Het ten oosten van Engeland gelegen eiland Ierland, staat bekend om zijn Keltische cultuur en prachtige gevarieerde landschappen. Het is een groen land waar je kunt genieten van spectaculaire uitzichten. Hoewel Ierland beschikt over een paar grote steden, bestaat het land vooral uit uitgestrekte natuurgebieden, waarin je je heerlijk relaxed en vrij zult voelen. Maar ook voor een meer sociale behoefte is Ierland een perfect land. De mensen zijn hier vriendelijk en gezelligheid vind je uiteraard in de vele Ierse pubs, die in elke stad en dorp zijn gevestigd.

10. Galway (stad)

Galway

De grootste stad van west Ierland is Galway. Deze havenstad staat bekend om zijn kunstgaleries en winkels, die grotendeels zijn gevestigd in de smalle kronkelige straatjes en geplaveide straten van de middeleeuwse wijk van de stad. Galway is een bruisende stad, met veel muziek locaties en Ierse Pubs. Hier hoor je ook veel traditionele Ierse muziek. In Galway wordt nog (anders dan in andere Ierse plaatsen) de Ierse taal gesproken. Ook is het een stad vol met geschiedenis en cultuur.

9. Aran eilanden

aran eilanden

De Aran eilanden bevinden zich ten westen van Ierland in de monding van de baai van Galway. Het zijn drie eilanden, waarop de inwoners nog leven op een traditionele wijze, van de visserij. Ook het zomertoerisme neemt hier toe als bron van inkomsten. Op de Aran eilanden wordt (net als in Galway, de nummer 10 van deze lijst) nog Iers gepraat. De inwoners spreken echter ook gewoon Engels. Er zijn op het grootste eiland, Inishmore, maximaal 100 voertuigen toegestaan. Je vindt er daarom nog veel traditionele paarden met wagens, die toeristen vervoeren naar hun vakantiebestemmingen. Dat zijn hier veelal stenen boerderijen, die als B & B’s zijn ingericht. Op de Aran eilanden heb je prachtige uitzichten op kalkstenen kliffen. Ook is er op het eiland Inishmore een stenen fort dat is gevestigd bovenop een 90 meter hoge kliff.

8. Dublin

Dublin

De hoofdstad van Ierland, Dublin, is de woonplaats van meer dan een derde van de inwoners van Ierland. Toch krijg je in deze stad, gelegen aan de oostkust van Ierland, niet het gevoel dat je je in een metropool bevindt. De relaxte sfeer voelt er meer aan als die van een klein stadje. Op cultureel gebied is hier volop te beleven, zoals historische kathedralen, waaronder de Christ Church en de Sint Patrick. Voor de kunst- en literatuurliefhebbers vindt je hier het Book of Kellls (in de bibliotheek in Trinity College). Ook voor vertier moet je in Dublin zijn. Het is rijk aan Ierse pubs, zoals die in de Temple Bar. In Dublin is daarnaast het Guinness Storehouse gevestigd.

7. Glendalough (klooster)

Glendalough
Glendalough 2

Het Glendalough klooster is iets ten zuiden van Dublin gevestigd. Deze werd in de 6e eeuw gesticht door Sint Kevin, een monnik die een belangrijke rol vervulde in de traditionele Ierse legendes. Ooit was dit klooster een bedevaartsoord. Nu trekt het beroemde klooster duizenden toeristen vanuit de hele wereld naar zich toe. De grootste structuur van het klooster is de 9e -eeuwse kathedraal, maar de ronde toren wordt door vele bezoekers als spectaculairder beschouwd. Deze is uitgerust met een pull-up ladder en diende in een ver verleden als laatste toevluchtsoord tijdens de invallen van de Vikingen. Glendalough is gevestigd in een prachtig gebied met vele bossen en twee grote meren.

6. Killarney Nationaal Park

Killarney

Killarney Nationaal Park bevindt zich in het zuidwesten van Ierland. Het heeft een grootte van meer dan 100 km² en beschikt over drie spectaculaire meren, bossen en de beschermde bergen: Torc, Mangerton, Shehy en Purple Mountains. Naast flora vind je hier ook fauna. Er wonen in het Killarney Nationaal Park onder anderen edelherten, sikaherten, vossen, otters, dassen, marters, rode eekhoorns, reigers, ijsvogels en zeearenden. Het park beschikt over een bezoekerscentrum met een landgoed met uitgestrekte tuinen. Er zijn in het Killarney Nationaal Park wandelpaden en fietspaden aangelegd. Ook is er de mogelijkheid om het park te verkennen per paardenkoets.

5. Dingle (schiereiland)

Dingle

In het zuidwesten van Ierland bevindt zich Dingle. Dit is het meest noordelijk gelegen schiereiland van County Kerry. Deze plek wordt gekenmerkt door scherpe bergen, die onderdeel uitmaken van de Slieve Mish Mountains. De Connor-Bergpas is hier het meest spectaculair. Ook het mooiste strand van Ierland bevindt zich op Dingle. Van hieruit heb je prachtig uitzicht op Dingle en (een ander schiereiland) Iveragh. Ook kun je er surfen en windsurfen. Het schiereiland Dingle is vernoemd naar het gelijknamige vissersdorp, dat bekend staat om de Fungi dolfijn. Je vindt op Dingle ook overblijfselen uit de Bronstijd, oude nederzettingen en prehistorische stenen hutten. Ondanks de afgelegen locatie zijn hier voldoende accommodaties, restaurants en pubs aanwezig.

4. Brú na Bóinne (archeologische vindplaats)

Brú na Bóinne
Dagmar Willhalm/wikicommons

Deze historische plek, die zich iets ten noorden van Dublin bevindt, staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Brú na Bóinne bevat grafheuvels van Newgrange (Knowth en Dowth) en andere neolithische bouwwerken. Knowth en Dowth zijn 5000 jaar oud en geopend voor publiek. Met zijn gebeeldhouwde granieten rotsblokken en witte kwarts zijn deze grafheuvels van Newgrange de meest spectaculaire bezienswaardigheid van Brú na Bóinne.

3. Giant’s Causeway (rotsformatie)

Giant’s Causeway

Deze rotsformatie bevindt zich aan de noordoostkust van Noord-Ierland. De Giant’s Causeway bestaat uit 40.000 basalt-zuilen, die sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. De rotsen zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting, die zo’n 60 miljoen jaar geleden plaatsvond. Er is een legende die beweert dat de Ierse reus Fionn mac Cumhaill een pad dwars door de zee heeft gemaakt tot aan Schotland. Hier wilde de reus met zijn Schotse tegenhanger Benandonner een gevecht aan gaan. Maar tot zijn grote schrik was deze reus veel groter dan hijzelf was, waardoor hij op de vlucht sloeg, terug naar Ierland. Daar vermomde hij zich als baby (van zijn vrouw). Benandonner, die hem heeft achtervolgt, schrok van deze reusachtige baby en keerde terug naar Schotland, waarbij hij het pad weer vernielde. Slechts het beginpunt, Giant’s Causeway, en eindpunt op Schotland (Fingal’s Cave) bleven bestaan. Er is een bezoekerscentrum aanwezig bij Giant’s Causeway, die wandelroutes uitreikt. Er zijn klifpaden en er is een trap, die naar zee niveau afdaalt, van waaruit je prachtige uitzichten hebt over de rotsformatie.

2. Ring of Kerry (rondrit)

Ring of Kerry

Als je met de auto (fiets of bus) in Ierland rond wilt gaan toeren, dan is de Ring of Kerry een goed idee. Dit is een zeer populaire rondrit in Ierland. Deze rit volgt de kust van het zuidwestelijke schiereiland Iveragh (dat zich vlakbij het schiereiland Dingle bevindt, de nummer 5 van deze lijst). Iveragh bevindt zich in County Kerry (vandaar de naam Ring of Kerry). Vanuit Killarney (of Kenmare) rijdt je langs de baai van Dingle, langs Killorglin en Glenbeigh. Met een pont of via een brug kun je het eiland Valentia bezoeken met als mooiste attractie de zuidbaai Kenmare River. Je passeert tijdens de Ring of Kerry ook Waterville, een plek waar Charlie Chaplin regelmatig verbleef en waar nu nog een standbeeld van hem staat. Ten westen van Castlecove is een Nationaal Historisch Park gevestigd, Derrynane. Hier is een botanische tuin aanwezig. Dan kom je onderweg nog langs de hoogste berg van Ierland (Carrantuohill), een aantal mooie meren, een prehistorisch klooster, het Staigue Fort (dat stamt uit 500 jaar voor Christus) en het Nationale Park Killarney (de nummer 6 van deze lijst). Zelfs zandstranden zijn er hier te vinden om heerlijk op uit te rusten bij warm weer.

1. Kliffen van Moher

Moher

De meest populaire attractie van Ierland zijn de Kliffen van Moher. Deze behoren tot de hoogste klifkusten van Europa en bestaan uit kalksteen. De kliffen zijn ontstaan door de erosie van de zee. Ze bevinden zich tussen de dorpen Doolin en Liscannor, aan de westkust van Ierland. De kliffen rijzen tot maar liefst 214 meter boven de Atlantische Oceaan uit. Op de helft ervan ligt O’Brien’s Tower. Dat is een oude ronde stenen uitkijktoren, die uiteraard uitzicht biedt over dit prachtige landschap. Je ziet van hieruit ook de Aran eilanden (de nummer 9 van deze lijst).