Voor de meeste mensen is een “gewone” begraafplaatsen al creepy genoeg. Maar weet je wat nog veel enger is? Een gigantische begraafplaats direct onder de hoofdstad waar miljoenen Parijzenaars begraven liggen. Dat zijn de Catacomben van Parijs. In deze blog leer je een aantal weetjes over deze bijzondere begraafplaats.
Er liggen overblijfselen van meer dan 6 miljoen Parijzenaren
Parijs was in de 18e eeuw een zeer snel groeiende stad. Meer mensen betekent ook meer doden. De begraafplaatsen waren overvol en zorgde voor stankoverlast en risico op ziekte verspreiding. Voor de nieuwe lijken was al helemaal geen plaats meer.
Er werd besloten om de lichamen te verplaatsen naar een aantal van de ondergrondse steengroeven van de stad. Hier was in het verleden de kalksteen vandaan gehaald om de huizen van Parijs te bouwen. Het verplaatsen van de lijken zou een jaar in beslag nemen en werd om overduidelijke redenen ‘s nachts gedaan.
Er is 320 kilometers aan tunnels
Naar schatting zijn de tunnels bij elkaar 320 kilometer lang, maar misschien is het meer want ze zijn nog niet allemaal in kaart gebracht. De 6 miljoen lijken zijn verdeeld over de tunnels, hoewel de meeste liggen begraven liggen in een ossuarium (ook wel knekelhuis). Hier gaan de ondergrondse tours ook naar toe. De rest is een doolhof waar je zonder kennis niet zomaar terecht wilt komen. Alhoewel dat niet iedereen weerhoudt de tunnels te explorern, maar daarover later meer.
De botten zijn decoratief opgestapeld
In het begin werden de botten zo snel mogelijk in de tunnels opgestapeld. Maar dat gaat ook maar vervelen moeten ze gedacht hebben. Op een gegeven moment begonnen werkers de botten op decoratieve manier op te stapelen in allerlei verschillende vormen. Een van de meest beroemde creaties is bovenstaande vat gemaakt van schedels en scheenbenen.
Ondergrondse kunstgalerie
Er werden prachtige (creepy) kunstwerken gemaakt van de botten, maar is er meer kunst te bewonderen in de catacomben. De sculpturen van Décure zijn hiervan een voorbeeld. Francois Décure was een steengroevearbeider die een deel van zijn tijd doorbracht in de steengroeven en kleine, maar ongelooflijke sculpturen creëerde in de muren van de kalkstenen delen van de Catacomben. Hij maakte beelden van het Quartier De Cazerne, Port Philipe en zelfs de Port Mahon-gevangenis.
Verse Paddenstoelen
De catacomben van Parijs zijn voor veel doeleinde gebruikt. Een van de vreemdste moet het telen van champignons zijn. Er zijn verschillende verhalen over hoe het kweken van champignons op deze lokatie is begonnen. Een daarvan is dat het Napoleontische leger de catacomben gebruikte om zich te verschuilen. Ze stuitte geheel toevallig op grote hoeveelheden perfecte champignons.
Deze ontdekking bleef niet lang geheim en al snel haastten boeren zich om delen van de tunnels te claimen om paddenstoelen te telen. Deze praktijk bestaat nog steeds en produceert een paddenstoel met een uitzonderlijke smaak.
Gebruikt in de Tweede Wereldoorlog
Zoals we net schreven werden de catacomben van Parijs in het verleden door deserteurs van Napoleons leger gebruikt als schuilplaats> Het is dus geen verrassing dat ze ook in de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt. Het Franse verzet gebruikte de tunnels, die onder het grootste deel van Parijs reizen, om aanvallen tegen de nazi’s te organiseren en te plannen. Er is ook vastgesteld dat de nazi’s meerdere bunkers in de tunnels hadden.
Geheim genootschap
Er is een groep ontdekkingsreizigers, of misschien beter, sensatiezoekers, de cataphiles genaamd, die graag hun tijd doorbrengen onder de stad in de Catacomben. Ze proberen zoveel mogelijk van de meer dan 300 kilometer aan tunnels te ontdekken en hebben kamers ingericht met muurschilderingen en graffiti. Er worden ook feestjes en concerten gehouden waar alleen genodigde mogen komen. Er is ook eens een volledig functionerende bioscoop gevonden in de catacombe! Hoe en waar deze catphiles precies binnenkomen weet maar een select groepje. Ze riskeren namelijk een boete als ze door de politie worden betrapt.
Verdwaald in de catacombes
Nog voordat video’s viral gingen op Youtube was er een beroemde video van een man die de weg zou zijn kwijt geraakt in de catacombes. Zijn camera zou gevonden zijn met hierop beelden hoe een man steeds meer gedesoriënteerd raakt in de tunnels terwijl alleen de lamp van zijn camera de botten verlicht. Wie de man op de camera is en of hij echt verdwaalde dat is tot op de dag van vandaag onbekend.
Vloggers proberen hem regelmatig na te doen, Youtube staat vol met filmpje van mensen die zogenaamd ‘lost’ zijn de catacomben. Wij raden aan om het gewoon bij de legale rondleiding te houden.