Staat Brussel nog niet op je must-visit lijstje? Toch eens overwegen. Misschien ken je de stad alleen van de Amerikaanse President Trump, die het een hellhole noemde. Of van in het nieuws door de talloze Europese instellingen die er gevestigd zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Europese Commissie en het Europese Parlement. Ook de NAVO heeft in Brussel zijn Europees hoofdkwartier. Maar naast zaken kan je in Brussel ook heel wat moois zien. En daar hebben wij een lijstje van gemaakt.
10. Manneken Pis
We zetten hem in onze lijst, want zonder Manneken Pis zou Brussel Brussel niet zijn. Maar in werkelijkheid is het maar een klein bronzen beeldje dat staat te plassen. Je vindt het jongetje op het kruispunt van de Stoofstraat en de Eikstraat. De nabije omgeving van het manneke lijkt wel het hoofdkwartier van de wafelmaffia te zijn. Brusselse, maar ook Luikse wafels worden er en masse gebakken (niet altijd vers helaas) en geconsumeerd (met veel toppings op). Leuker is het feit dat Manneken Pis regelmatig mooi wordt aangekleed. Bijvoorbeeld als de Belgen moeten voetballen. Zijn kostuums zijn te bewonderen in een heus museum. Het Stedelijk Museum Het Broodhuis vind je op de Grote Markt.
9. La Patinoire Royale
La Patinoire Royale in de Veydstraat was de eerste overdekte rolschaatsbaan in de wereld. Ze opende haar deuren in 1877! Vandaag zie je hier geen mensen op rolschaatsen meer voorbij flitsen, maar huist hier een respectabele kunstgalerij, Galérie Valerie Bach. De galerij heeft regelmatig wisselende tentoonstellingen en moedigt iedereen aan om eens te komen kijken.
8. Het Warandepark
Giorgio Galeotti/Panoramio
Ontspanning kan je zoeken in dit park, nabij het Koninklijk Paleis. Het park is symmetrisch aangelegd, waardoor het een bijzondere rust uitstraalt, zelfs al raast het verkeer langs alle kanten voorbij. In de tuinarchitectuur zijn vrijmetselaarssymbolen terug te vinden. Er is ook een charmante vijver en knappe muziekkiosk. Vooral tijdens de zomermaanden zijn er allerlei activiteiten voorzien.
7. Ter Kamerenbos
GdML/wikicommons
Tijd om de benen te strekken? Dan kan je naar Ter Kamerenbos trekken. Het maakt deel uit van het Zoniënwoud en beslaat zo een 124 hectare. Rondwandelen voelt een beetje Parijs aan. Eerst sierlijke lanen, groene voortuinen en verzorgde hekken waarachter prachtige villa’s liggen. Daarna brede, kronkelende paden die de glooiingen van het landschap volgen. Weelderig groen (in de zomer), hier en daar een prieel, en vijvers om naar te kijken. Er wordt gejogd, geskeelerd, gefietst en geslenterd. In het weekend en op feestdagen wordt Koning Auto geweerd en dan is het hier helemaal feest. Zeker in het warme seizoen. Want dan kan je over het meer naar het eilandje roeien. Einddoel: Chalet Robinson. Na je boottochtje tussen de zwanen en eenden is dat het perfecte plekje om te relaxen. Tip, in de zomer zijn in het Ter Kamerenbos ook gratis muziekfestivals mee te pikken.
6. De Sint-Michielskathedraal en Sint-Goedelekerk
Luc Viatour/wikicommons
Geschiedkundigen beweren dat resten van dit bouwwerk teruggaan tot de 10e eeuw. Toen werd deze kerk gebouwd ter ere van Sint-Michiel, de patroonheilige van Brussel. Op de dag dat de kerk gewijd werd, werden er ook relikwieën van Sint-Goedele overgebracht. Vandaar de dubbele naam. Bijzonder is het orgel. Dat heeft maar liefst 4300 pijpen. In deze kerk worden regelmatig dopen, huwelijken en uitvaarten van notabelen gevierd, inclusief die van de koninklijke familie van België. Dat is omdat de kerk de zetel is van de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, de hoofdkerk van België.
5. Het Victor Hortamuseum
Estebanhistoria /wikicomomns
De fans van de architectuur moeten zeker een bezoekje brengen aan dit museum. Dankzij deze man beschikt Brussel namelijk over verschillende Art Nouveau gebouwen, waar glas, hout en ijzer de hoofdrol spelen. Het gebouw is ontworpen door Horta zelf, hij woonde en werkte er. De afwerking is tot in de details prachtig. Sta zeker stil in het trappenhuis, uniek in zijn soort.
4. De Grote Markt
Zoals elke goede stad beaamt, heeft Brussel ook een Grote Markt van formaat. Vroeger de plek waar gevierd, maar ook onthoofd werd. Vandaag is het vooral het toeristisch centrum van de stad. De oorspronkelijke gebouwen zijn in de 17e eeuw grotendeels verloren gegaan door bombardementen tijdens de oorlog tussen Frankrijk en de Grote Alliantie. Het Broodhuis en enkele muren en de toren van het stadhuis zijn daar de uitzondering op. Bekijk zeker goed het stadhuis, dit gotische bouwwerk behoort tot het mooiste van België en is een must voor elke architectuurliefhebber. De gebouwen zijn bijna allemaal gezet in Vlaams-Italiaanse stijl, waardoor ze een beetje dezelfde uitstraling hebben. Maar consequentie is ook mooi, niet?
3. De Grote Zavel
Michel wal/wikicommons
Dit is een wijk die bekend is voor haar antiekwinkels, couturiers, chocolatiers en restaurants. Heerlijk en sfeervol rondwandelen is het hier. Elke week op zaterdag en zondag is er de bekende antiekmarkt, de oudste van Europa. Het is het trefpunt van liefhebbers van antiek en curiosa. Dichtbij ligt de Lieve-Vrouwekerk en de Sablon-kerk, die de moeite is door de mooie tuin met standbeelden.
2. Bozar of het Paleis voor Schone Kunsten
Ben2 /wikicommons
Niettegenstaande zijn archaïsche naam kan je hier kennismaken met de architectuur van de bekende bouwmeester Victor Horta in hartje Brussel. In dit gebouw worden allerlei culturele evenementen georganiseerd. Klassieke concerten, tentoonstellingen, zelf optredens van hedendaagse artiesten. Bozar wil een platform bieden aan alle vorm van kunst, dus het loont zeker de moeite om te line-up eens te bekijken om te zien of er iets fijns voor jou bij zit. Hier worden ook regelmatig activiteiten speciaal voor kinderen georganiseerd. Je kunt het museum overigens ook van achter de computer bezoeken met dank aan Google maps.
1. Het Atomium
Het symbool van Brussel zetten wij op nummer 1. Wij testen even uw kennis. Door wie werd het Atomium ontworpen? Door André Waterkeyn. Waarom werd dit bouwwerk gemaakt? Voor de Wereldtentoonstelling in 1958 in Brussel. Hoeveel bollen telt het Atomium? Negen, ze hebben elk een diameter van 18 meter. Het Atomium beeldt de kristalstructuur van ijzer uit. Dat was in de jaren 50 sterk in opmars, waardoor het een grote symbolische waarde kende. Met de lift kan je naar de bovenste bol. Daar is het restaurant. In de basisbol kan je terecht voor een permanente tentoonstelling over de Expo 58.
2 gedachten over “Top 10 Dingen om te doen in Brussel”
Reacties zijn gesloten.