Top 5 Plaatsen aan de Belgische kust

De Nederlandse kust beu? Trek een beetje zuidelijker! Naar de Belgische kust. Onze 5 tips op een rij.

5. Oostduinkerke

Oostduinkerke
MJJR/wikicommons
Oostduinkerke2
David Edgar/wikicommons

Oostduinkerke staat bekend als rustiger stukje kust. Maar de laatste jaren werd er behoorlijk bijgebouwd in de fraaie duinen. Het gaat hier vooral om laagbouw en chique villa’s en dus niet de massale hoogbouw die elders in de Belgische badplaatsen overvloedig aanwezig is. Aan het brede strand van Oostduinkerke wordt nog altijd op traditionele wijze garnalen gevangen. Met paard en sleepnet trekken de vissers het water in. In het dorp is een Nationaal Visserij museum gevestigd. En als het slecht weer is of het zeewater is nog te koud, dan kan je gaan zwemmen in het zoute water van het golfslagbad Aquafun.

4. Beaufort, het permanent beeldenpark aan zee

Beaufort
Kattenfan /wikicommons

Dit initiatief is een cultuurtoeristisch project aan de Belgische kust. Om de drie jaar worden er een 30-tal beelden van nationale en internationale, hoofdzakelijke Europese kunstenaars tijdelijk in de natuurlijke biotoop van het kustlandschap gezet. Vijf edities hebben reeds plaatsgevonden. Verschillende werken werden ondertussen aangekocht door privépartners, openbare instellingen en de kustgemeenten zelf. Die zijn nu permanent te bewonderen. In 2018 gaat een nieuwe editie door, die start in het voorjaar. Heidi Ballet is aangesteld als curator. Iets om al naar uit te kijken.

3. De Panne

de panne

De Panne is de laatste jaren populairder geworden maar blijft nog relatief kalm. De lokale charme is enerzijds aan aantrekkingspunt, maar anderzijds ook omdat Studio 100 ‘Plopsaland’ op een steenworp afstand ligt. De beide combineren vormen een leuk weekendje weg met de kinderen. Voor mama en papa zal een bezoek aan het natuurreservaat De Westhoek of een lange strandwandeling ongetwijfeld het hoogtepunt zijn, terwijl de kids, afhankelijk van hun leeftijd en geslacht, helemaal lossgaan op figuren als Gert en Samson, K3, Kabouter Plop, Bumba en Maya de Bij. Sportievelingen komen dan weer aan hun trekken in de snelle zeilauto’s op het brede strand.

2. Knokke

Knokke
Velvet/wikicommons

Voor zij die op zoek zijn naar stijl, zien en gezien worden, the rich and famous (van België) en blitse beachclubs kunnen we Knokke aanraden, dat gelegen is niet zover van de Nederlandse grens. Het is moeilijk om je in ‘de Hamptons van België’ te vervelen. De negen (!) kilometer lange zeedijk nodigt uit tot wandelen en fietsen. Pas op, je bent er niet alleen en trek je beste pak aan, zeker op zondag. In de gouden shoppingdriehoek (Lippenslaan, Dumortierlaan en Kustlaan) kan je snel een klein fortuin uitgeven. Uitrusten van al die inspanning kan dan weer in één van de hippe beachbars op het strand, die ook in het voor- en najaar open zijn. Een belevenis als de zon schijnt. Maar de badstad biedt ook natuur. De Knokkenaren zijn bijzonder fier op het feit dat bijna 25% van hun grondgebied bestaat uit groene gebieden: stranden, duinen, slikken, polder, poelen, moerassen en bossen. Met als pareltje natuurlijk het Zwin Natuur Park. Daar kan je, al dan niet onder begeleiding van een gids, heerlijk natuurwandelingen maken. En die afsluiten met een bezoekje aan één van de wereldberoemde (in Knokke dan toch) tavernes om een echte Brusselse wafel te eten. Met warme chocomelk natuurlijk!

1. Oostende, de Stad aan Zee

Oostende
MJJR/wikicommons

Toeristen die graag verblijven in een stad die aan zee ligt: allen naar Oostende. Ben je daarbij nog een echte gourmand, dan kom je hier zeker aan je trekken. Niet te versmaden: het vispannetje op Oostendse wijze, gebakken Noordzeevis of, hm heerlijk, vers gepelde grijze garnalen. Ook de culturele activiteiten zijn aantrekkelijk in deze badstad: bezoek het James Ensorhuis, hij heeft er echt gewoond. Of Fort Napoleon: een impressionant fort in de duinen uit 1811, gebouwd door de kleine Fransman tegen de invallen van de Engelsen. In de twee wereldoorlogen werd het ingelijfd door de Duitsers. Of Mu.Zee, het museum voor Belgische kunst. Of de Rock Strangers van kunstenaar Arne Quinze op het Zeeheldenplein. Kunst waar je niet naast kan kijken, dat behoort tot het permanent beeldenpark waarover eerder sprake. Ps: Op zondag zijn de winkels in de kustgebieden bijna allemaal open. Ook Oostende beschikt over een fijn aanbod shops.