld!

1. Riomaggiore

Riomaggiore
chensiyuan /wikipedia

Riomaggiore ligt tussen twee steile rotsen in en ziet er erg bijzonder uit met de typische gekleurde huisjes die verticaal op deze rotsen gebouwd zijn. Voor een spectaculair uitzicht over de zee ga je de Castello di Riomaggiore op, waarna je ook zeker langs San Giovanni Battista (een kerk gebouwd in de dertiende eeuw in Ligurisch gotische stijl) moet! Liefhebbers van wandelen kunnen de wereldberoemde Via dell’Amore aflopen: een weg van ongeveer een kilometer lang die je van Riomaggiore naar Manarola (zie nummer 2) brengt. Deze straat is volledig betegeld en loopt langs de kust op de rotsen, dus je hoort de golven tegen de stenen aan klotsen.

2. Manarola

Manarola
Manarola2

Manarola is zo pittoresk dat het wel een kleurrijk schilderij lijkt en dit komt waarschijnlijk door de gekleurde huizen, de blauwe zee en de vele olijfbomen die Manarola rijk is. Manarola komt waarschijnlijk van “Magna Rota”, wat “grote wiel” betekent en een verwijzing is naar het waterrad die vandaag de dag nog steeds in de lager gelegen oude binnenstad te zien is. In het hoger gelegen gedeelte van Manarola is de San Lorenzo kerk zeker een bezoekje waard: deze kerk werd in 1338 in gotische stijl gebouwd en heeft een prachtig interieur in barokstijl. Verder heeft Manarola nog een aantal oude gebouwen en monumenten zoals de Campanile Bianco (een uitkijktoren uit de twaalfde eeuw), San Rocco en Oratory of Disciplinati della Santissima Annunziata (respectievelijk een ziekenhuis en een kerk die rond 1400 gebouwd zijn) voor de cultuurliefhebbers.

3. Corniglia

Corniglia
Corniglia2

Corniglia is vernoemd naar de Latijnse boer “Corneliu”, die in de tijd van de Romeinen witte wijn maakte en daarmee erg beroemd werd in deze streek. Corniglia ligt op een hoge klif van wel 100 meter boven zeeniveau, waardoor Corniglia de enige plek is in Cinque Terre die niet direct aan het water ligt en dus niet vanaf de zee te bereiken is. Om bij Corniglia te komen moet je de “Lardarina” beklimmen, een stenen trap met 377 treden die je vanaf het treinstation naar Corniglia brengt. Geen zin om te lopen? Dan kun je vanaf het station ook de bus pakken die elke 10 minuten naar Corniglia rijdt. Eenmaal in Corniglia aangekomen, kun je bijvoorbeeld de gotische kerk San Pietro bezoeken. Verder kun je ook urenlang rondslenteren door de pittoreske kleine straatjes en uiteindelijk neerploffen op een terrasje op het “Largo Taragio” pleintje, waar ook de bidkapel van Santa Caterina te vinden is. Strandliefhebbers kunnen hun hart ophalen op het Spiaggione strand, waar je een lekkere duik kunt nemen in het kristalheldere zeewater.

4. Vernazza

Vernazza
Vernazza2

Vernazza is tegenwoordig een rustig dorpje, maar dat was vroeger wel anders! Vernazza was namelijk ooit een havenstadje waar de boten gevestigd waren die veiligheid moesten bieden tegen de Saracenen (plunderaars en piraten afkomstig uit Noord-Afrika). De haven is vandaag de dag nog steeds in gebruik en je kunt Vernazza daarom ook via de zee bereiken. Eenmaal aangekomen in Vernazza kun je je laten betoveren door de mysterieuze steegjes en verdwalen in de straten die vol staan met die typische rode, gele en roze huisjes. Verder heeft Vernazza ook een aantal historische monumenten die je ook zeker niet mag overslaan, zoals de Santa Margarita d’Antiochia kerk in gotische stijl uit de veertiende eeuw en het Doria kasteel uit de vijftiende eeuw met een uitkijktoren die een prachtig uitzicht over het hele gebied geeft.

5. Monterosso

monterosso
monterosso2

Monterosso was het favoriete vakantieadres in de zomer voor de Italiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar (1975) Eugenio Montal en deze plek was een ware inspiratiebron voor veel van zijn schrijfwerken. Bezoek een van de vele uitkijktorens die in de middeleeuwen werden gebruikt, zoals de Aurora tower. Verder kun je in de oude binnenstad ook de San Giovanni Battista bekijken, maar als je liever naar het strand wilt, dan is dat ook zeker mogelijk. In Monterosso ligt namelijk het grootste strand van Cinque Terre.

6. Via dell’Amore

Via dellAmore
Via dellAmore2
De dorpjes in Cinque Terre kennen vele wegen. waarvan de weg die Riomaggiore verbindt met Manarola waarschijnlijk de bekendste is. Via dell’Amore (“liefdesweg”) maakt onderdeel uit van het Blauwe Pad, een wegenstelsel dat alle dorpjes in Cinque Terre met elkaar verbindt en is ongeveer 1 kilometer lang. De naam komt trouwens van een anonieme bewoner uit de buurt, die “Via dell’Amore” in een muur bij Riomaggiore kerfde en erbij schreef dat deze weg de favoriete plek voor geliefden is. De gemeente van Riomaggiore en Manarola hebben toen besloten om de weg officieel de naam Via dell’Amore te geven en hier bankjes en kunstwerken met als thema “liefde” te laten plaatsen. Je moet wel entree betalen om Via dell’Amore te bewandelen en het is hier vaak erg druk. Daarom adviseren we om ‘s morgens vroeg of later op de avond deze pad der liefde te bewandelen.

7. Sanctuaries path

kruistocht
William Domenichini /wikipedia

Elk dorp in Cinque Terre heeft een soort bedevaartsoord, een plek die voor veel bewoners een grote religieuze betekenis heeft. Je kunt al deze plekken afgaan en zo een soort “kruistocht” maken door Cinque Terre. Deze kruistocht (ook wel Sanctuaries path genoemd) brengt je langs vijf religieuze plekken/kerken in dit gebied, namelijk: Nostra Signora di Montenero (Riomaggiore), Nostra Signora delle Grazie (San Bernardino), Nostra Signora della Salute (Manarola), Nostra Signora di Soviore (Monterosso) en Nostra Signora di Reggio (Vernazza). De Sanctuaries path is dus perfect voor hikers en wandelaars die graag langs idyllische straatjes lopen, afgewisseld met een adembenemend panoramisch uitzicht over de zee.