Maastricht is al jarenlang één van de meest geliefde steden van Nederland als het gaat om stedentrips en daguitjes. Maastricht is de stad van de vele cafés en terrassen aan het Vrijthof, van de optredens van André Rieu en natuurlijk van de Heilige Sint Servaas. Daarnaast vindt je in Maastricht veel cultuur en bezienswaardigheden en nog iets anders wat iets minder tastbaar is: gezelligheid. Zeker op een mooie lente- of zomerdag, als veel mensen op straat lopen, zie je duidelijk dat Maastricht een heel apart stukje Nederland is met haar eigen Limburgse taal en alternatieve Bourgondische cultuur. In dit overzicht de tien leukste plekken om te bezoeken als je eenmaal bent afgezakt naar het verre zuiden.
10. Sint-Servaasbrug
Maastricht is een stad met een hele verre geschiedenis. Op de plek waar nu de Sint-Servaasbrug staat, de belangrijkste verbinding tussen de twee stadshelften, stond daarvoor ook al een brug uit de tijd van de Romeinen. Deze begaf het tijdens de 13e eeuw, waarna het kapittel (een katholieke gemeenschap) van Sint Servaas de huidige brug liet bouwen. Die is zeker de moeite waard en eigenlijk ook nauwelijks te ontlopen als je een dag naar Maastricht wilt. Het is namelijk de meest gangbare manier om van de ene kant naar de andere kant van de stad te lopen. De brug bestaat uit stenen bogen en overspant de Maas.
9. Bassin (haven)
Cumulus/wikicommons
Het Bassin van Maastricht wordt ook wel de meest geheime plek van de stad genoemd. Deze oude haven ligt namelijk bijna helemaal ingesloten door oude fabrieksgebouwen van Sphinx. Deze fabriek bestaat al lang niet meer en de gebouwen zijn inmiddels allemaal omgebouwd tot wooncomplexen. De werfkelders rondom het water zijn ook verbouwd. Hier vindt je nu vooral gezellige cafés en restaurants. Om een bezoek aan het Bassin compleet te maken is dit ook het ideale startpunt voor een boottocht over de Maas
8. Fort Sint Pieter
Kleon3 /wikicommons
Maastricht is altijd al een strategisch belangrijke stad geweest. Helemaal ook voor Nederland, waar men er al snel achter kwam dat Limburg maar een lastig te verdedigen gebied was. Om er voor te zorgen dat Maastricht niet zonder slag of stoot was in te nemen werd in de 18e eeuw Fort Sint Pieter gebouwd, op de flank van de Sint-Pietersberg. Het fort werd tot 1867 gebruikt. In 2007 is het helemaal gerestaureerd en onder begeleiding van een gids een stukje van het oude Maastricht herontdekken.
7. Bonnefantenmuseum
Mark Ahsmann/wikicommons
Voor mensen die liever niet door de tochtige kelderruimtes van het fort struinen is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het keurige moderne Bonnefantenmuseum. Het is één van de drie regionale musea die Maastricht rijk is en je vindt er een afwisselend tentoonstellingsaanbod aan oude, moderne en hedendaagse kunst. In het historische Maastricht valt het hypermoderne gebouw van de Italiaanse architect Aldo Rossi enorm op.
6. Sint-Pietersberg
Xofc /wikicommons
Vanuit het centrum van Maastricht is het nog geen half uur lopen naar de beroemde Sint-Pietersberg. Vanuit de drukte van de stad loop je zo een prachtig natuurgebied in. Uniek voor Nederland is dat dit een gebied is waarbij je ook nog eens een prachtig uitzicht hebt over delen van Maastricht en de Maas. Behalve een rondwandeling over de berg is het ook mogelijk om een aantal van de grotten in de berg te bezoeken. Zo heb je de duivelsgrot, maar ook de zonnegrotten. Het is niet mogelijk om op eigen houtje door de grotten heen te lopen, maar wel onder begeleiding van een gids.
5. Stadhuis
Michielverbeek/wikicommons
Het stadhuis van Maastricht is een typisch voorbeeld van het Hollands Classicisme. Een stijl die erg populair was in de 17e en de 18e eeuw. Nu zijn er in Nederland vrij veel stadshuizen uit die tijd, maar het leuke van het stadhuis van Maastricht is dat ook de inrichting nog volledig in de 18e eeuwse stijl is. Helaas is niet het hele gebouw te bezichtigen, maar het is wel mogelijk om in de grote hal rond te kijken. Ook het carillon op de klokkentoren is indrukwekkend. Het bevat in totaal 49 klokken die regelmatig bespeeld worden.
4. Vrijthof
10. De Sint-Servaasbrug
Clemens 2014 /wikicommons
Het Vrijthof is misschien wel het gezelligste stukje van Maastricht. Nu was het altijd al het centrale plein van de stad, maar met de regelmatige komst van André Rieu naar het Vrijthof is de allure alleen nog maar verder toegenomen. Het plein is het ideale startpunt, of eindpunt voor je bezoek aan Maastricht. Er zijn veel gezellige restaurants en cafés en ook een aantal interessante gebouwen, zoals de Sint Servaasbasiliek, liggen aan het Vrijthof.
3. Onze-Lieve-Vrouwebasiliek
Kleon3 /wikicommons
Deze basiliek had blijkbaar niet genoeg aan slechts één naam. Onze-Lieve-Vrouwbasiliek (naar Maria), Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming of Sterre der Zee basiliek. De keuze is reuze. Feit is dat deze imposante kerk al meer dan duizend jaar het straatbeeld van Maastricht bepaald. Veel bekend over de oude periode van de kerk is er niet. Het archief van de kerk werd namelijk vernietigd in de 19e eeuw. Van de kerk is vooral de westkant erg mooi en indrukwekkend. Deze wordt geflankeerd door twee spitse torens. Binnenin is het vooral de moeite om een bezoek te brengen aan de Sterre der Zee kapel.
2. Helpoort
De Helpoort, ook wel De Twee Torens genoemd,is met recht een interessante bezienswaardigheid. Het is de enige nog overgebleven stadspoort uit de allereerste vestingmuur van Maastricht. De poort dateert uit de 13e eeuw. Daarmee is het de oudste nog overgebleven stadspoort van heel Nederland. Zowel de muur als de poort is gebouwd van kolenzandsteen, wat het geheel een extra middeleeuwse aanblik geeft.
1. Sint-Servaasbasiliek
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De Sint-Servaasbasiliek is de laatste rustplaats van Maastrichts bekendste heilige inwoner: Sint Servaas. Deze geestelijke leefde tijdens de 4e eeuw. Sint Servaas zijn echte naam was vermoedelijk Servatius en naar verluid kwam hij uit Armenië. Een heel eind weg dus van Maastricht. Het bijzondere aan Servatius is dat hij de eerste Bisschop was van Nederland. In ieder geval voor zover bekend is. Sint Servatius is omgeven door mysteries en raadselen, wat vooral komt doordat hij zo enorm lang geleden leefde. Misschien nog wel het bijzonderste verhaal is dat hij de achter-achterneef van Jezus was. Hoe dan ook, Sint Servatius is altijd de beschermheilige van Maastricht geweest. De basiliek stamt oorspronkelijk van net na zijn dood en is alleen daarom al zeker de moeite van het bezoeken waard.