Wat komt er eerst in je op als je aan Duitsland denkt? Angela Merkel? BMW? Braadworst? Grote steden zoals München, Frankfurt en Berlijn? Maar wist je dat Duitsland ook heel wat aardige dorpjes heeft, waar het kalme Duitse leven zijn gangetje gaat? Het romantische hart van het land ook wel. Van in de Beierse Alpen tot aan de wondermooie Rijn rivier. Geniet mee van deze 14 schoonheden.

14. Wertheim am Main

Ga je riviercruisen in Zuidwest Duitsland? Dan stopt je boot vast en zeker aan Wertheim am Main. Dit stadje is zo pittoresk, dat je tijd tekort gaat komen bij een bezoek. Het dorpje heeft een middeleeuws, goed bewaard centrum. Vanop de heuvel kijkt een kasteel uit de 12e eeuw goedkeurend toe. En dan is er nog dat ander ‘landmark’ de toren, 36 meter hoog, die gebruikt werd als uitkijktoren. Overstromingen hebben in de loop van de tijd de fundamenten verzwakt, zodat de toren wat is gaan ‘leunen’. Een eigen soort toren van Pisa dus!

13. Bad Wimpfen

Bad Wimpfen lijkt op het decor van een sprookje. Schattige huisjes, torentjes, paleizen (ook eentje van de koninklijke familie). Je kan de 167 trappen van de Blauwe toren op en dan zie je de schoonheid van dit middeleeuwse stadje het beste. Ook fun: de Talmarkt, een feest in juli en de traditionele kerstmarkt, die als één van de mooiste van het land bekend staat.

12. Rottach-Egern

Met prachtige bergen als decor, steken de bijzondere rode daken van de gebouwen in dit charmante stadje mooi af. Rottach-Egern ligt aan de Tegernsee, in het bovenste deel van Beieren nabij de Oostenrijkse grens. Het is een rustige plek, ideaal om vakanties te nemen waarbij er ook gezeild kan worden op het meer. Rond het meer liggen verschillende goedbewegwijzerde wandelroutes. In de winter kan je er komen wintersporten.

11. Binz

Op het Rugen eiland (Baltische Zee), ligt Binz, een stadje aan de kust, dat gesticht werd in de 14e eeuw. Het vroegere vissersdorpje werd reeds vanaf 1875 omgetoverd tot een vakantieresort voor toeristen die graag in de zee kwamen zwemmen. Het eerste hotel werd gebouwd in 1880 en de rest is geschiedenis. De prachtige hotels en vakantievilla’s liggen vandaag nog steeds te blinken in het centrum van het stadje en aan het water. Binz heeft ook een pier die 370 meter het water in gaat.

10. Cochem

Aan de Moezel ligt het pittoreske Cochem. Rond het stadje liggen steile, groene heuvels, en misschien denk je dat daarop wel niet teveel kan gedaan worden. Think again! De heuvels worden bewerkt en dienen als landbouwgrond. Los daarvan is het centrum charmant te noemen, de barok architectuur is indrukwekkend. Cochem heeft ook een groot kasteel, dat de moeite waard is om te bekijken.

9. Mittenwald

Goethe noemde Mittenwald al een sprookje dat echt was. Ook dit stadje ligt in de Beierse Alpen en straalt de Alpijnse sfeer helemaal uit! Er zijn middeleeuwse gebouwen met houten ramen en terrassen die in mooie kleuren zijn geverfd. De straten zijn bezaaid met planten en bloembakken, die zeker in de lente, voor een sprookjesachtige uitstraling zorgen. En met het decor van de Alpen op de achtergrond, kan het niet meer misgaan. Je kan er de Obermarkt bezoeken, waar je zal zien hoe rijk het stadje in het verleden was. Het lag namelijk op de belangrijkste handelsroutes vanaf de Middeleeuwen.

8. Monschau

Het lijkt wel of er in Monschau de laatste eeuwen niet veel is veranderd. Er zijn nog steeds de smalle steegjes met kasseien, de met hout afgewerkte verzorgde gebouwen. Monschau trekt ook veel bezoekers met zijn muziekfestival. Het dorp ligt aan de rivier de Roer, niet ver van de grens met België.

7. Triberg im Schwarzwald

In het Zwarte Woud ligt deze schoonheid, omgeven door groene velden en bossen. Het is het meeste bezochte stadje in het Zwarte Woud. Ben je een fan van de koekoeksklokken, dan moet je hier naartoe! Je kan ook naar het Zwarte Woud museum, gaan wandelen in de bossen en naar de Triberg watervallen, die zijn de hoogste van het land.

6. Rudesheim am Rhein

Van plan om lekkere Duitse wijn te drinken? Dan moet je in Rudesheim am Rhein zijn. Dit charmante dorpje aan de Rijn trekt 3 miljoen toeristen per jaar! Om wijnen te proeven, maar ook om gewoon te vertoeven in de mooie straatjes met de bijzondere architectuur. Enkele kastelen liggen er in de buurt. Je kan er ook de wijngaarden bezoeken. Ben je niet in een romantische mood. Dan kan je het museum van de folteringen bezoeken.

5. Bacharach

Opnieuw, als je op de Rijn vaart, dan zal je wel eens een stopje doen in Bacharach, dat beschouwd wordt als één van de mooiste stadjes aan de Rijn. Er zit een indrukwekkende stadsomwalling rond, er zijn middeleeuwse huizen met het karakteristieke houtwerk en er zijn veel bloemendecoraties. Nadat je Bacharach bezocht hebt, is het tijd voor een glaasje Riesling wijn uit deze regio. De Riesling druif is het goud van deze regio, zeer kenmerkend voor de Duitse wijncultuur. Het is de enige druif die in het relatief koude klimaat van de Moezel in de Noordelijke Rijnstreek kan groeien. De wijn gemaakt van deze druiven heeft opvallende zuren in zijn smaak en een citrusparfum.

4. Quedlinburg

Wil je eens te weten komen hoe een middeleeuwse Duitse stad er zou uitgezien hebben? Dan moet je een bezoek brengen aan Quedlinburg. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Europa! Vrolijk geschilderde huizen met veel houtwerk. Kasseistraatjes. Smalle steegjes. Een pintje gaan drinken in een café! Voor zij die graag nog wat meer cultuur willen oppikken: de oude kerk wordt beschouwd als het toonbeeld van de Romaanse architectuur.

3. Dinkelsbuhl

Van plan een romantische tocht door Duitsland te maken? Dan mag Dinkelsbuhl niet op je traject ontbreken. Ook dit stadje heeft een nette omwalling rond zijn centrum. Dinkelsbuhl bestond al tijdens in het Romeinse tijd, toen het een belangrijke handelsfunctie had. Vandaag kan je er in juli naar het Kinderzeche festival, vol folkloristische verkleedpartijen die je terug laten gaan naar de tijd van toen. Een andere must-see is de 15e eeuwse St. George kerk die over een toren beschikt uit de 12e eeuw! En in de zomer is er in Dinkelsbuhl ook een heavy metal festival.

2. Fussen

Een sprookjesfilm kan je hier zonder meer opnemen. Fussen was dan ook al in de Romeinse tijd een bekende plek. Vandaag is het bekend omdat er violen worden geproduceerd. Vanuit de lucht heb je er eigenlijk het beste zicht op: je ziet dan de lichtgekleurde gebouwen met rode daken dicht opeen gepakt, de kasseistraatjes en de rivier de Lech die door het stadje stroomt. Via Fussen geraak je in het sprookjeskasteel Neuschwanstein.

1. Rothenburg ob der Tauber

Als je in Beieren bent, breng je best ook een bezoekje aan Rothenburg ob der Tauber, onze nummer één! Het is het beste bewaard middeleeuws stadje van het land. Picture perfect zouden we het omschrijven. Je kan er natuurlijk gewoon rondwandelen in de gezellige straatjes. Maar er is ook van alles te bezoeken. Een museum van de criminologie tot eentje dat gewijd is aan poppen. En ook de St. James Kerk is magnifiek!