Houd je van kastelen? Dan moet je zeker eens naar Duitsland op vakantie. Hier kan je vele prachtige kastelen bezoeken. Ideaal voor het maken van mooie wandelingen. En dat alles in een sprookjesachtige omgeving. In dit artikel geven wij je een top 10 van prachtige kastelen in Duitsland.

10. Kasteel Lichtenstein

kasteel Lichtenstein

Kasteel Lichtenstein ligt in Zuid-Duitsland. Op 817 meter hoogte, boven de rivier de Echaz, waan je je een middeleeuws decor. Toch is het kasteel niet zo oud als hij eruit ziet: Kasteel Lichtenstein werd gebouwd in de negentiende eeuw. In die tijd (de romantische periode) was men gefascineerd door de middeleeuwen.

9. Kasteel van Schwerin

Schwerin

Ben jij op vakantie in het noordoosten van Duitsland? Ga dan eens naar het Kasteel van Schwerin. Het kasteel bevindt zich op een unieke locatie in de stad: op een eilandje in een meer. Het Schweriner Schloss (de Duitse naam) werd gebouwd tussen de veertiende en de zestiende eeuw. De buitenkant én de binnenkant van het kasteel zijn erg bijzonder. In de troonzaal kan je urenlang prachtige decoraties bewonderen.

8. Slot Hohenschwangau

Hohenschwangau kasteel

Slot Hohenschwangau ligt in de deelstaat Beieren, niet ver van het beroemde Slot Neuschwanstein (later in de lijst). Een bezoek aan deze twee trekpleisters valt dus goed te combineren. Slot Hohenschwangau is een neogotisch kasteel en werd gebouwd tussen 1832 en 1836. Opvallend zijn de vier hoektorens en de gelige kleur van het gebouw, die het kasteel een middeleeuwse uitstraling geven. Houd je van muurschilderingen? Bekijk dan de meer dan 90 muurschilderingen in het kasteel.

7. Wartburg

wartburg

De Wartburg vind je in het hart van Duitsland in de deelstaat Thüringen. Boven op een bergtop bij de stad Eisenach maak je kennis met een heel oud kasteel: het werd gebouwd aan het einde van de elfde eeuw. Het interieur van het gebouw dateert echter uit de negentiende eeuw. Geschiedenisliefhebbers opgelet: hier verbleef Maarten Luther. Sinds 1999 staat de Wartburg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

6. Kasteel Mespelbrunn

Mespelbrunn kasteel

Wie dacht dat kastelen altijd groot zijn, heeft het mis. Kasteel Mespelbrunn is een goed voorbeeld van een klein, maar indrukwekkend kasteel. Droom weg in het Beierse landschap door deze prachtige waterburcht te bezoeken in de Elsava-vallei. Kasteel Mespelbrunn is vanwege zijn afgelegen ligging zeer intact gebleven. Het is nooit beschadigd geweest door oorlogen. Een groot gedeelte van het kasteel stamt nog uit de vijftiende en zestiende eeuw.

5. Rijksburcht Cochem

Cochem kasteel duitsland

Vanaf de boot op de rivier de Moezel zie je boven op een heuvel een wonderschoon kasteel liggen. Dat is de Rijksburcht Cochem. Op 100 meter hoogte kan je genieten van de hoge kerktoren en bijgebouwen van het kasteel. Rond het jaar 1000 werd er aan de bouw begonnen. Vanuit de Burcht is het uitzicht fenomenaal: je kan er urenlang genieten van een panorama van de stad Cochem, de Moezel en de glooiende heuvels met wijnranken.

4. Slot van Marburg

Marburg kasteel

Wil je een kasteel bezoeken in het Sauerland en houd je van geschiedenis? Dan moet je zeker eens naar het Slot van Marburg gaan. Op een berg boven de rivier de Lahn kijk je je ogen uit. Het kasteel heeft sinds de middeleeuwen veel veranderingen ondergaan. De gotische elementen zijn goed bewaard gebleven. In het Slot van Marburg werden belangrijke documenten over het naziregime gevonden. Tegenwoordig is er een museum in het gebouw gevestigd.

3. Burg Hohenzollern

Hohenzollern duitsland

Als je in het Zwarte Woud bent, kan je haast niet om Burg Hohenzollern heen. Het kasteel werd in de vijftiende eeuw gebouwd en kreeg in de negentiende eeuw een neogotische metamorfose. Hier vind je een ideale combinatie van natuur en cultuur: Burg Hohenzollern ligt op een heuvel en wordt omringd door een sprookjesachtig groen woud. Mede dankzij het authentieke interieur trekt dit kasteel veel bekijks: jaarlijks ontvangt de Burg meer dan 300.000 bezoekers.

2. Slot Neuschwanstein

Neuschwanstein mooiste kasteel van duitsland

Slot Neuschwanstein is dé highlight van de deelstaat Beieren en het beroemdste kasteel van Duitsland. Het kasteel is razend populair bij veel toeristen: er zijn 1,4 miljoen bezoekers per jaar. Slot Neuschwanstein is net een droom. Het kasteel is met zijn 200 kamers zeer imposant en in de omgeving vind je prachtige natuur. Hier kan je urenlang foto’s maken van het Slot, de bergen en de diepblauwe rivier die door het landschap heen kronkelt.

1. Burg Eltz

burg Eltz

Burg Eltz is een verborgen parel in de Moezelstreek in het westen van Duitsland. Omdat er 500 jaar aan gebouwd is, heeft het kasteel kenmerken uit de middeleeuwen en de renaissance. De dikke imposante muren van de Burg en de bosrijke omgeving trekken veel fotografen aan. Ideeën nodig voor een goede trouwreportage? Als je Burg Eltz bezoekt, dan kom je terecht in een echt sprookje. In de mist en in de sneeuw heeft het bijna iets spookachtigs…