Gesticht door Julius Caesar als een Romeins militair kamp. Later de bakermat van de renaissance. Een van de leidende cultuursteden van het oude en moderne Europa. Vandaag een geliefde plek voor heel wat bezoekers. Het is niet moeilijk om interessante dingen op je pad tegen te komen in Florence. Wij zetten de 12 belangrijkste alvast op een rijtje voor je.

12. Sint-Laurensbasiliek

Sint-Laurensbasiliek
Sailko/wikimedia

De Basilica San Lorenzo was de familiekerk van de familie De’Medici. Diverse familieleden liggen dan ook in de grafkapel begraven. Om deze kerk te kunnen bouwen, werd er rond 1400 een hele stadswijk afgebroken. De bouw kwam echter al snel stil te liggen door geldgebrek. De familie De’Medici schoot te hulp. Aan Michelangelo werd zelfs gevraagd om te gevel te ontwerpen. Hij maakte verschillende ontwerpen, maar de gevel is echter nooit voltooid geraakt. In de kerk kan je in het plafond het familiewapen van de De’Medici’s ontdekken. Ook de bronzen beelden (van Tacca) en de fresco’s van Benvenutti moet je zeker eens bekijken.

11. Piazzale Michelangelo

Dit leuke plein ligt op een heuvel boven Florence. Je kunt hier goed zien hoe de rivier de Arno de stad in tweeën snijdt. Centraal op het plein staat een beeld van Michelangelo, met een copy van zijn David en de vier beelden die bestemd waren voor een graf van een van de De’Medici telgen: de dag en de nacht, het morgenlicht en de avondschemering. Dit plein is een perfect plekje om een foto van Florence te maken vanuit de hoogte, al dan niet met jezelf er bij op.

10. Boboli-tuinen

Deze tuinen zijn het voorbeeld van hoe een klassieke Italiaanse tuin er moet uitzien. De tuinen maken deel uit het van Palazzo Pitti, een privéresidentie van de De’Medici en daarna van de Savoie dynastie. Het werd aangelegd tussen de 15e en de 19e eeuw. Beeldenliefhebbers komen hier aan hun trekken. Overal staan ze. Het zijn beelden vanuit de Etruskische periode tot en met nu. Wandel op de paadjes en lanen tussen de mooi verzorgde graspartijen, meertjes en fonteinen, een koffiehuis, winterserres maar ook tempels en grotten. En in het koffiehuis kan je meer dan alleen een lekkere koffie drinken. Je kijk er je ogen ook uit naar het rococo gebouw en de rococo stijlelementen.

9. Michelangelo’s David

Je komt ‘David’ op een paar plekken tegen in Florence. Op het Piazza della Signoria, op de Piazzale Michelangelo (zie eerder) en op de Palazzo Vecchio. Maar de echte staat echter in de Galleria dell’Accademia. Michelangelo beitelde zijn kunstwerk uit een beschadigd stuk Carrera marmer. De inwoners van Florence zochten destijds een nieuw symbool voor hun strijd tegen de vijand. Het bijbelse figuur David bleek daarvoor optimaal geschikt: hij wist namelijk Goliath te verslaan. In 1504 was David klaar. Na lang twijfelen kwam het op het Palazzo Vecchio te staan. Maar de tijd deed geen goed aan het beeld. David geraakte beschadigd. Op de 400ste geboortedag van Michelangelo besliste men uiteindelijk om David een veilige en definitieve plek te geven in de Galleria dell’Accademia.

8. Palazzo Vecchio

Vecchio
Petar Milošević/wikmedia

Het Oude Paleis, waar je momenteel het stadhuis en een museum in kan vinden, staat statig aan het Piazza della Signoria. Het werd gebouwd vanaf 1298. Dit gebouw wordt gekenmerkt door de rustica bekleding, de marmeren tweebogenvensters en de vooruitspringende rondbogen, die ook terugkomen bovenaan de toren. Lang was dit het belangrijkste bestuursgebouw in de stad. Je kan het vandaag bezoeken. Je maakt er echt een wandeling door de geschiedenis van de stad. Via de mooie binnenplaats kom je in de prachtig gedecoreerde vertrekken, vol muur- en plafondschilderingen. Ga zeker een kijkje nemen in de kaartenkamer, daar vind je ook een antieke wereldbol.

7. Santa Croce

Santa Croce

De Basilica di Santa Croce (de kerk van het heilig kruis) bezoek je vooral voor de bijzondere grafmonumenten. Heel wat bekende Florentijnen vonden hier hun laatste rustplaats of worden er vereerd met een kenteken. Enkele voorbeelden: Galilei, Ghiberti, Machiavelli, Vasari en ook Michelangelo. Het grafmonument van die laatste is bijzonder: je ziet er de drie disciplines waarin de kunstenaar in uitblonk, treuren: de schilderkunst, de architectuur en de beeldhouwkunst. De kerk beschikt over ook bijzonder mooie fresco’s. Neem eens een kijkje bij de fresco van Gaddi in de Barnoncelli-kapel, die een engel met slapende herders voorstelt. Het heilig kruis waar in de titel van de kerk naar verwezen wordt is een stuk hout van het Heilige Kruis dat in de sacristie wordt bewaard.

6. Piazza della Signoria

Piazza della Signoria

Een plek waar je David kan zien (een copy, zie eerder), maar ook waar het magnifieke Palazzo Vecchio te bezoeken is. Maar dit plein is meer. Het is een kloppend hart. Nu, door de vele mensen die er elke dag zijn, een koffie drinken, een ijsje eten of gewoon een praatje slaan. Maar ook door gebeurtenissen die hier doorheen de geschiedenis plaatsvonden. De oude bestuursleden liepen over het plein, om daarna het Palazzo Vecchio binnen te gaan. De echte David heeft wel op dit plein gestaan, tot het nodig was om hem beter te beschermen tegen het klimaat. Maar ook de andere beelden die op dit plein staan, getuigen van een levendige geschiedenis. Je vindt er bijvoorbeeld ook (een copy) van Judith en Holofernes van Donatello.

5. Palazzo Pitti

Palazzo Pitti
Stefan Bauer, http://www.ferras.at

Het Palazzo met de mooie Boboli-tuinen rond. Het paleis zelf is het grootste renaissancepaleis van Florence, dus niet te missen! Groot? Beeld je even in, de voorgevel is wel 200 meter lang! Maar die lengte behoorde niet tot het oorspronkelijk ontwerp. In de loop van vier eeuwen werd het gebouw steeds uitgebreid tot hoe het er nu uitziet. De familie Pitti wilde met zijn paleis eens stevig uitpakken versus de andere rijke families in de stad. Daarom moest de binnenplaats van alleen al net zo groot zijn als het gehele Palazzo Strozzi. De ramen alleen moesten zo breed zijn dan de toegangspoort van Palazzo Medici. De geschiedenis is echter wreed, en de familie Pitti moest door een bankroet zijn woning verkopen aan … de De’Medici’s. Zij woonden er in peis en vree voor zes generaties, en breiden het uit met twee enorme vleugels. Vandaag zijn er verschillende musea gevestigd, waar de Galleria Palatina een must do is. Met je entreebewijs heb je ook toegang tot de koninklijke appartementen, waar de De’Medici’s woonden, en waar je ogen pijn doen van de schitteringen van al de pracht en praal.

4. Galleria dell’Accademia


Clayton Tang/wikmedia

Deze Galleria heeft als USP natuurlijk het echte standbeeld van David (dat in een speciale ruimte staat), maar beschikt over veel meer troeven. Ook andere werken van Michelangelo zijn er te bewonderen. En er zijn ook renaissance schilderijen, Russische iconen en religieuze prenten uit de middeleeuwen te bekijken.

3. Ponte Vecchio

Ponte Vecchio

De bekendste brug van Florence kan je herkennen aan de juwelenwinkels die zich hier gevestigd hebben. In de Romeinse tijd stond hier ook al een brug die vernietigd werd door een overstroming. In 1345 begon men aan de bouw van de versie die er vandaag nog steeds is. Bijzonder is dat boven de brug een doorgang loopt. Deze werd gebouwd op instructie van de familie De-Medici. De wilden wel over de brug geraken, maar niet samen met het gewone volk. Tijdens de wereldoorlogen werden alle bruggen van Florence vernietigd, maar niet deze. Gelukkig!

Lees hier ook 10 leuke weetjes over de Ponte Vecchio.

2. Uffizi

Uffizi

Het Palazzo degli Uffizi is niet alleen een paleis, maar ook een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Het was lange tijd in het bezit van de familie De’Medici en het ligt naast het Palazzo Vecchio. Dit gebouw werd in eerste instantie ontworpen als overheidskantoren (uffizi). Op een kleine 20 jaar stonden ze er. Maar op de bovenste verdieping richtte men een galerij in. Die collectie werd verder aangevuld door de beroemde familie. Na het overlijden van de laatste De’Medici telg kwam de galerij in Italiaans bezit. In het u-vormig museum zit een waardevolle collectie van vooral Italiaanse schilderkunst van de late middeleeuwen tot de barok. In de centrale gangen zijn er ook Griekse en Romeinse beeldhouwwerken aanwezig.

1. Kathedraal van Florence

Duomo

Onze nummer 1! Deze Duomo, of de Santa Maria del Fiore (de heilige maagd van de bloem) heeft een indrukwekkende koepel en een slanke klokkentoren die hoog boven de andere monumenten van Florence uittorent. Het is één van de grootste kathedralen in de wereld, en kan tot 30.000 gelovigen herbergen. Buiten zie je de marmeren bekleding in wit, roze en groen. Er zijn zoveel schitterende details op de gevels, dat je niet weet waar eerst te kijken. Voor de magnifieke koepel werd in die tijd een speciale techniek bedacht waardoor zulk een groot gewelf (langs de buitenkant heeft de koepel een spanwijdte van 50 meter) mee kon worden gebouwd. Kijk binnen ook zeker naar de spectaculaire fresco van de hand van Vasari aan de binnenkant van de koepel.