Altijd al een bezoek willen brengen aan Tilburg? Er is genoeg te beleven in deze Brabantse stad. Of je nu op zoek bent naar cultuur, speelparken of mooie natuur: Tilburg heeft het allemaal. Je leest er meer over in deze top 14 bezienswaardigheden in Tilburg.

De Pont museum

pont museum

Fortgens Photography / Shutterstock.com

Liefhebbers van kunst zitten goed bij dit museum. Het De Pont museum staat helemaal in het teken van hedendaagse kunst, van sculpturen tot schilderijen. Het werd opgericht door Jan de Pont, die na zijn overlijden een plek wilde waar de hedendaagse kunst gestimuleerd kon worden met behulp van zijn grote vermogen. In 1992 opende het museum zijn deuren en de collectie wordt vandaag de dag nog steeds uitgebreid.

Natuurmuseum Brabant

De naam van dit museum geeft natuurlijk al prijs wat je hier kunt vinden. Het natuurmuseum staat helemaal in het teken van de Brabantse natuur. Je leert er over de vele dieren die in het Brabantse landschap leven, inclusief hun gedrag. Ook de verschillende natuurlandschappen van deze provincie komen in de spotlight te staan. Er worden bovendien leuke cursussen georganiseerd voor kinderen.

Textielmuseum

Tilburg is van oorsprong een echte textielstad. De stad is een belangrijke producent van talloze stoffen en dat wordt geëerd in dit museum. In het textielmuseum leer je niet alleen over het industriële verleden van de stad, maar ook over moderne ontwikkelingen op het gebied van textiel. Ontdek wat voor kunst er allemaal met verschillende stoffen gemaakt kan worden, van mode tot wandtapijten.

Sint-Jozefkerk (Heuvelse kerk)

Heuvelse kerk

Dit is een van de belangrijkste kerken van Tilburg, naast de Heikese kerk. De Sint-Jozefkerk staat op het plein de Heuvel, waar de kerk de bijnaam Heuvelse kerk aan te danken heeft. Je herkent het gebouw aan twee hoge torens aan de voorkant en er staat een Heilig Hartbeeld voor de entree van de kerk. Het gebouw is in twee fases gebouwd om op kosten te besparen, beginnend in 1871.

Paleis-Raadhuis

Paleis Raadhuis

Duik in de geschiedenis van Tilburg tijdens een bezoek aan het Paleis-Raadhuis. Dit gebouw lijkt direct uit de toon te vallen en dat is niet voor niets. Het werd namelijk gebouwd als buitenpaleis voor Willem II der Nederlanden, die helaas stierf voordat het paleis compleet was. Hierna is het een stadhuis, school en opvangplaats voor militairen geweest. Inmiddels is het een gemeentehuis waar vooral veel huwelijken plaatsvinden.

Spoorzone

spoorzone

Johan Bakker/wikipedia/CC BY-SA 4.0

De Spoorzone is ook een belangrijk stukje van de Tilburgse geschiedenis, want dit grote gebied werd gebruikt als werkplaats voor arbeiders die treinen repareerden. Inmiddels is het stuk grond in handen van de gemeente, waar het een eerbetoon moet worden aan het verleden en de toekomst van Tilburg. Op deze plek kun je lekker eten, historische panden bezoeken en evenementen bijwonen.

Oude Warande

Wanneer je even tot rust wilt komen in de stad, is een bezoek aan Oude Warande een goed idee. Dit is een achttiende-eeuws park dat een bijzonder sterrenbos heeft. Dit bos is aangelegd in de vorm van een ster, met allemaal paden die vanuit een centraal punt vertrekken. Het bos is in totaal 103,8 hectare groot, waardoor er genoeg ruimte is om doelloos rond te dwalen.

Piushaven

Piushaven

Lekker van een drankje genieten aan het water of lokale winkels bezoeken aan een sfeervolle boulevard? Het is mogelijk in de Piushaven. Deze haven ligt aan het Wilhelminakanaal en is meteen een van de grootste ingesloten havens van Brabant. Je kunt er terecht bij verschillende horecagelegenheden en volop winkelen, maar het is ook de moeite waard om de boten te bewonderen. Hier leggen namelijk veel historische vaartuigen aan.

Dwaalgebied

Dwaalgebied

Johan Bakker/wikipedia/CC BY-SA 4.0

Tilburg heeft een aantal grote winkelstraten met veel moderne winkels. Ben je juist op zoek naar een kleinschaligere plek om te winkelen, het liefste met winkels van lokale ondernemers? Dan is het Dwaalgebied een goede bestemming. Dit gebied bestaat uit allemaal kleinere straten die vooral gesierd worden door oude herenhuizen. Dat geeft het gebied een historische uitstraling. Tegelijkertijd koop je er unieke producten van kleine ondernemers.

Spoorpark

spoorpark

marineke thissen / Shutterstock.com

Als industriële stad met veel spoorlijnen is het niet gek dat Tilburg ook een aantal braakliggende industriegebieden heeft. Het Spoorpark was er daar één van. Dit park is in 2019 gebouwd op een oud spoor- en industriegebied. Je vindt er verschillende sportvelden, een stadscamping, horeca, kunst en zelfs een scoutinggebouw. Dat maakt dit park een mooie plek om samen te komen met locals en om lekker met vrienden te ontspannen op een warme dag.

Moerenburg

Moerenburg

Wanneer je op zoek bent naar meer ongerepte natuur, is een bezoek aan Moerenburg een goede optie. Dit is een gebied dat buiten de binnenstad van Tilburg ligt. Je kunt er lekker wandelen, maar ook uitgebreid varen. Je komt er onder andere moerasbossen, zeldzame planten en kwelkraters tegen. Je kunt ervoor kiezen om een van de uitgestippelde wandelroutes te volgen, maar Moerenburg is ook een goede bestemming wanneer je lekker door de natuur wilt dwalen.

Wandelbos

Wandelbos

Dreamian /wikipedia/CC BY-SA 4.0

Lekker met de kinderen van de natuur genieten? Dat doe je in het Wandelbos Tilburg. Het is een fijne plek voor korte wandelingen en picknicks aan het water, maar je vindt er ook een complete kinderboerderij. Zo krijgen de kinderen de kans om geiten, herten, hangbuikzwijnen, lama’s en ezels te aaien en voeren. Er is ook een bijbehorende speeltuin, zodat de kinderen meteen de kans krijgen om lekker uit te razen.

Dierenpark de Oliemeulen

oliemeulen

Heb je nog geen genoeg gehad van de dieren in Tilburg? Dan kun je terecht bij Dierenpark de Oliemeulen. Dit dierenpark is begonnen als reptielenhuis, maar is inmiddels een compleet dierenpark met talloze bijzondere dieren. Je komt er oog in oog te staan met slangen en hagedissen, maar ook met stinkdieren en vliegende honden. Stokstaartjes, doodshoofdaapjes, vogelspinnen en zeearenden komen allemaal voorbij tijdens een bezoek aan dit dierenpark.

Tilburgse Kermis

tilburse kermis

Deze bezienswaardigheid is helaas niet altijd te bezoeken, maar ieder jaar is het een week lang feest in de stad. De Tilburgse Kermis is de grootste kermis van de Benelux, met meer dan 200 verschillende attracties. Tijdens de kermis worden er verschillende evenementen georganiseerd, van een blauwe zondag voor mensen die prikkelarm naar de kermis willen tot roze maandag voor LHBT’ers. De muziek, gezellige sfeer en leuke attracties maken dit een populair evenement voor mensen uit het binnen- en buitenland.