Breng jij binnenkort een bezoek aan het beroemdste museum van Parijs? Dan wil je natuurlijk wel de mooiste en meest bijzondere dingen in de collectie zien. Dat wordt een stuk makkelijker dankzij deze top 13 dingen die je moet zien in het Louvre.

13. De Nikè van Samothrake

Samothrake nike
Samothrake nike 2

Tijdens een bezoekje aan een museum, kom je altijd wel een marmeren beeld tegen. Wat je misschien niet weet, is dat deze beelden meestal kopieën zijn van werken uit de tijd van de oude Grieken en Romeinen. Het overgrote deel komt uit de zestiende en zeventiende eeuw. Een bewaard beeld uit de oudheid is veel zeldzamer, zoals de Nikè van Samothrake. Een Hellenistisch marmeren beeld dat de godin van de overwinning Nikè voorstelt.

12. Amor en Psyche

amor en psyche

Het verhaal van Amor en Psyche is een van de meest beroemde liefdesverhalen. De kunstenaar Antonio Canova gebruikte het als inspiratiebron voor zijn beeldhouwwerk. Het beeld laat zien hoe Cupido zijn grote liefde Psyche wakker kust. Kunstliefhebbers vinden het werk zo bijzonder, omdat er ontzettend veel liefde en passie te zien is in het beeldhouwwerk.

11. De Venus van Milo

Venus van Milo

Ook dit beeldhouwwerk stamt uit de oude Griekse tijd: het werd rond het jaar 130 voor Christus gemaakt. Het is dus extra bijzonder dat je het gewoon kunt bewonderen in Parijs. Het is bovendien een van de meest beroemde kunstwerken ter wereld. Vrijwel iedereen kent dit beeld dat twee armen mist en dus ernstig is beschadigd.

10. Het vlot van de Medusa

Het vlot van de Medusa

Deze keer geen beeldhouwwerk, maar een bijzonder schilderij van Théodore Géricault dat in het Louvre hangt. Het vlot van de Medusa (Le radeau de la Méduse) is een afbeelding van een waargebeurde ramp. Het Franse schip de Méduse leidde schipbreuk net bij de westkust van Afrika. Bijna 150 bemanningsleden verlieten het schip op een vlot, waar ze zonder eten en drinken moesten zien te overleven. Slechts vijftien mensen overleefden het.

9. De Vrijheid leidt het volk

Vrijheid leidt het volk

Wanneer je het hebt over een bekend Frans schilderij, dan heb je het over De Vrijheid leidt het volk (La Liberté guidant le peuple). In dit schilderij is te zien hoe het symbool voor Frankrijk (Marianne) het volk leidt tijdens de Julirevolutie in Parijs. Het schilderij laat de werkelijkheid alleen niet zo rooskleurig zien. Er zijn namelijk talloze lijken op het kunstwerk te zien: slachtoffers van de ellenlange politieke strijd in Frankrijk.

8. De Kroning van Napoleon

Kroning van Napoleon

Dit schilderij is gemaakt in opdracht van Napoleon, die een indrukwekkend aandenken aan zijn kroning wilde. Het kunstwerk moest niet te subtiel worden, want het werd uiteindelijk maar liefst 10 meter breed. De hofschilder van Napoleon maakte het werk: Jacques-Louis David. Wat dit schilderij zo bijzonder maakt, is dat je precies ziet welke personen belangrijk waren in de tijd van Napoleon. Alle belangrijke politieke figuren staan namelijk op het schilderij afgebeeld.

7. Slapende Hermaphrodite

Slapende Hermaphrodite
Slapende Hermaphrodite2

Wanneer je de achterkant van dit kunstwerk ziet, lijkt het net alsof er een vrouw ligt te slapen. Loop je om het beeld heen, dan zie je dat het toch een man lijkt te zijn. Dat is niet gek, want Hermaphrodite was de Griekse god die zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken had. Veel kunstenaars uit die tijd vonden het een fascinerend onderwerp om te gebruiken voor hun kunst. Een bijzonder detail van het beeld is het kussen waar Hermaphrodite op ligt. Volgens kenners is dit het meest realistische kussen dat ooit van steen is gemaakt.

6. De code van Hammurabi

Codex Hammurabi

De code van Hammurabi (of Codex Hammurabi) is geen kunstwerk, maar een belangrijk historisch object. Het zijn namelijk de oudste wetten die ooit zijn geschreven, namelijk in 1754 voor Christus. De wetten werden opgesteld door de koning van Babylonië en horen bovendien bij de oudste teksten ter wereld. De teksten zijn te zien op een oude pilaar in het Louvre.

5. De Piramide van het Louvre

Piramide van het Louvre

Wist je dat ook de ingang van het Louvre een waar kunstwerk is? De iconische piramide op het plein voor het museum werd ontworpen door de architect en kunstenaar I.M. Pei. Hij maakte een grote glazen en stalen constructie die eigenlijk helemaal niet bij het museum lijkt te passen. Toch is de ingang van het Louvre wereldberoemd en dus een belangrijk onderdeel van de collectie van het museum.

4. Lamassu’s

Lamassus

In het eeuwenoude Mesopotamië en Perzië geloofden mensen in de mythe van de stiermannen. Dit waren mythische wezens die het bovenlijf van een mens en het onderlijf van een stier hadden. Men geloofde dat deze wezens in staat waren om de mens te helpen in de strijd tegen het kwaad. De beelden van deze stiermannen werden daarom regelmatig gebruikt om poorten van steden en gebouwen mee te versieren. In het Louvre vind je hier een goed voorbeeld van.

3. Rebellerende Slaaf en Stervende Slaaf

rebellerende slaaf
stervende slaaf

De kunstenaar Michelangelo Buonarroti had een obsessie met kunstwerken die pijn, verdriet en ellende weergaven. Het is dus niet gek dat hij deze twee beelden maakte. De twee slaven zouden eigenlijk gebruikt worden om de tombe van Paus Julius II te versieren, maar dat ging niet door. Een van de slaven probeert vrij te komen, terwijl de andere slaaf zijn lot accepteert.

2. La grande odalisque

La grande odalisque

Dit schilderij van de neoclassicistische Franse kunstschilder Jean Auguste Dominique Ingres laat een naakte vrouw zien die zwoel over haar schouder kijkt. Het is een duidelijk voorbeeld van de exotische schilderijen die vroeger gemaakt werden over oosterse vrouwen die in harems leefden. Om de vrouw nog sensueler te maken, heeft de kunstenaar haar een extra lange rug gegeven. Hierdoor ontstaat de vraag: is het schilderij erotisch of juist onnatuurlijk en vreemd?

1. Mona Lisa

mona lisa
mona lisa 2

Het beroemdste werk van het Louvre is zeker niet het grootste werk. De Mona Lisa is een bescheiden schilderij dat elke dag weer duizenden aanbidders ontvangt. Dit kunstwerk van een mysterieuze vrouw, wordt zorgvuldig beschermd door een glazen kast. Wat dit schilderij zo bijzonder maakt, is de manier waarop Leonardo da Vinci diepte creëert door met donker en licht te spelen. Natuurlijk is de beroemde lach van Mona Lisa ook een belangrijke reden voor het succes.