dinant bezienswaardigheden

Ben je op zoek naar een speciale bestemming in België, maar wil je de grote steden zoals Brussel, Gent en Antwerpen liever overslaan? Dan moet je in Dinant zijn. Hier komen natuur en cultuur moeiteloos samen, terwijl je van de sfeer van Wallonië geniet. Hier vind je de top 10 bezienswaardigheden in Dinant.

10. Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw

Collegiale kerk Onze Lieve Vrouw dinant

Wanneer je door de straten van Dinant loopt, is dit een van de meest opvallende gebouwen in het straatbeeld. Dat komt door het peervormige dak bovenop de toren van de kerk. Het gebouw stamt uit de dertiende eeuw en heeft een prachtige locatie, aan de rand van de rivier en tegen een hoge rotspartij aan. Het is de moeite waard om de binnenkant van de kerk te bekijken. Het glas-in-lood ziet er bijzonder uit en de kerk wordt mooi verlicht met kleurrijke lampen.

dinant kerk binnenkant
makasana photo / Shutterstock.com

9. Charles de Gaulle-brug

dinant brug
Claudine Van Massenhove / Shutterstock.com

Charles de Gaulle was een van de voormalige presidenten van Frankrijk, maar deze brug heeft eigenlijk weinig met hem te maken. De brug is namelijk omgetoverd in een waar kunstwerk, om een van de prominente inwoners van Dinant te eren. Deze stad was de woonplaats van Adolphe Sax: de uitvinder van de saxofoon. Daarom vind je nu meerdere kleurrijke standbeelden van saxofoons op deze brug. Dat maakt een wandeling over de brug net wat leuker, waarbij je meteen wat mooie foto’s maakt.

8. Het Huis van Mijnheer Sax

Het Huis van Mijnheer Sax
Thomas Dekiere / Shutterstock.com

Het is duidelijk dat de inwoners van Dinant trots zijn op de uitvinder van de saxofoon. Daarom kan je ook een museum bezoeken dat helemaal in het teken staat van het leven van Adolphe Sax. Je vindt het museum op een unieke plek: het huis waar Sax geboren is. Je herkent het gebouw meteen aan het grote bronzen standbeeld dat voor de ingang staat. Ben je eenmaal binnen, dan leer je alles wat je moet weten over de prestaties van deze instrumentenmaker.

7. De Grot van Dinant

grot dinant

Dinant ligt aan de rand van de Ardennen, dus er is genoeg prachtige natuur te vinden. Een van de hoogtepunten is de Grot van Dinant. Deze grot ligt ongeveer een kilometer buiten het centrum. Samen met een gids kan je de grotten betreden, waarbij je leert over de bijzondere omgeving onder de grond. De grot is mooi verlicht, dus alle stalactieten en stalagmieten zijn goed te zien. Je kunt een bus nemen richting de grot, maar het is ook mogelijk om te wandelen.

6. Citadel van Dinant

Citadel dinant
Boven Dinant torent er een citadel uit: een hoge vesting die met dikke muren wordt beschermd. Waarschijnlijk is de citadel rond 1800 gebouwd, waarbij deze aansluit op andere vestingen die rond dezelfde tijd langs de rivier gebouwd werden. Vandaag de dag is het geen belangrijk strategisch punt, maar een mooie bezienswaardigheid. Bereik je de top van de citadel? Dan word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt ervoor kiezen om de trappen te trotseren, maar er is ook een kabelbaan die je naar de top brengt.

5. De rivier

maas in dinant

Dinant ligt aan rivier de Maas, die stilletjes door de stad kabbelt. Deze rivier is het perfecte decor voor een wandeling. Struin langs de waterkant en geniet ondertussen van de historische huizen die je tegenkomt. Wil je de rivier op een andere manier ervaren? Dan kan je ook gaan varen. Er zijn verschillende boten die jou meenemen op een cruise langs de stad. Combineer de vaartocht met een etentje op de boot, voor een onvergetelijke ervaring. Het is daarnaast ook mogelijk om zelf een boot te huren. Dat is ideaal voor grote families of vriendengroepen die lekker zelf willen varen.

4. Dinantse koek

dinantse koek
Oreo Priest/wikimediacommons

Geen vakantie is compleet zonder lekker eten. In Dinant mag je de lokale koek niet overslaan: Dinantse koek. Er wordt gezegd dat het recept voor deze koek uit de vijftiende eeuw stamt. Toen bezette Karel de Stoute de stad, waardoor de inwoners weinig eten hadden. Ze gingen improviseren, wat uiteindelijk voor de Dinantse koek zorgde. Je vindt deze koeken in alle soorten en maten, met verschillende versieringen en tekeningen. De textuur is nogal hard, dus het is aan te raden om niet zomaar in de koek te bijten. Breek en stukje af en kauw er voorzichtig op.

3. Rocher Beyard

Rocher Beyard
Claudine Van Massenhove / Shutterstock.com

Deze rots is een van de meest iconische bezienswaardigheden die je in Dinant kunt vinden. Het is een scherpe punt van maar liefst honderd meter hoog. De rotst staat ook nog precies tussen de rivier en een autoweg in. Rijd je hier met de auto langs? Dan rijd je tussen twee hoge rotspartijen die net niet tegen elkaar staan. Er wordt gezegd dat de eeuwenoude weg is aangelegd door de Franse troepen die Dinant hadden bezet. Daarnaast speelt de rots een grote rol in een lokale legende: de Vier Heemskinderen.

2. Maison Leffe

maison leffe

Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Ben je een groot bierliefhebber? Dan moet je zeker naar Maison Leffe gaan. Dit museum staat op de plek van de oude abdij waar Leffe gemaakt werd. Het gebouw vertelt je over de geschiedenis van het bier en over hoe het gemaakt wordt. Natuurlijk krijg je ook de kans om verschillende biertjes van het merk te proeven. Aan het eind van de rondleiding word je getrakteerd op een uitgebreide proeverij met een aantal van de beroemdste smaken van het biermerk.

1. Kasteel van Freÿr

Freÿr kasteel
Dit kasteel ligt niet in Dinant, maar iets daarbuiten. Dit bouwwerk is ook te vinden aan de oevers van de Maas, met prachtige tuinen die moeiteloos opgaan in de rest van de natuur. De sinaasappelbomen in de tuinen zijn een belangrijke attractie. Dit is namelijk een oranjerie. Sterker nog: de oudste oranjerie van de lage landen, met een leeftijd van meer dan 300 jaar. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de renaissance, maar door de eeuwen heen is er veel veranderd. De laatste grote verandering vond plaats in de achttiende eeuw. Wanneer je door de gangen van Kasteel van Freÿr loopt, ervaar je dus de lokale geschiedenis.