Een, twee of drie dagen op citytrip? Antwerpen is niet zover weg en barst letterlijk van bezienswaardigheden en activiteiten voor jong en oud. Bovendien is het een erg compacte stad, en zijn bijna alle toppers die we hieronder beschrijven gewoon te voet bereikbaar. Voor bezoekers die minder graag stappen, of die toch wat langere afstanden willen doen, Antwerpen heeft een heel gemakkelijk en ruim aanbod van deelfietsen, Velo Antwerpen.

10. Het Centraal Station

Centraal Station
Centraal Station 2

Misschien kom je hier wel aan met de trein. Zeker even stil blijven staan en rond je kijken is ons advies. Het is namelijk één van de mooiste stationsgebouwen in Europa. Het werd in gebruik genomen in 1905 en sindsdien heel wat verbouwd (onder andere tot een doorgaand station).

9. Het Middelheim museum

Middelheim

Een beetje buiten de stad, maar gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken, ligt dit openluchtmuseum en bijzonder aangenaam park van 30 hectaren groot. Kom om naar de topkunstwerken te kijken (vooral beelden), om gewoon rond te wandelen, om je kinderen te laten spelen in de speeltuin van het Nachtegalenpark of om je vlees te roosteren op één van de vele openbare barbecues. Voor de plantenliefhebbers: in 2012 werd de plantentuin hortiflora toegevoegd.

8. De Belle Epoque of Art Nouveau wijk

Zurenborg

Liefhebbers van architectuur kunnen hier helemaal loss gaan. Het gebied Zurenborg ligt tussen het treinstation van Berchem en de wijk Dageraad en staat vol pareltjes, rijhuizen en stadsvilla’s, die al wandelend of fietsend te aanschouwen zijn. De gebouwen zijn een eclectische mengeling van stijlen, zoals art nouveau, neoclassicistisch, gotisch en barok. Je kan je bezoekje aan deze wijk afsluiten met een Belgisch pintje op de gezellige Dageraadplaats.

7. Museum Plantin-Moretus

plantin museum

Een niet over te slagen adresje in Antwerpen, en bovendien pas recent helemaal gerenoveerd! Je stapt hier binnen in een huis en een drukkerij uit de 17e eeuw. Vol pracht en praal, terwijl je ook nog bijna het zweet van de hardwerkende drukkers van toen ruikt. Los van zijn historisch belang in de boekdrukkunst is dit ook gewoon een bijzonder lesje geschiedenis dat je krijgt. Bewonder de oudste drukpersen van de wereld, en de meer dan 20.000 (!) loden letters. Dit museum is het enige museum in de wereld dat trouwens op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Een laatste tip. In de bibliotheek zit er een speciale Pokémon op je te wachten. Misschien een argument waarmee je je kids kan overtuigen om mee te gaan, al is het vooral geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

6. Het Nationaal Scheepvaartmuseum

Nationaal Scheepvaartmuseum
Jean-Pol GRANDMONT /wikicommons

Ook gekend als ‘Het Steen’, het oudste gebouw van Antwerpen. In de 9e eeuw ontstond daar een eerste nederzetting met een aarden omwalling. Later werd het een stenen burchtmuur. Tot in de 19e eeuw werd het gebruikt als gevangenis. Daarna deed het dienst al woning, houtzagerij en visopslagplaats! Vanaf de jaren 50 van vorige eeuw zat het Nationaal Scheepvaartmuseum er (die collectie is nu overgebracht naar het MAS). Vandaag wordt dit impressionant kasteel gebruikt als ontmoetingsruimte, bijvoorbeeld voor workshops voor kinderen vanaf 6 jaar. In de zomer is er een zomerbar.

5. Het ModeMuseum of Momu

modemuseum

De hotspot van de Belgische mode moet je bezoeken. Gelegen in de Nationalestraat, waar trouwens de beste boetieks van de stad gevestigd zijn. Check de website voor de actuele tentoonstellingen. Je kan kiezen voor een rondleiding of een vrij bezoek. Er zijn ook (vakantie)ateliers voor kinderen en zelfs verjaardagsfeestjes voor je offspring kan je er organiseren.

4. Red Star museum

red star musuem
Paul Hermans /wikicommons

In dit nieuwe, interactieve museum ontdek je de geschiedenis van de Red Star Line. Via deze rederij reisden heel wat mensen naar Amerika of Canada, op zoek naar een nieuw leven. Het geeft een fantastisch inzicht in de zware tocht die een Europese landverhuizer toen moest ondernemen, om in het beloofde land te komen. Er zijn heel wat persoonlijke stukken te bewonderen van de families die de overtocht hebben gedaan. In het laatste deel van het museum worden verleden en heden verbonden. De boodschap: migratie is van alle tijden. Het museum is gelegen in historische loodsen. Er werd ook een toren toegevoegd in de vorm van een scheepsschoorsteen. Die kan je beklimmen, boven heb je een mooi uitzicht over de stad en de Schelde. Tip, reserveer je kaarten voor het Red Star museum op voorhand. Zeker als je voorziet op een populair moment te gaan.

3. De Antwerpse Ruien

ruien

Daal af in de onderbuik van de stad. Breng een bezoek aan de riolen of de ‘overwelfde stadsgrachten’. Dit is een drie uur durende ondergrondse wandeling waar je nog lang aan zal terugdenken. Je krijgt rubberen laarzen en een overal om je kleding te beschermen. De stank valt echt wel mee, behalve als je het geluk hebt dit deel van de stad te verkennen net na een aantal dagen hevige regenval.

2. Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
G.Lanting /wikicommons

Een oud besje, deze prachtige kerk. Maar ze heeft niets van haar luister verloren. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal dateert uit de 14e eeuw. Ze is 123 meter hoog (het hoogste gebouw van de stad), het fiere middelpunt van de oude historische binnenstad van Antwerpen en vandaag nog steeds de hoofdkerk van het Bisdom Antwerpen en deel van het Unesco-werelderfgoed. De gotische kruiskerk is een bezoek binnen absoluut waard. Er zijn prachtige beelden en flamboyante fresco’s te bekijken, alsook een aantal werken van Peter Paul Rubens. Op het pleintje voor de kerk (de Handschoenmarkt) kan je nadien uitblazen op één van de vele toeristische cafeetjes. Je zit hier op een boogscheut van de Grote Markt. Een typische toeristische plek, maar met een prachtig stadhuis. Via de Suikerrui loop je door naar het Steenplein, waar je je wandeling aan de Schelde kan beginnen. Boottochtjes op de Schelde zijn er op dit moment, na het faillissement van ‘de’ Flandria, niet meer. Al vermoeden wij dat er snel iemand in dit ‘gat in de markt’ zal springen.

1. MAS

mas
Zinneke/wikicommons

Het MAS, kort voor Museum aan de Stroom, in een werkelijk subliem gebouw huisvest de permanente tentoonstellingen van het voormalige Volkenkundemuseum en het Scheepvaartmuseum. Vanaf de tweede verdiep zijn er tijdelijke tentoonstellingen, die twee keer per jaar worden aangepast. Je kan via de leuke roltrappen helemaal naar boven op het gebouw. Op het terras aangekomen wordt je beloond met het mooiste uitzicht op Antwerpen. En het allerbeste nieuws: dat terras kan je gratis bezoeken. Kijk zeker even op de website van het museum, in het MAS worden regelmatig speciale eenmalige activiteiten georganiseerd, zoals yoga, een theeceremonie met Tibetaanse Monniken, maar ook lezingen en zoektochten voor kinderen. Gewoon wat rondwandelen op het plein rond het MAS, aan de bootjes van de jachthaven, is ook erg ontspannend. De horeca is van erg hoge kwaliteit dus als je op zoek bent naar een lekker hapje (van doordeweeks tot culinair) dan is dit een erg goede buurt om een keuze te maken uit het aanbod.