Swansea is een havenstad, de tweede grootste stad van Wales. De stad bevindt zich halverwege de zuidkust aan het kanaal van Bristol en aan de monding van de rivier de Tawe. Tot aan de Tweede Wereldoorlog stond deze stad bekend als het grootste industriegebied van Wales. Tegenwoordig is het een stad met een rijkdom aan cultuur.

10. Swansea Museum


Jaggery/geograph.org

Het oudste Museum van Wales draagt de naam Swansea Museum. Het stamt uit het midden van de 19e eeuw en is gebouwd in een neoklassieke stijl. In het gebouw bevinden zich zes galeries met een zeer gevarieerd aanbod. Er bevinden zich oude collecties, zoals een mummie graf, maar ook meer recente vondsten. Het Swansea Museum staat aan het Dylan Thomas Plein (de nummer 1 van deze lijst).

9. Swansea Kasteel


Swanseatilidie/wikimedia

Aan de oostkant van het centrum aan het Kasteel plein van Swansea staat het Swansea kasteel. Het werd in de 12e eeuw gesticht door Henry de Beaumont. Het is nu een ruïne. Van het oorspronkelijke kasteel is niet zo veel meer over. De oorspronkelijke lengte van het kasteel was 52 meter. Het werd door de eeuwen heen gebruikt als flessenfabriek, stadhuis, postkantoor en militaire werkplaats.

8. Liberty Stadion


Nigel Davies/geograph.org

Het Liberty Stadion van Swansea is een multifunctioneel stadion. Het wordt naast voetbalstadion voor de voetbalclub Swansea City, ook gebruikt als thuisbasis voor de rugbyclub Ospreys en voor popconcerten. Het is nog een vrij nieuw stadion (uit 2005) en biedt plek aan ruim 20.500 toeschouwers. Het Liberty Stadion bevindt zich ten noorden van het centrum van Swansea.

7. Glynn Vivian Kunst Galerie


Sionk/wikimedia

Vlakbij het centraal treinstation van Swansea bevindt zich de Glynn Vivian Kunst Galerie. Het museum bestaat al sinds het begin van de 20e eeuw. Een groot spectrum aan visuele werken van Richard Glynn Vivian bevindt zich in dit museum. Daarnaast zijn er werken aanwezig van oude kunstmeesters, zoals Claude Monet, Richard Wilson en Thomas Jones. In de Glynn Vivian Kunst Galerie bevindt zich tevens een internationale verzameling van porselein.

6. Nationaal Waterfront Museum


Martin Bodman/ geograph.org

Het Nationaal Waterfront Museum, ook wel NWMS bevindt zich aan de Tawe Basin, aan de zuidkant van Swansea. Het museum werd geopend in 2005. Je vindt hier informatie over de geschiedenis van de industriële revolutie en innovatie van een combinatie van historische uitvindingen met moderne technologieën, zoals interactieve touchscreens en multimedia presentatiesystemen. Daarnaast is er een verzameling aanwezig van maritieme, vervoers- en retail objecten, waaronder een oude stoomlocomotief.

5. LC Swansea (recreatie centrum)


John Grayson/wikimedia

LC Swansea is een recreatie centrum (een Leisure Center). Het bevindt zich in het centrum van de stad en werd gerenoveerd in het jaar 2008. Het park beschikt over een zwemparadijs met glijbanen, een klimmuur, een indoor speeltuin, een grote sport- en expositiehal, fitnessruimtes, een sauna en een spa.

4. Swansea Grand Theater

Het centraal gevestigde Swansea Grand theater is de thuisbasis van het enige Britse Russische ballet gezelschap ‘the Swansea Ballet Russe’. Het theater bestaat al vanaf 1897 en biedt plek in de grootste ruimte aan ruim 1000 toeschouwers. Daarnaast bevinden zich in het Swansea Grand Theater een aantal kleinere studio’s en kamers. Er is ook een kunstvleugel aanwezig, een ruimte voor exposities, conferenties en kleinere muziek- en dramavoorstellingen. Het vooraf boeken van een voorstelling in het Swansea Grand Theater is uiteraard mogelijk.

3. Jachthaven van Swansea

Swansea beschikt aan de zuidzijde aan de monding van de rivier de Tawe, over een jachthaven. Hier is een werf aanwezig voor de bouw en het onderhoud van boten en er zijn een aantal winkels die scheepsbenodigdheden verkopen. Het is heerlijk vertoeven aan het water van deze haven. Het uitzicht is mooi, met name in de avond als de gebouwen aan de haven en de schepen in de haven verlicht zijn en het licht weerspiegeld in het water van de Tawe.

2. Clyne Tuinen

Ten zuidwesten van Swansea bevinden zich de zeer populaire Clyne Tuinen. In dit park vind je 200.000 m² vol met schilderachtige bostuinen, een wilde bloemenweide, een grote moerastuin, historische architecturale elementen en een uitkijktoren. Er zijn hier plantenverzamelingen aanwezig, die nergens anders ter Wereld zijn te vinden. Plantenliefhebbers uit de hele Wereld komen om deze reden naar de Clyne Tuinen. De beste bezoektijd is de maand mei, dan staan de planten in de tuinen vol in bloei.

1. Dylan Thomas Plein

Het centrale plein van de stad Swansea is het Dylan Thomas Plein. Dit plein is vernoemd naar de wereldberoemde dichter en schrijver uit Wales, Dylan Marlais Thomas (1914-1953). Hij was één van de belangrijkste dichters van de 20e eeuw. Er is in Swansea niet alleen een plein dat zijn naam draagt, maar ook een museum (het Dylan Thomas Centrum) met uiteraard veel van zijn werken. Op het Dylan Thomas Plein staat een standbeeld van de wereldberoemde dichter en schrijver. Rondom het plein staan een aantal belangrijke gebouwen, waaronder het Dylan Thomas Theater en het Swansea Museum (de nummer 10 van deze lijst). Er zijn ook een aantal restaurants aan het plein gevestigd.