Nederland heeft heel veel leuke steden waarin van alles te zien en te doen is. Een van die steden is Groningen. Deze stad kenmerkt zich door authentieke straatjes, diverse horecagelegenheden, sfeervolle panden, mooie pleinen en prachtige stadstuinen waar je even kunt uitrusten om te genieten van het groen om je heen.

In dit artikel lees je welke bezienswaardigheden in Groningen echt de moeite waard zijn om te bezoeken.

Martinitoren

Martinitoren

Wie kent hem niet: de Martinitoren. Waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid van Groningen. Deze toren staat aan de Grote Markt en is de hoogste toren van Groningen. Hij is namelijk 96,8 meter hoog! Als je niet bang bent om moe te worden en geen hoogtevrees hebt dan is het aan te raden om deze toren te beklimmen. Dat kan namelijk. Als je eenmaal boven bent, heb je een prachtig uitzicht over de stad Groningen. De toren is elke dag van de week geopend voor bezoekers.

Groninger museum

Groninger museum
Rudmer Zwerver / Shutterstock.com

Het Groninger Museum is wat betreft architectuur al een echte aandachtstrekker met haar kleuren en bijzondere hoeken. Eenmaal binnen kun je gaan genieten van hedendaagse kunst. De kunst is net als het museumgebouw zelf veelzijdig en gedurfd. Denk aan tentoonstellingen van Russische schilderkunst en de David Bowie expositie. Naast een wisselende kunstcollectie heeft het museum ook een vaste collectie. Deze collectie bestaat uit historische objecten die iets over de geschiedenis van Groningen vertellen, Aziatisch keramiek en kunst van de Groningse kunstkring De Ploeg.

Grote Markt

Grote Markt

De Grote Markt is het middelpunt van Groningen. Aan dit plein staan de eerder genoemde Martinitoren en het stadhuis. Ook is het plein omgeven door gezellige terrassen.

Iedere dinsdag, vrijdag en zaterdag kun je op de Grote Markt terecht voor een warenmarkt waar vrolijke kooplui vlees, vis, groenten, kaas en fruit verkopen. Dit is absoluut een bezoekje waard!

De Folkingestraat

https://www.instagram.com/p/BWXIwmPjzg7/

Deze straat is een begrip in Groningen en bestaat al sinds de 11e eeuw. Als je geïnteresseerd bent in kunst en galeries dan moet je hier zeker naartoe. Je vindt hier galeries op het gebied van lifestyle, design, interieur en kunst. In de straat zelf is ook kunst verwerkt. Deze kunst doet je herinneren aan het vooroorlogse Joodse karakter van de straat.

Trek of dorst gekregen tijdens het winkelen? Ook in deze straat bevinden zich tal van horecagelegenheden.

Groningse hofjes

Groningse hofjes

De Groningse hofjes zijn een oase van rust. Deze hofjes boden vroeger onderdak aan de armen, weduwen en zieken. De hofjes zijn nog steeds bewoond, maar tegenwoordig door particulieren. Er zijn meerdere hofjes in Groningen. Ze zitten een beetje verstopt dus je moet goed opletten of je de toegangspoort voorbij loopt. Wil je langs alle hofjes lopen en de geschiedenis over deze hofjes horen? Dan is een begeleide stadswandeling een optie. Dit kun je boeken via het VVV kantoor van Groningen.

Prinsentuin

Prinsentuin

Dez Prinsentuin is gelegen in de binnenstad van Groningen en werd in 1626 aangelegd in opdracht van stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes. In deze tuin vind je tal van rozenperken, een kruidentuin en groene haagbogen. Dit zorgt voor een ultiem romantische sfeer.

Hortus botanicus Haren

https://www.instagram.com/p/B9Pka2RnlLN/

In de Hortus Botanicus vind je circa 20 hectare aan tuinen met diverse bijzondere plantensoorten. Denk aan een Chinese tuin, watertuin, dennenbos, loofbomenbos, Engelse tuin en grastuin. Deze hortus is opgericht in 1626 en is daarmee de oudste botanische tuin van Nederland.

Hoge der A

Hoge der A

De Hoge der A is een straat in Groningen met pakhuizen langs het water waar scheepjes doorheen varen. Deze straat heeft een zeer authentieke en historische sfeer. Als je langs de kade loopt, loop je langs tal van historische monumenten. Het zijn er bijna 30! Als het mooi weer is, kun je ook nog aanschuiven op een terras langs het water voor een lekker drankje.

Vismarkt

vismakrt
Marc Venema / Shutterstock.com

Op de Vismarkt kun je terecht voor diverse etenswaren. Je vindt hier exotische etenswaren, vis, vlees, fruit, (vergeten) groenten. Er is hier veel bedrijvigheid. Rondom het marktplein staan ook diverse historische panden. Je kijkt je ogen uit.

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Noordelijk Scheepvaartsmuseum
Nina Alizada / Shutterstock.com

In een middeleeuws gebouw in de stad vind je de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart en historische kunsttentoonstellingen.

Universiteitsmuseum

https://www.instagram.com/p/B6aE-JyAYVR/

In het centrum van Groningen vind je het Universiteitsmuseum. In dit wetenschapsmuseum vind je diverse collecties van de Rijksuniversiteit Groningen: botanie, geneeskunde, volkenkunde, natuurkunde, sterrenkunde en nog meer. Ook is er een speciale kamer ingericht ter herdenking van Aletta Jacobs vanwege haar vernieuwende werk als arts. In deze kamer vind je een paar van haar persoonlijke bezittingen.

Der Aa-kerk

Der Aa kerk

De gotische Der Aa-kerk wordt gekenmerkt door hoge spitsboogvensters en hoge gewelven. Het licht valt hier heel mooi binnen, er is een indrukwekkend orgel aanwezig en op de muren zie je beschilderingen. Loop eens binnen om dit te aanschouwen.

Noorderplantsoen

Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen is het Vondelpark van Groningen. Wandel door de prachtige groene oase, drapeer je kleedje in het gras, loop langs de grote vijver, speel met je kinderen in de speeltuin. Eind augustus kun je in het Noorderplantsoen ook nog terecht voor muziek, theater en dans want dan is het Noorderzon festival.

Centraal Station met Peerd van Ome Loeks

Peerd van Ome Loeks
Adrie Oosterwijk / Shutterstock.com

Kom je met de trein naar Groningen? Let dan even op het witte standbeeld als je het station uit loopt: het Peerd van Ome Loeks. Wie is Loeks? Loeks komt van Lukas. Maar wie is ome Loeks? Hierover bestaan verschillende verhalen. Eén van die verhalen gaat over Lukas van Hemmen. Hij had zijn paard verwond. Het paard stierf uiteindelijk aan zijn verwondingen en werd opgehaald door de paardenslager. Toen het paard door de paardenslager werd opgehaald, waren er een aantal jongens buiten die ‘t Peerd van Ome Loek is dood’ zongen. Of dat ook echt waar is, is niet bewezen. Het blijft dus een raadsel.