Er zijn talloze dierentuinen in Nederland te vinden, maar sommige dierentuinen hebben net wat meer unieks te bieden. Misschien zijn ze bijzonder ingericht of specialiseren ze zich in specifieke dieren. Wil je weten wat de meest bijzondere dierentuinen van Nederland zijn? Lees dan verder, want dit is de top 7.

Orchideeën Hoeve

Houd je niet alleen van dieren, maar ook van mooie natuur? Dan zit je goed bij de Orchideeën hoeve. Deze dierentuin staat in het teken van tropische natuur, met een grote orchideeëntuin, een regenwoud en een prachtige bloementuin. Bewonder de vlinders die rondfladderen in de vlindertuin, ontdek wat voor dieren er in de tropische wateren rondzwemmen en kom oog in oog te staan met flamingo’s, ara’s en nog veel meer kleurrijke dieren. Ook kleine aapsoorten en reptielen horen in deze bijzondere dierentuin thuis.

Vogelpark Avifauna

avifanua

Gabriela Beres / Shutterstock.com

Het spreekt voor zich wat de specialiteit van deze dierentuin is. Vogelpark Avifauna heeft een grote vogelcollectie, van roofvogels die je in Nederlandse natuur tegen zou kunnen komen tot kiwi’s, felgekleurde papegaaien en pelikanen. Wandel door verschillende gebieden waar deze vogels zich helemaal op hun plek voelen en leer meer over de bijzondere vogelsoorten die onze wereld kent. Er zijn ook andere dieren te bewonderen bij Vogelpark Avifauna. Zo kun je ook ringstaartmaki’s, schildpadden en rode panda’s ontdekken tijdens je bezoek. Voordat je naar Avifauna gaat controleer dan altijd eerst de korting tickets dierentuinen website zodat je niet de volle mep betaald.

Landgoed Hoenderdaell

Hoenderdaell

Heb je altijd al eens dieren willen spotten op een echt landgoed? Dan zit je goed bij Landgoed Hoenderdaell. Dit is een landgoed dat midden in de natuur ligt, waar ongerepte stukken natuur voor de perfecte stille omgeving voor de dieren zorgen. Het dierenpark is hier gevuld met de meest uiteenlopende diersoorten. Waan je in Zuid-Amerika en bewonder poema’s, rode neusberen of capibara’s, waarna je de tijgers, kraanvogels en kamelen van Azië bewondert. In het Avitorium woon je een vogeldemonstratie bij, maar je kunt ook de oude architectuur op het landgoed bewonderen.

Wereldtuinen Mondo Verde

Mondo Verde

Julia700702 / Shutterstock.com

Maak een reis door de wereld tijdens een bezoek aan Wereldtuinen Mondo Verde. Deze dierentuin heeft verschillende tuinen die zijn ingericht met de bijzondere natuur van een specifieke regio in gedachten. Het ene moment wandel je door de natuur van Oostenrijk, terwijl je het volgende moment Japan of Australië verkent. Natuurlijk zijn al deze gebieden ook voorzien van dieren uit de regio. Ontdek bijzondere woestijndieren, bewonder de vogels in het tropische gebied of kom oog in oog te staan met Afrikaanse leeuwen. Er zijn ook leuke attracties en speeltoestellen te vinden bij Wereldtuinen Mondo Verde, perfect voor de kinderen.

Zie-ZOO

zie zoo

FakirNL/wikipeida/CC BY-SA 4.0

Het bijzondere aan dierentuin Zie-ZOO is dat het een zorgdierentuin is. Hier werken mensen met autisme die begeleid worden en van een mooie dagbesteding kunnen genieten. Ze leren hoe ze de dieren verzorgen en houden het park in perfecte conditie. De bijzondere band die dieren met mensen met autisme kunnen hebben is hier goed voelbaar. Er zijn bovendien dieren van over de hele wereld te vinden. Bewonder de pinguïns van de Zuidpool, ontdek de Noord-Amerikaanse veelvraat of laat je verrassen door panters en stekelvarkens uit Azië.

DoeZoo Insektenwereld

Van alle dierentuinen in Nederland is de DoeZoo waarschijnlijk degene waar je het dichts bij de dieren kunt komen. Deze dierentuin staat namelijk in het teken van doen en ontdekken, waarbij je al je zintuigen gebruikt. Zo is het mogelijk om een rondleiding te volgen waarbij je verschillende dieren mag vasthouden. De dierentuin organiseert ook veel activiteiten, van het prepareren van sprinkhanen tot kaarsen maken met bijenwas. Een van de specialiteiten van DoeZoo Leens is de insectenwereld. Wil je deze kleine vliegers en kruipers van dichtbij bekijken? Dan moet je bij deze dierentuin zijn.

Reptielenhuis De Aarde

Het zal niemand verbazen dat reptielen de specialiteit zijn van Reptielenhuis De Aarde. Het is een relatief kleine dierentuin, maar iedere meter is zorgvuldig ingericht, waardoor de dieren een rijke leefomgeving hebben. Je kunt er zien hoe de reptielen gevoerd worden en soms zelfs een slang vasthouden. Ontdek hagedissen, schildpadden en krokodilachtigen, maar ook verschillende soorten kikkers, spinnen en schorpioenen. De dierenverzorgers zijn altijd in de buurt om je te vertellen over de bijzondere dieren in Reptielenhuis De Aarde.