Turijn staat als stedentrip vaak in de schaduw van andere Italiaanse steden zoals Rome, Venetië, Milaan of Florence. Begrijpelijk, maar niet geheel terecht, want de hoofdstad van de regio Piemonte is al lang een belangrijk cultureel en economisch centrum van Italië. Daarnaast heeft het genoeg bezienswaardigheden om een bezoek te rechtvaardigen. Voor wie nog twijfelt, hier zijn enkele van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Turijn.

1. De Kathedraal van San Giovanni Battista

Duomo di Torini
Duomo di Torini2
Livioandronico2013/wikipedia

De Duomo di Torino werd gebouwd op de exacte plaats waar vroeger drie andere kerken stonden. De kathedraal is een perfect voorbeeld van de Renaissance architectuur en werd gebouwd in 1491. Dit ter ere van de patroonheilige van Turijn. De voorgevel van de kathedraal bestaat uit wit marmer terwijl je binnen prachtige fresco’s en enkele marmeren beelden van religieuze figuren vindt. De klokkentoren staat eigenlijk naast de kathedraal en kan worden beklommen om een prachtig uitzicht over de stad te bekomen.

2. Piazza Castello

Piazza Castello
Grassitelli/wikipedia

Dit plein is wellicht het belangrijkste van allemaal gezien er heel wat iconische gebouwen langs zijn gelegen. Je treft er onder meer het Palazzo Reale en Palazzo Madama aan net als het koninklijke theater. Door zijn centrale ligging is dit de ideale plaats om het alledaagse leven in Turijn te aanschouwen. Ook vind je hier tal van prachtige fonteinen en beeldhouwwerken. Wie Turijn bezoekt, begint dus best zijn ontdekkingstocht hier.

3. Palazzo Reale

palazzo reale turijn

Het koninklijke paleis van Turijn is een magnifiek bouwwerk dat werd gebouwd tijdens de zestiende eeuw. Het is gelegen op het Piazza Castello, waardoor het een centrale positie in de stad heeft. Doorheen de eeuwen is het paleis een symbool van macht geweest. Tegenwoordig is het Palazzo Reale te bezoeken met een gids waarbij je een blik krijgt op het indrukwekkende en stijlvolle interieur, zoals je van een Italiaans paleis zou verwachten.

4. Palazzo Madama

Palazzo Madama

Turijn heeft verschillende extravagante en historische bouwwerken en het Palazzo Madama is het tweede paleis op het Piazza Castello. Een deel van het paleis, stadspoort “Porta Decumana”, werd al 45 v.Chr., gebouwd en is in het huidige gebouw geïntegreerd. Oorspronkelijk diende het als een verdedigingsfort, maar in de dertiende eeuw werd het omgebouwd tot een paleis.

5. Mole Antonelliana

Mole Antonelliana
Mole Antonelliana2
Dit is misschien wel het meest opvallende gebouw in de hele stad gezien het hoog uittorent boven de skyline. De basiliek is dan ook een icoon in Turijn en dat is al af te leiden in de naam. Mol betekent in het Italiaans immers monumentaal gebouw. Hoewel de basiliek er vrij oud uitziet dateert het van eind de negentiende eeuw toen het dienst deed als Joodse synagoge. Nu vind je er het National Cinema Museum.

6. National Cinema Museum

cinema museum
Jean-Pierre Dalbéra/flickr

Het National Cinema Museum is een van de meest bezochte musea in Italië. Dit heeft het te danken aan zijn fantastische tentoonstellingen en het gebouw waarin het is gehuisvest. Het museum is gelegen in de Mole Antonelliana toren en bevat een indrukwekkende verzameling historische cinematoestellen, filmposters, filmspoelen en rekwisieten die gebruikt zijn tijdens filmopnames. Het museum bestaat uit vijf verdiepingen, elk toegewijd aan een genre. Een echte must voor iedere cinefiel.

7. De lijkwade van Turijn

lijkwade turijn
Dianelos Georgoudis /wikipedia

De meeste mensen zullen al hebben gehoord van dit uiterst belangrijke en heilige relikwie. Het relikwie is een lap stof waarin het gezicht van Jezus van Nazareth duidelijk te herkennen is. Er wordt dan ook gedacht dat dit de lijkwade is van zijn begrafenis. Al kunnen wetenschappers de oorsprong en identiteit van de lijkwade moeilijk achterhalen, waardoor het altijd een mysterie zal blijven. De lijkwade ligt in de Kathedraal van Johannus de Doper en is gratis te bezichtigen.

8. Egyptisch Museum

Dit museum is gelegen tussen Piazza San Carlo en het Piazza Castello in het centrum van Turijn. Het stelt een groot aantal voorwerpen tentoon uit de oude Egyptische geschiedenis. Zo vind je er standbeelden van Sekhmet, Seti II en Ramses, evenals een sarcofaag van Ibi en verschillende papyrusdocumenten met hiërogliefen. De collectie is doorheen de jaren steeds verder uitgebreid.

9. Basilica di Superga

Basilica di Superga
Basilica di Superga2

Deze basiliek is gelegen op de Superga heuvel in het oosten van Turijn. De basiliek is te zien vanuit verschillende locaties in het centrum, maar het is pas als je ervoor staat dat je de omvang er van kunt waarnemen. Het wordt geflankeerd door twee torens terwijl de basiliek een barokke stijl aanhoudt. Een andere reden om tot hier te komen is het adembenemende uitzicht over Turijn en het omliggende platteland.

10. Parco Valentino

parco valentino

Dit tweede grootste stadspark van Turijn ligt op de oevers van de rivier Po en heeft een oppervlakte van maar liefst 500.000 vierkante meter. Het werd aangelegd in 1856 toen het nog het eerste stadspark van de stad was. Je vindt er onder meer een botanische tuin, het Valentino kasteel en een replica van een middeleeuwse stad. De verschillende fiets- en wandelpaden zorgen er ook voor dat dit een ideale plaats is om even te ontsnappen aan de stadsdrukte.

11. Porta Palatina

Porta Palatina
Porto Palatina is een van de vele oude Romeinse ruïnes die je vandaag nog in Turijn aantreft. Het is de best bewaard gebleven stadspoort daterend uit de eerste eeuw. De poort maakte ooit deel uit van een stadsmuur die Turijn omringde. Hoewel er heel wat van die muur is verdwenen, maakt deze stadspoort nog steeds een dominante indruk.

12. Piazza San Carlo

Piazza San Carlo
Geobia/wikipedia

Dit plein daterend uit de zestiende eeuw is aangelegd in de barokstijl en is gewijd aan Charles Borromeo, die een erg invloedrijke kardinaal en aartsbisschop was. Op het midden van het plein vind je een bronzen beeld van de hertog van Savoye, terwijl het omringd is door een reeks bogen en marmeren gebouwen die het plein een prachtige symmetrie geven. Met de vele restaurants en cafés die hier zijn gelegen, is het de ideale locatie voor een maaltijd of espresso.

13. GAM Museum

Het Gam Museum of Gallery of Modern Art is een must voor kunstliefhebbers. Met ruim 5500 schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen bevat het een imposante collectie. Zo vind je er werken van Modigliani, Carra, Guttuso, Renoir en Chagall.

14. Juventus Stadium

Allianz Stadium

Juventus is wellicht de grootste voetbalploeg in Italië en van de grote namen in Europa. Voetballiefhebbers kunnen het stadion waar de club zijn thuiswedstrijden speelt bezichtigen aan de hand van een rondleiding. Wie tijd heeft, kan ook proberen een wedstrijd bij te wonen.