Het Zuid-Hollandse Gouda staat bekend om zijn heerlijke kazen. Ook al is het niet een supergrote stad, toch is het populair bij de toeristen. Dat komt door de Goudse kazen en de rijkdom aan historische gebouwen en grachten. In de 11e eeuw was Gouda voornamelijk bedekt met veen en turf. In die tijd was oogsten de belangrijkste bron van werkgelegenheid. Toen de technologie zich ontwikkelde, werd Gouda via de Oude Rijn in verbinding gebracht met de rest van Nederland. Vanaf die tijd werd Gouda een belangrijke plek met als centrale plek het plein de Markt met daarop en omheen vele belangrijke gebouwen, waarin ook nu nog bezienswaardigheden zijn te zien. Dit is de top 10 bezienswaardigheden in Gouda.
10. Goudse Waag (museum)
Richard Broekhuijzen /wikicommons
In het gebouw van de uit 1668 afkomstige Goudse Waag, dat op de Markt (de nummer 3 van deze lijst) staat, was vroeger het kaas weegstation gevestigd. Nu bevindt zich in het gebouw het Gouda Cheese Museum. Onder begeleiding van een gids ontdek je hier alles over de geschiedenis van Goudse Kaas. Ook krijg je te zien hoe Goudse Kaas wordt gemaakt en mag je de kaas proeven (eventueel in combinatie met wijn). Tevens maak je kennis met andere authentieke Goudse ambachten, zoals Goudse kaarsen maken en pijpen maken.
9. Gouwekerk
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Deze rode kerk is na de Sint-Janskerk (de nummer 4 van deze lijst) de grootste kerk van Gouda. De neogotische kruiskerk stamt uit het begin van de 20e eeuw. De vieringtoren van deze kerk is met zijn 80 meter het hoogste punt van Gouda. Dat maakt dat de Gouwekerk, die prachtig is gelegen aan een gracht ten zuiden van het centrum, vanuit de hele stad is te zien. Helaas kun je de kerk niet altijd van binnen bezichtigen. Het kan alleen op Kaarsjesavond en Open Museumdag. Dan kun je ook de toren beklimmen en genieten van een spectaculair uitzicht over de stad. Bijzonder is dat de Gouwekerk in 2017 is verkocht aan HERMON Erfgoed, die een designhotel wil maken van de kerk en de naastgelegen pastorie.
8. Goudse grachten
Een groot deel van het centrum van Gouda bestaat uit grachten. Vanaf de kade van deze Goudse grachten kun je de prachtige architectuur van de stad heel goed bewonderen. Begin hiervoor bijvoorbeeld bij de Kattensingel, het kanaal dat iets ten noorden van het marktplein ligt. Loop vanaf hier een rondje via de verschillende grachten om het oude stadscentrum Onderweg tref je prachtige historische huizen en bruggen. Vanaf de Oosthaven, ten zuiden van de Markt kun je ook een grachtentocht van ongeveer anderhalf uur over de wateren maken. De schipper vertelt je dan onderweg over de historische bezienswaardigheden. Hiervoor kun je terecht bij de VVV van Gouda, ten noorden van de Markt.
7. Goudse Hout
Afhaalchinees/wikicommons
Aan de oostkant van Gouda ligt Goudse Hout. Dit is een natuurgebied, dat gelegen is aan een aantal grote wateren, die behoren tot de Reeuwijkse Plassen. Het gebied wordt in het oosten en zuiden omsloten door de Goudse Houtsingel. In de Goudse Hout zijn meerdere wandel- en fietspaden, weggetjes over het water, een manege en een wieler- en skeelerbaan. Delen van het gebied zijn beplant met bomen en struiken. Ook zijn er delen met een meer open karakter.
6. Museum Gouda
Museum Gouda staat aan de rand van het centrale marktplein de Markt (de nummer 3 van deze lijst). Het museum is gevestigd in het Arti Legi gebouw, dat afkomstig is uit het jaar 1874. Van oudsher was dit gebouw een school. Nu vind je er een 18e -eeuwse verzameling aardewerk met een uitgebreide collectie porselein. In Museum Gouda worden ook schilderijen, sculpturen en keramiek tentoongesteld uit verschillende perioden. Daarnaast worden er religieuze kunstproducten getoond, zoals delen van altaren en gebrandschilderde ramen.
5. Kaasboerderij Jongenhoeve
Deze kaasboerderij bevindt zich buiten het centrum, in het zuiden van de stad Gouda. Een uitstapje naar Kaasboerderij Jongenhoeve is echter wel de moeite waard, omdat je hier alles te weten komt over de geschiedenis en het belang van Goudse kaas. In de kaasboerderij kun je gebruik maken van een rondleiding met een gids. Onderweg krijg je niet alleen veel te horen, maar ook veel te zien. Aan de hand van videomateriaal zie je hoe kaas wordt gemaakt. Op deze boerderij bewonder je daarnaast de prachtige koeien en kalveren die de melk leveren die nodig is voor het kaasproces. Ook kun je hier allerlei verse melkproducten proeven. En in de boerderijwinkel kun je kaas en andere souvenirs kopen.
4. Sint-Janskerk
De 15e -eeuwse Gotische kruiskerk Sint-Jan staat in het hart van Gouda op de Markt (de nummer 3 van deze lijst). Met zijn 123 meter lengte is dit het langste kerkgebouw van Nederland. De kerk staat bekend om zijn reeks gebrandschilderde glazen, die de Goudse glazen worden genoemd. Het zijn 72 ramen van verschillende afmetingen, die in de 16e eeuw door beroemde glasschilders zijn gevuld met gebrandschilderde glas-in-loodramen. De religieuze afbeeldingen zijn gedetailleerd en kleurrijk. Voorbeelden hiervan zijn de doop van Jezus en het laatste avondmaal. De Sint-Janskerk werd in het verleden gewijd aan Johannes de Doper. De kleuren rood en wit staan symbool voor deze heilige. In het stadswapen van Gouda zie je deze kleuren terug.
3. Markt
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De naam van het centrale plein van Gouda is ‘Markt’. Het plein heeft een min of meer driehoekige vorm en is er al vanaf de 14e eeuw. Het werd in die tijd aangelegd om er het nieuwe stadhuis (de nummer 2 van deze lijst) op te bouwen. Een ander opvallend gebouw op de Markt is de Waag (de nummer 10 van deze lijst). Aan de rand van de Markt staat de Sint-Janskerk (de nummer 4 van deze lijst) en Museum Gouda (de nummer 6 van deze lijst). In de overige gebouwen rondom het plein zijn winkels, restaurants en cafés gevestigd. Op de Markt worden naast vele activiteiten, wekelijks meerdere markten gehouden, met als belangrijkste de Goudse Kaasmarkt (de nummer 1 van deze lijst).
2. Stadhuis
Midden op de Markt (de nummer 3 van deze lijst) staat het prestigieuze stadhuis van Gouda. Dit is de grote trots van de stad. Het Gotische gebouw staat er sinds het midden van de 15e eeuw en is daarmee een van de oudste Gotische stadhuizen van Nederland. Het stadhuis van Gouda valt vooral op door zijn Gotische stijl. De voorgevel van het gebouw kenmerkt zich door zijn spitse torens, gewelfde ramen en stenen beelden van belangrijke personen uit de Nederlandse geschiedenis, zoals Karel de Stoute en Filips de Goede. Aan de andere kant van het stadhuis bevindt zich een klokkenspel, dat elk uur luidt. In de avond is de voorgevel prachtig met verschillende kleuren verlicht. Ook wordt er soms een lichtshow vertoond.
1. Goudse Kaasmarkt
Goudse kazen worden wereldwijd verkocht. In Gouda worden ze elke donderdagochtend op de Markt (de nummer 3 van deze lijst) verkocht; een groot spektakel. De wekelijkse Goudse Kaasmarkt kan iedereen bijwonen. Boeren en handelaren komen hier bijeen om te onderhandelen over kazen. Enorme hoeveelheden kazen worden op deze manier verkocht. De kazen worden in het midden van het plein opgesteld: verschillende tinten geel en oranje bijeen, met allemaal de typerende geur van kaas. Op de kaasmarkt ruik je niet alleen kaas, je kunt ook de vele verschillende smaken proeven. Wil je meer weten over de geschiedenis van Goudse kaas en over hoe de kaas wordt gemaakt? Bezoek dan het Gouda Cheese Museum in de Goudse Waag (de nummer 10 van deze lijst) en/of Kaasboerderij Jongenhoeve (de nummer 5 van deze lijst).