Het Griekse eiland Corfu bevindt zich ten westen van Griekenland in de Middellandse Zee. Het behoort tot de Ionische eilanden. Op dit eiland valt relatief meer neerslag dan op de andere Griekse eilanden, waardoor het een zeer groen eiland is met veel olijfbomen en cipressen. Corfu is een populaire vakantiebestemming, met name onder Nederlanders. Op het eiland bevinden zich vele baaien met kiezels en fijn zand. Aan de westkust zijn voornamelijk lange zandstranden en in het noordoosten, waar de kust rotsachtiger is, vind je mooie baaitjes en kiezelstrandjes. Corfu is een mooie plek om te snorkelen. Dat het eiland nog meer te bieden heeft dan alleen maar strand, blijkt uit deze top 10 lijst met bezienswaardigheden.

10. Palaia Anaktora (paleis)


Joanbanjo/wikicommons

Palaia Anaktora is van oorsprong een paleis. Het bevindt zich in de stad Corfu. Het stamt uit het begin van de 19e eeuw en was vroeger een woning van Britse Gouverneurs en later van de Griekse koning. Niet alleen Palaia Anaktora is indrukwekkend ook de tuinen die ervoor liggen zijn erg mooi. Hier vind je vele exotische bomen, bloemen en oude Venetiaanse steenaquaria. Vanuit de tuin heb je een prachtig uitzicht over de nabijgelegen baai. In de koffiebar die in de tuin is geplaatst, bevindt zich een kunstgalerij met tentoonstellingen van internationale en lokale kunstenaars. In Palaia Anaktora is nu nog veel kunst te bewonderen. Er is ook een museum gevestigd, het museum van Chinese kunst. Hier vind je met name Chinese voorwerpen, maar ook voorwerpen uit andere Aziatische landen.

9. Agios Georgios (strand)


Lao Loong/wikicommons

Op het noordwestelijk gelegen strand Agios Georgio vind je (nog) niet zoveel toeristen. Dat komt doordat het slechts bereikbaar is via een smalle, kronkelige weg. Het zandstrand is hier erg mooi, breed en lang (5 kilometer) en het water is helderblauw. Er zijn veel mogelijkheden voor watersport. Vooral windsurfen is hier populair. Agios Georgios bevindt zich bij het dorp Pagi. In dit dorp is niet zoveel te beleven. Wel zijn er diverse tavernes, visrestaurants en beach bars nabij het strand gevestigd.

8. Pantokrator (berg)

De hoogste berg van Corfu heet Pantokrator. De berg heeft een hoogte van ruim 900 meter en bevindt zich op het noordoosten van het eiland. De bergtop kun je bereiken via een weg, die langs verschillende dorpjes leidt. Daar bevindt zich een 14e -eeuws klooster en een café. Als het weer meezit, kun je vanaf deze plek heel ver kijken. Als je geluk hebt, heb je uitzicht tot aan Albanië.

7. Achillion

In Gastouri aan de oostkust van Corfu staat Achillion Palace. Dit paleis is hier eind 19e eeuw gebouwd in opdracht van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth van Beieren, beter bekend als Sissy. Elisabeth had grote belangstelling voor Corfu en Griekse mythologie. Daarom koos ze ervoor om hier een zomerpaleis te laten bouwen. De naam Achillion is gekozen door Sissy, omdat Achilles haar favoriete klassieke held was. Het witte Achillion Palace en de prachtige tuin zijn versierd met neo-klassieke Griekse beelden, gemaakt door Italiaanse kunstenaars. Zes jaar na de bouw overleed Sissy en haar dochter verkocht al snel daarna het paleis aan de Duitse Keizer Wilhelm II. Het paleis is nu een museum. Overblijfselen uit de tijd van Sissy en Wilhelm II kun je nog in het museum bekijken. In de tuin van het paleis kun je naast de beelden ook genieten van een prachtig uitzicht over de zee en het eiland.

6. Archeologisch Museum

In Corfu stad staat het Archeologisch Museum. Het gebouw staat er vanaf 1965. Het oorspronkelijke doel was om hier een tentoonstelling te geven van de enorm grote Gorgon fronton, afkomstig van de tempel van Artemis (opgravingen uit begin 20e eeuw in Paleopolis). Naast deze vondsten toont het museum nu ook opgravingen van het Garitsa kerkhof, van de oude stad Corfu, van de oude stad Kassiopi en van de kustplaats Thesprotia. Er bevinden zich in het museum onder anderen oude munten, bronzen beelden, begrafenisvoorwerpen, klei aardewerk en terracotta beeldjes, afkomstig uit een ver verleden (tot 700 jaar voor Christus).

5. Angelokastro (kasteel)

Op de top van een berg van 300 meter, aan de noordwestkant van Corfu, staat het kasteel Angelokastro. Het kasteel stamt uit de 13e eeuw, de Byzantijnse periode. Het is gebouwd in opdracht van Michaelȧngelos de tweede. Hij liet het bouwen ter bescherming tegen Afrikaanse piraten, Venetianen en andere vijanden. Ook kon men vanaf hier lichtsignalen seinen als er gevaar dreigde. De gouverneur van Corfu heeft enige tijd zijn intrek in het kasteel genomen. Binnen de muren van het kasteel staat ook een kerk, Michelangelo genaamd. Het kasteel is per auto via de weg van Makarades en Krini te bereiken. Om de top te bereiken, moet er nog een flinke klim (van ongeveer een kwartier) worden gemaakt. Dit is echter erg moeite waard. De ruïnes van Angelokastro zijn mooi om te zien. Daarnaast is het uitzicht over de bergen, de kust en de zee vanaf hier adembenemend.

4. Pontikonisi (eiland) en klooster van Vlacherna

Ten zuiden van Corfu stad bevindt zich het schiereiland Analípsis met op het uiterste punt de plaats Kanóni. Vanaf hier zie je het muizeneiland Pontikonisi en een ander eilandje met daarop het klooster van Vlacherna. Dit is de meest gefotografeerde plek van Corfu. Je zult het wellicht herkennen uit reisboeken of van internetpagina’s. Vanaf een dam kun je lopend het klooster bereiken. Het witte Vlacherna klooster is afkomstig uit de 17e eeuw. Naast het klooster staat een cipres. Per boot kun je vanaf Kanóni het andere eilandje, Ponikonisi, bereiken. Hier staat een 12e -eeuws Byzantijns kerkje. Er is een legende die beweerd dat Pontikonisi een versteend schip is (Odysseus genaamd). Het schip zou door Poseidon, na mislukte pogingen om het schip te dwarsbomen, zijn veranderd in een rots.

3. Kavos (vissersdorp)

Zeer zuidelijk van Corfu bevindt zich het vissersdorp Kavos. Hier is niet alleen een vissershaven te vinden. Er zijn ook vele activiteiten te doen voor toeristen, zoals allerlei varianten watersport en boottochtjes naar de omringende eilanden, waaronder Paxos. Vanaf hier is het ook mogelijk om een wandeling te maken naar Kaap Asprokavos. Dit is het meest zuidelijke puntje van Corfu, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de Middellandse Zee en het eiland Paxos. Ook bevindt zich hier het Panayia Arkoudillas Klooster. Als de avond en nacht aanbreekt in Kavos, dan bruist het dorp. De feesten in de discotheken, bars en clubs gaan hier door tot vroeg in de ochtend.

2. Corfu (stad)

In de oostelijke gelegen historische stad Corfu vind je de kerk van Sint Spiridon, de Sint Sossipatroskerk, de Sint Jason, de kathedraal van Panagia Spitliotissa, het Platiteraklooster, de oude vesting Palaio Frourio en een mooi stadhuis. Ook zijn er verschillende musea te vinden, met veel informatie over de geschiedenis en cultuur van Corfu, waaronder het Archeologisch Museum (de nummer 6 van deze lijst).

1. Paleokastritsa

De cultuur is fantastische op Corfu, maar eerlijk is eerlijk, we komen natuurlijk ook voor de fantastische stranden. En de mooiste kustplaats van Corfu is waarschijnlijk Paleokastritsa. Hier vind je maarliefst 15 stranden, allemaal gelegen aan kristalhelder water en omhelsd door prachtige groene heuvels en steile kliffen.