Men noemt ze spottend ‘Maneblussers’, de inwoners van Mechelen. In de nacht van 27 op 28 januari 1687 liepen ze in allerijl met emmers water naar de Sint-Romboutstoren, omdat ze dachten dat die in brand stond. In werkelijkheid was het echter de volle maan die op laaghangende wolken scheen. De naam ‘Maneblussers’ zijn ze sindsdien niet meer kwijtgeraakt. Hoe dan ook, op hun stad mogen ze trots zijn, de ‘Maneblussers’. Hieronder een lijstje van de top 15 bezienswaardigheden in Mechelen.
De Sint-Romboutskathedraal
Paul Hermans/wikicommons
Je ziet hem reeds van ver opdoemen als je de stad nadert, de indrukwekkende toren van de Sint-Romboutskathedraal. Om de 97 meter hoge toren te beklimmen moet je wel wat moeite doen: er wachten je 500 treden tot aan de top. Het fantastische uitzicht daarboven doet je snel alle inspanningen vergeten. De toren had in feite 167 meter hoog moeten worden met een fraaie torenspits, maar dit kon wegens geldgebrek niet doorgaan.
Het Groot Begijnhof
Paul Hermans/wikicommons
Neen, begijntjes wonen er niet meer in het Mechelse begijnhof. De laatste twee hoogbejaarde begijntjes stierven op het einde van de jaren 80 van de vorige eeuw. De vrome begijntjes bezaten vroeger een eigen brouwerij en bakkerij. De huisjes van de begijnen en de begijnhofkerk in Mechelen zijn pareltjes van barokke bouwkunst.
Het Fort van Breendonk
JoJan /wikicommons
Zo’n 13 kilometer ten westen van Mechelen ligt het Fort van Breendonk. Het fort werd gebouwd om de stad Antwerpen te verdedigen. In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitse bezetters het fort echter als concentratiekamp. Je wordt er stil van als je de executieplaats en de folterkamers bezoekt.
Het stadhuis
Ad Meskens/wikicommons
In feite bestaat het Mechelse stadhuis uit drie gebouwen: rechts de 14de-eeuwse lakenhal, in het midden het belfort en links het ‘Paleis van de Grote Raad’. De Maneblussers zaten voortdurend in geldnood en daarom is het belfort nooit helemaal afgewerkt. Het ‘voorlopige’ dak uit de 16de eeuw ligt er nog steeds. Het Paleis van de Grote Raad bleef 400 jaar onafgewerkt. In het begin van de 20ste eeuw vonden de Mechelaars eindelijk het geld om de etages boven de begane grond te voltooien…
Technopolis
Wie in Mechelen wat moderners wil zien dan historische gebouwen, moet beslist Technopolis bezoeken. Kinderen en volwassenen maken hier op een interactieve manier kennis met wetenschappelijke en technische disciplines. Ooit al eens gefietst op een kabel op 5 meter hoogte? Of je hoofdhaar door statische elektriciteit stijf omhoog laten staan? In Technopolis mag je het allemaal uitproberen.
Het Speelgoedmuseum
Vergeet niet om met je kinderen het Speelgoedmuseum te bezoeken. Speelgoed van over heel de wereld, van vroeger tot nu, is er tentoongesteld. Natuurlijk mag je kroost (en jijzelf) met allerlei speeltuigen spelen. Zelfs speelgoed van voormalige Belgische koningen vind je er terug.
Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek
Paul Hermans/wikicommons
De Heilige Maria wilde per se in het Mechelse gehucht Hanswijk vereerd worden. Tenminste, dat dacht de plaatselijke bevolking toen in de 10de eeuw een boot strandde op de oever van de Dijle. Toen bleek dat de boot niet meer losraakte, haalde men een beeld van de Heilige Maria uit de kajuit en bracht dit aan wal. Plots kon de boot weer varen. De bevolking plaatste het beeld van de Heilige Maria in een kapel, die al snel een drukbezocht bedevaartsoord werd. De kapel werd in de 17de eeuw vervangen door de barokke Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek.
De Refugie van de Abdij van Tongerlo
Marv1N/wikicommons
De Norbertijnen van de abdij van Tongerlo voelden zich niet veilig in hun abdij in tijden van oorlog. Daarom stichtten ze in vele steden refugehuizen, waar zij in geval van nood naartoe konden vluchten. Hun Refugie in Mechelen is in de loop der eeuwen voor van alles en nog wat gebruikt. Tegenwoordig is er de Manufactuur De Wit gevestigd, waar men historische wandtapijten restaureert. Op zaterdagvoormiddag kun je de Refugie bezoeken.
De Dossinkazerne
Het is een gebouw met een zwaar verleden, de Dossinkazerne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Dossinkazerne een deportatiecentrum voor Joden en zigeuners. De Duitse bezetters transporteerden meer dan 25000 Joden en 300 Roma vanuit deze kazerne naar Auschwitz. Slechts een duizendtal gedeporteerden overleefden de holocaust. Het is momenteel een museum en gedenkplaats.
Het gerechtsgebouw
De Mechelse Rechtbank van Eerste Aanleg is ondergebracht in het eerste renaissancegebouw in de Lage Landen. Het huidige gerechtsgebouw was in de 16de eeuw het woonpaleis van Margaretha van Oostenrijk. De tuin is in de loop der eeuwen nagenoeg ongewijzigd gebleven, reden genoeg om er een kijkje te nemen.
Het Schepenhuis
De schepenen van Mechelen waren het in de 13de eeuw beu om in de openlucht bijeen te komen en richtten daarom het Schepenhuis op. Het gebouw werd meerdere keren uitgebreid en gerestaureerd. Tot voor kort werd het gebruikt als stadsmuseum, maar in de nabije toekomst krijgt het Schepenhuis alweer een nieuwe functie.
Het Zotte Kunstkabinet
Paul Hermans/wikicommons
In de middeleeuwen bedoelde men met ‘zotte kunst’ satirische kunst, en die vind je in overvloed in het Zotte Kunstkabinet. Het zijn geen moderne werken (ze stammen allemaal uit de 16de eeuw), maar daarom niet minder satirisch en lachwekkend. Je ziet er onder meer schilderijen van Jeroen Bosch en Pieter Bruegel de Oude.
Planckendael
Zin in een gezinsuitstapje naar een dierentuin? Mechelen bezit een heus dierenpark. In het domein Planckendael leven op een oppervlakte van 46 hectare meer dan 200 diersoorten afkomstig uit vijf continenten.
Het drijvende Dijlepad
Dit is een wandelpad dat niet LANGS, maar OP het water loopt. Het Mechelse Dijlepad loopt van de Haverwerf tot voorbij de Fonteinbrug. Een unieke manier om de historische gebouwen eens vanuit een perspectief te bekijken!
De Wintertuin van de Zusters Ursulinen
Het meisjespensionaat van de zusters Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, zo’n 10 kilometer van Mechelen, werd in 1841 gesticht. De eliteschool kreeg al snel bekendheid in binnen- en buitenland. Onder de monumentale school- en kloostergebouwen valt vooral de Wintertuin op. De Wintertuin is volledig opgetrokken in Art Nouveau-stijl met een schitterend glazen dak. Een ‘must’ voor architectuurliefhebbers!