Tijdens een ritje in de auto maak je niet alleen een tocht van A naar B. Je komt onderweg namelijk ook mooie bezienswaardigheden tegen, vooral in het buitenland. Het ene moment zie je uitgestrekte weilanden, terwijl je het volgende moment uitkijkt over een aantal bergen. Wanneer je al het moois van Europa wilt ontdekken, moet je zeker eens een ritje maken over een van deze top 10 prachtigste wegen van Europa.

10. Romantische Straße – Duitsland

Romantische Straße
Gras-Ober/wikimedia commons

Deze weg is pas in de jaren vijftig gebouwd, maar leidt je wel langs een aantal van de mooiste historische bezienswaardigheden van Duitsland. Zo rijd je door middeleeuwse dorpjes en zie je de prachtige vesting Marienberg van een afstand, terwijl je over een eeuwenoude brug rijdt. Ook kasteel Neuschwanstein ligt op de route. De weg eindigt bij de Duitse Alpen, dus ook de eindbestemming is zeker de moeite waard.

Romantische Straße 2

9. Grossglockner Hochalpenstrasse – Oostenrijk

Grossglockner Hochalpenstrasse in de sneeuw
Grossglockner Hochalpenstrasse

Deze route heeft zijn naam te danken aan de hoogste piek die je in de Alpen van Oostenrijk kunt vinden: de Grossglockner. Dit is niet het enige hoogtepunt dat je tegenkomt wanneer je besluit om deze route te volgen. Zo rijd je langs grote bloemenvelden, kom je tunnels in de bergen tegen, zie je woeste kliffen en zie je natuurlijk de prachtige bergen in de verte. Deze weg begint in Oberes Nasfeld en brengt je vervolgens Franz-Josefs-Hohe, waar je van een prachtig panoramisch uitzicht over het Oostenrijkse landschap kunt genieten.

8. Les Trois Corniches – Frankrijk

Les Trois Corniches
om Corser www.tomcorser.com

Dit is niet één weg, maar een verzameling van drie wegen die allemaal langs de mooiste plekken van Frankrijk gaan. Iedere weg begint in Nice en eindigt in Menton, maar de wegen hebben allemaal hun eigen route. Zo heb je de mogelijkheid om over de hoge kliffen te rijden, maar kan je ook kiezen voor een route die de kustlijn volgt. Wanneer je een van de hogere routes neemt, geniet je meteen van een uitzicht over Monaco.

7. Atlanterhavsveien (Atlantische weg) – Noorwegen

Atlanterhavsveien
Atlanterhavsvegen2
Fabio Liggeri/flickr

Deze route door Noorwegen is misschien niet geschikt wanneer je hoogtevrees hebt. Je rijdt namelijk over acht verschillende bruggen die je veilig over het water van Noorwegen leiden. Met kronkelige wegen en een uitzicht over het waterlandschap, beleef je de natuur van dit land op een unieke manier. Veel mensen komen graag naar Atlanterhavsveien wanneer de wind volop waait. Dit zorgt namelijk voor een spectaculair uitzicht, aangezien de golven van de zee wild op de bruggen slaan. Ondertussen heb je ook nog eens uitzicht over de bergen, dus er is hier genoeg te beleven.

6. La Route des Grandes Alpes – Frankrijk

la route des grandes alpes

La Route des Grandes Alpes is waarschijnlijk een van de eerste toeristische wegen die ooit is aangelegd in Frankrijk. De route stamt uit 1909 en werd aangelegd om de allereerste automobilisten een mooie tocht door Frankrijk aan te bieden. Een ritje over deze weg is niet niks, want je komt maar liefst vier verschillende nationale parken tegen (Vanoise, Ecrins, Queyras en Mercantour) en rijdt ondertussen ook nog eens over zestien verschillende bergpassen. Dit is dan ook de ideale route wanneer je de bergen van Frankrijk beter wilt leren kennen.

5. Ruta de los Pueblos Blancos – Spanje

Ruta de los Pueblos Blancos
Ook Spanje heeft een prachtig landschap dat je kunt gaan ontdekken met een tochtje in de auto. Wanneer je de Ruta de los Pueblos Blancos volgt, kom je langs verschillende nationale parken zoals Sierra de Grazalema. Ook de vele witte dorpen van Spanje liggen op de route. Maak een pitstop en wandel door de knusse straatjes van Arcos de la Frontera of bezoek een authentiek Moors kasteel dat aan de weg ligt. Je komt hier in ieder geval de mooiste stukjes natuur en cultuur van Spanje tegen.

4. Transfagarasan – Roemenië

Transfagarasan
Oorspronkelijk werd deze route gebouwd voor militaire operaties in Roemenië, maar inmiddels is het een populaire toeristische attractie. De weg passeert namelijk het Făgărașgebergte: het hoogste gebergte van het land. Wanneer je over deze weg rijdt, kom je een van de meest mysterieuze gebouwen van Roemenië tegen. Het kasteel Poienari is de plek waar de oude heerser Vlad Dracula woonde. Hij is de inspiratie voor misschien wel een van de meest beruchte personages uit Roemenië: Graaf Dracula.

3. Ring of Kerry – Ierland

Ring of Kerry
Tony Webster/flickr

In het zuidwesten van Ierland vind je een route die je langs de mooiste plekjes van het land brengt. De Ring of Kerry is een cirkelvormige route, dus het is de perfecte keuze wanneer je graag een roadtrip wilt maken. Onderweg kom je talloze meren tegen, maar zie je ook de Ierse kust van dichtbij. Je rijdt over bergpassen en ziet natuurlijk ook de leuke dorpjes die Ierland allemaal te bieden heeft. Ook oude kastelen horen op de route thuis. Zo ontdek je niet alleen de natuur van Ierland, maar ook de geschiedenis.

2. Costiera Amalfitana – Italië

Costiera Amalfitana

Tijdens deze tocht ontdek je de Amalfikust van Italië. Deze kustlijn heeft een plekje veroverd op de werelderfgoedlijst van UNESCO, dus het is niet gek dat je deze route op dit lijstje terugvindt. De bergen lopen hier moeiteloos over in de zee, waardoor je het ene moment knusse vissersdorpjes ontdekt en het volgende moment door steile bergpassen rijdt. Je komt onderweg dertien verschillende dorpjes tegen, die allemaal gevuld zijn met eeuwenoude huisjes. Natuurlijk zorgen de zee en de Italiaanse zon ook voor extra sfeer.

1. Trollstigen – Noorwegen

Trollstigen
De dorpjes Åndalsnes en Valldalen worden met elkaar verbonden dankzij deze prachtige weg. De route leidt je door de bergen van Noorwegen, maar doet dat wel op een hele spectaculaire manier. Zo zijn er maar liefst elf haarspeldbochten en is de gemiddelde stijging op de route ongeveer 8%. Deze spannende autorit wordt wel beloond, want ondertussen kom je de mooiste dingen tegen. Zo zie je de Noorse fjorden, maar ontdek je ook stromende watervallen en zie je de indrukwekkende steile bergwanden die zo typisch zijn voor dit land.