De Big Ben bepaalt het stadsbeeld van Londen. Iedereen kent deze iconische klokkentoren van het Palace of Westminster. Echter, de toren heet helemaal niet de Big Ben, maar de Elizabeth Tower, de Big Ben is alleen de grote klok die boven in de toren hangt! Tijd om onze kennis over de beroemdste klok ter wereld bij te spijkeren met een aantal leuk weetjes.

De naam

de naam

De toren heet dus de Elizabeth Tower, dit is overigens pas sinds 2012, tot dan heette de toren simpelweg “Clock Tower”. Ter ere van het Diamanten regeringsjubileum van Elizabeth II in 2012 werd de toren hernoemd naar de “Elizabeth Tower”. In totaal zijn er vijf klokken in de toren, de grootste heet de “Great Bell”, en heeft de bijnaam “Big Ben” gekregen. Waarschijnlijk is de bijnaam van de bel een verwijzing naar Sir Benjamin Hall, die toezicht hield op de installatie, maar er wordt ook weleens gedacht dat het een verwijzing is naar bokskampioen Benjamin Caunt.

De Big Ben weegt zoveel als drie kleine olifanten

zwaar

De Big Ben is 2.28 meter hoog en heeft een diameter van 2.75 meter, het gewicht is bijna 14 ton, dit is ongeveer zoveel als drie kleine Afrikaanse olifanten!

De klok is altijd kapot geweest

altijd stuk
Sinds 2017 is het stil in Londen, de Big Ben is voor de komende vier jaar ‘under construction’ en zal niet luiden. Maar eigenlijk is de klok vanaf het begin kapot geweest. De ‘great bell’ werd voor het eerst gegoten op 6 augustus 1856, maar barstte tijdens vroege testen en kon niet worden gerepareerd. Een iets kleinere vervanging, de huidige Big Ben, werd snel gegoten. Dit barstte echter ook onder de druk van de te grote hamer van de klok en was gedurende drie jaar buiten dienst. De hamer werd aangepast en de bel een stukje gedraaid. De barst bleef echter achter en deze is nooit gerepareerd.

Zo klinkt de klok

Tot 2021 is dit geluid dus niet te horen, maar gelukkig zijn er de filmpjes nog.

Aangepast met “Pennies”

pennies

Ieder jaar wordt de klok aangepast met behulp van een ‘pennie’, loopt de klok te snel wordt er een pennie op de slinger geplaatst, gaat hij te langzaam wordt er eentje weggehaald.

De Big Ben heeft drie verjaardagen

.
drie verjaardagen
Big Ben maakt aanspraak op drie verjaardagen: de eerste, 10 april 1858, toen de bel zelf werd gegoten, de tweede, 31 mei 1859, toen de klok voor het eerst begon te tikken, en de derde, 11 juli 1859, toen hij voor het eerst luidde .
 

De Big Ben hangt scheef

big ben scheef

In 2011 is ontdekt dat de Elizabethtoren een beetje scheef staat, mogelijk door werk aan de metro in de buurt van de toren. Momenteel is er nog niks aan de hand, volgens experts duurt het nog 4.000 voor de toren zo scheef staat als die in Pisa, en voor die tijd wordt dit vast opgelost!

Eens in de vijf jaar schoongemaakt

schoonmaken van de klok
Phooto/wikipedia

Eens in de vijf jaar maken stoere glazenwasser de toren schoon. Met touwen laten ze zich zakken om heel voorzichtig de klokplaat te poetsen, gewoon met een sopje.