Nice. Flaneren op de promenade, een glaasje pastis drinken op een terrasje. Genieten van het strand. Maar in de stad zelf (en in de directe omgeving) valt er ook heel wat te ontdekken. Nice is een populaire bestemming sinds het einde van de 18e eeuw. Het speciale licht, de charmante architectuur en de gezellige pleinen en markten trekken al lang toeristen vanuit heel de wereld. Ook artiesten weerstaan niet aan de lokroep van Nice. Nu jij nog! Wij lijsten de 10 beste bezienswaardigheden alvast voor je op.

10. Het klooster van Cimiez


Ferrand06700/wikimedia

Vandaag is dit klooster nog steeds in gebruik. Het werd opgericht in de 9e eeuw door Benedictijnen. Het is gelokaliseerd in de buurt van een cluster van Romeinse overblijfselen en het Musée Matisse. In de antieke kerk en museum vind je kunst en documenten terug vanuit de 15e tot de 18e eeuw, inclusief drie schilderijen van de Bréa broers uit 1400. Bij het klooster heb je ook een panoramisch zicht op Nice en de Angesbaai. Geniet er ook van de uitzonderlijke tuinen en je kan ook eens een kijkje nemen op het begraafplaatsje waar je onder andere de laatste rustplaats van Henri Matisse vindt.

9. Promenade du Paillon


Jesmar/wikimedia

Recent geopend is de Promenade du Paillon al een echte publiekstrekker. Deze wandelstraat ligt tussen de Promenade des Anglais en het Nationaal Theater. Deze weg werd ontworpen door landschapsarchitect Michel Pena. De route volgt eigenlijk de bedding van de Paillon rivier, die in de late 19e eeuw werd overdekt. Er werd vooral ‘ruimte’ gecreëerd: groene plekjes, speeltuintjes voor de kinderen, tuinen en een stadszwembad met wel 128 waterjets. Heel aangenaam in de zomer!

8. Museum van Marc Chagall

In het Noorden van de stad ligt een museum dat helemaal gewijd is aan Marc Chagall. Het heeft één van de grootste collecties ter wereld van deze Russisch-Franse artiest. Deze plek opende al zijn deuren toen Chagall nog leefde. De bedoeling was om er zijn Bijbelse series (17 schilderijen) te tonen. Chagall zelf ontwierp ook de kleurrijke mozaïek die je buiten kan bekijken. Sinds de opening in 1973 zijn hier al 800 werken toegevoegd aan de collectie.

7. De Russische-orthodoxe kathedraal

Misschien een gekke plek om zo een grote orthodoxe kathedraal te bouwen, de grootste zelfs van West-Europa. Je ziet er de typische gedecoreerde façade, warm roodachtige muren, schitterende kruisen en helderblauwe, ajuinvormige koepels. De kathedraal werd gebouwd in 1912 en diende als religieuze plek voor de steeds groeiende aantallen Russische aristocraten die kwamen overwinteren in Nice.

6. Het Matisse Museum

In de heuvels van Cimiez in het Noorden van Nice vind je ook een 17e eeuwse rode villa die een enorme collectie van de werken van de Franse artiest Henri Matisse huisvest. Matisse zelf leefde van 1917 tot zijn dood in 1954 in Nice. Zijn laatste jaren bracht hij door in een huis langs de overkant van de straat waar nu zijn museum staat. Dat werd geopend in 1963. Je vindt er niet alleen schilderijen, maar ook tekeningen, prints en beelden van de meester zelf. Je kan er ook persoonlijke bezittingen bekijken.

5. Place Masséna

Een van de meest typische pleinen in Frankrijk, zo kan je Place Masséna wel noemen. Het is ook het centrum van het cultureel leven in de stad, het grootste plein dat regelmatig festivals en evenementen huisvest. Rondom schittert de 17e eeuwse architectuur. In het midden staat een opvallend standbeeld van Apollo bij een fontein. Het fijne aan dit plein is dat het voorbehouden is voor voetgangers en er dus geen druk verkeer is.

4. Colline de Chateau of de kasteelheuvel


Михаило Јовановић/wikimedia

Weinig blijft er eigenlijk over van het middeleeuws kasteel dat ooit de oude stad overzag vanop de top van een rotsige heuvel. Maar de kasteelheuvel bied vandaag nog altijd spectaculaire uitzichten op de oude stad en op de lagergelegen kustlijn. Je kan de 213 trappen beklimmen tot aan de top of kiezen voor de lift die gelegen is aan het Hotel Suisse. Boven geniet je van de oude kasteelmuren, een waterval, verschillende cafés en een speeltuin. Voor de liefhebbers: er is ook een begraafplaats te ontdekken.

3. Cours Saleya


Miniwark/wikimedia

Dit is een brede promenade in het centrum van de oude stad. Deze straat huisvest de beroemde markt. Vroeger woonde de high society hier, je ziet het aan de 18e eeuwse grote huizen en de grote bomen die veel schaduw afgeven. Vandaag zitten er in deze gebouwen vooral restaurants die de traditionele Mediterraanse keuken serveren. Regelmatig wordt er ook een vlooienmarkt gehouden.

2. De oude stad


Tobi 87/wikimedia

Van aan de kasteelheuvel tot aan de Place Masséna wordt beschouwd als de oude stad van Nice. Het is een doolhof van smalle straatjes met soms brede promenades. Je façades lijken erg Italiaans, je ziet veel afgebleekt geel/gouden tinten en rode dakpannetjes. Alhoewel heel veel van dit stukje stad aan de toeristen is gewijd, blijft het toch zijn lokale sfeer behouden. Zeker gaan proeven van de regionale zoetigheden en de Pizza Niçois.

1. Promenade des Anglais

Deze iconische promenade is misschien wel het bekendste beeld van Nice. Breed, bedoeld om op te wandelen, met langs de ene kant, een lokale verkeersader, langs de andere kant het chique keienstrand en de azuurblauwe zee. En natuurlijk de palmen. Want daar kom je alleen al voor naar deze stad. Het kwam door de Britten, die vanaf eind 18e eeuw kwamen verpozen in Nice, dat deze wandeldijk werd aangelegd. De rijke Engelsen zorgden zo voor werkgelegenheid in een streek die wel wat economische impulsen kon gebruiken. Je zou dat vandaag niet meer zeggen. Aan de promenade liggen dure beachcabanas, exclusieve cafés en vijfsterren hotels. Maar iedereen kan/mag rondwandelen op deze hemelse boulevard!