Ben je van plan om binnenkort een bezoekje te brengen aan Alkmaar? Deze stad in Noord-Holland staat ook wel bekend als dé kaasstad en heeft vele leuke activiteiten te bieden voor een veelzijdig dagje uit. Bezoek een van de vele monumenten, maak een stadswandeling waarbij je de authentieke sfeer van de stad proeft of dineer in één van de restaurants. Bovendien kan je vanuit Alkmaar wandel -en fietstochten ondernemen in de nabijgelegen natuur, en liggen de stranden slechts op een half uur afstand van de stad. Ten slotte heeft Alkmaar een uitgebreid winkelaanbod, wat de stad uitermate geschikt maakt voor een dagje shoppen. Een overzicht van de bezienswaardigheden van een van de leuke steden Nederland.

Kaasmarkt

kaasmarkt

Oleg1824 / Shutterstock.com

Van april tot en met september kan je op alle vrijdagen een bezoekje brengen aan de meest bekende toeristische attractie van de stad, de kaasmarkt. De kaasmarkt wordt al gehouden sinds het jaar 1365 en wordt hedendaags nog steeds uitgevoerd zoals het vroeger plaatsvond. Kaasjongens- en meisjes dragen de kazen terwijl ze gekleed zijn in traditionele klederdracht, waarna de keurmeesters de kazen keuren op kwaliteit en de handelaren de kazen verkopen. Voor de jongere bezoekers is er de kinderkaasmarkt, waar kinderen tussen de 6 en 12 jaar kunnen leren over de kaasmarkt en hun eigen kaas kunnen wegen.

Sint Laurenskerk

grote kerk alkmaar

Wanneer je rondloopt in de binnenstad van Alkmaar, zal de aanwezigheid van de Sint Laurenskerk je ongetwijfeld niet ontgaan. De kerk behoort tot één van de grootste monumenten van Alkmaar en trekt wekelijks duizenden bezoekers. De kerk is gebouwd in het begin van de 16e eeuw en staat bekend om haar kunstwerken, glas-in-lood ramen en gotische kenmerken. Een aantal weekenden per jaar is het mogelijk om de kerk gratis te betreden en ook is de kerk tijdens de gehele zomerperiode geopend.

Stadhuis van Alkmaar

Stadhuis alkmaar

365 Focus Photography / Shutterstock.com

Dit monumentale pand in het centrum van Alkmaar kenmerkt zich door de gotische stijl en de grote trap met bordes. Dit maakt het stadhuis ook een uitstekende locatie om te trouwen. Wanneer je het stadhuis bekijkt, zal je dan ook regelmatig een pasgetrouwd stel op de trap zien staan. Het stadhuis is gelegen vlakbij de winkels, waardoor je tussen je winkelbezoeken door gemakkelijk het stadhuis kan bereiken en deze kan aanschouwen.

Kaasmuseum

Wanneer je een fan bent van kaas, mag je het kaasmuseum zeker niet overslaan. Je kan hier leren over hoe je kaas maakt, films en presentaties bekijken of meedoen aan een rondleiding. Voor de kinderen worden er spelletjes en een speurtocht georganiseerd. Bovendien heb je vanaf het museum een prachtig uitzicht over het Waagplein, waar ook de kaasmarkt gehouden wordt.

Beatles museum

beatles museum

Vladimir Zhoga / Shutterstock.com

In dit museum kan je alles vinden over de populaire muziekgroep uit de jaren 60 en 70. Ontdek de collectie lp’s, cd’s, films en boeken of breng een bezoekje aan de souvenirwinkel waar je een gadget of shirt kan aanschaffen als aandenken aan je bezoek. Ook zijn er in het museum allerlei historische verzamelingen te vinden van de ‘Fab tour’ uit Liverpool. Bovendien kan je naast de Beatles collectie ook verzamelingen over andere muziekgroepen uit die tijd in dit museum vinden. De entreeprijs bedraagt slechts 10 euro en het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag.

De Groot (Molen van Piet)

molen alkmar

Tijdens een wandeling of fietstocht door Alkmaar mag ook zeker een bezoek aan deze molen niet ontbreken. Deze korenmolen is gebouwd in 1769 en is gelegen in de binnenstad. De molen kan van buitenaf bekeken worden, maar er zijn ook mogelijkheden om de molen te bezoeken, bijvoorbeeld tijdens monumentendag.

De hofjes van Alkmaar

hofjes alkmaar

TasfotoNL / Shutterstock.com

Wanneer je de hofjes bezoekt, kan je genieten van prachtige binnentuinen en authentieke huisjes. Ook zijn er in sommige hofjes terrassen aanwezig, waar je onder het genot van een hapje en drankje kan genieten van de historische sfeer. Of breng een bezoek aan één van de winkeltjes die in de hofjes gevestigd zijn. Je zal versteld staan van de rust die er heerst, ondanks dat je je in de binnenstad van Alkmaar bevindt. Wil je gegarandeerd toegang tot alle hofjes? Bezoek Alkmaar dan op de monumentendag. Enkele hofjes zijn alleen op deze dag geopend, omdat deze behoren tot de rijksmonumenten van Nederland.

Stedelijk museum

stedelijk museum alkmaar

Viktoriia Ablohina / Shutterstock.com

Wil je alles weten over de geschiedenis van Alkmaar en hou je van kunst? Vergeet dan niet om het stedelijk museum te bezoeken. Bekijk de collectie schilderijen en portretten en leer over verschillende historische gebeurtenissen van de stad. Er worden verschillende activiteiten aangeboden, waaronder een rondleiding, tentoonstellingen en lezingen. Ook kan je voor een souvenir terecht in de museumwinkel of iets eten en drinken in het museumcafé.

Nationaal biermuseum

Wanneer je van bier houdt mag je het nationaal biermuseum zeker niet overslaan. Bezoek de tentoonstellingen en leer over de historie van het bierbrouwen en bekijk antieke vondsten. Ook kan je meedoen aan een rondleiding door het museum.
Na afloop van het museumbezoek kan je in het proeflokaal genieten van je favoriete biertje op het aangrenzende terras. Of doe mee aan de proeverij en maak een keuze uit 3 verschillende soorten bier die je daarbij kan proberen.

Wandelen langs de kanalen

kanalen alkmaar

Bij een bezoek aan Alkmaar mag een stadswandeling natuurlijk niet ontbreken. Je kan er voor kiezen om zelf een route naar keuze af te leggen, maar er is ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een georganiseerde stadswandeling met een gids. Terwijl je langs verschillende bezienswaardigheden loopt, zie je de bootjes over het Alkmaars kanaal varen en kan je onderweg je wandeling afwisselen met een bezoekje aan de horeca. Ook is er een wandelroute beschikbaar die van Den Helder naar Alkmaar loopt, die je langs het kanaal laat genieten van de natuur en bezienswaardigheden.