Ben jij er echt even aan toe om een aantal dagen weg te gaan en een nieuwe stad te ontdekken? Dit kan natuurlijk prima in Nederland, maar een stedentrip naar een ander land geeft toch net wat meer plezier! Denk dan eens aan een stedentrip Wenen, de sfeervolle hoofdstad van Oostenrijk. Er is genoeg te zien en te beleven, want de stad en de directe omgeving staat vol met de prachtigste paleizen en de romantische verhalen die eraan verbonden zijn. We gaan je de top 5 bezienswaardigheden geven die je tijdens je stedentrip in Wenen gezien moet hebben!

1. Schloss Schönbrunn

Schonbrunn

Triff / Shutterstock.com

Misschien wel het bekendste paleis van heel Europa is Schloss Schönbrunn. De naam zegt je zo misschien niet zoveel, maar dit is het paleis van keizerin Sisi, die eigenlijk Maria Theresia heet. Er zijn tal van prachtige films gemaakt over het leven van Sisi en dit was dus haar prachtige paleis. Het is in het begin van de 18e eeuw gebouwd en later nog grondig verbouwd op verzoek van keizerin Sisi. Het paleis en het voorplein zijn perfect symmetrisch, wat een erg bijzonder beeld geeft. Het enorme paleis is te bezoeken, waarbij je in het paleis 40 kamers kunt bekijken van de in totaal 1400 kamers. De staatszalen zijn zeer indrukwekkend, de spiegelzaal waar Mozart als kleine jongen optrad is te bekijken en de gigantische tuin in Franse stijl is ook zeker een bezoekje waard. Naast het paleis is ook de oudste dierentuin ter wereld te bezoeken op het landgoed. Alles samen staat ook op de UNESO Werelderfgoedlijst, wat het echt een pareltje maakt om te bezoeken.

2. Belvedère Paleis

Belvedere

Rond 1714 is het Belvedère Paleis gebouwd in opdracht van de prins. Vandaag de dag bestaat het uit twee gebouwen, het Untere Belvedère en het Obere Belvedère. Als eerste werd het Untere Belvedère gebouwd en later het Obere Belvedère bovenop een heuvel. Het tweede paleis was nog groter en nog rijker versierd dan het eerste paleis. Het plafond is rijk gedecoreerd en prachtig om te zien. Tussen de paleizen is een symmetrische tuin aangelegd waarbij de struiken en bomen gestileerd zijn en er diverse sculpturen zijn in barokstijl. In de paleizen zijn diverse musea te bezoeken met kunst uit verschillende tijden, zoals de middeleeuwen en de 19e eeuw.

3. Stadtpark

Stadtpark

Het oudste park van Wenen stamt uit 1862 en heeft om verschillende redenen een belangrijke status. Het stadtpark bezit namelijk een prachtige brug over de kleine rivier Wienfluss. Het gehele park is halverwege de 19e eeuw ontstaan, waarbij je door indrukwekkende toegangspoorten loopt om het park te betreden. Wandel over de romantische lanen en geniet van de bloementuinen. Daarnaast kun je in dit park diverse standbeelden zien van beroeme muzikanten zoals Johann Strauss, Franz Lehar, Anton Brückner, Franz Schubert en Robert Stolz. Voornamelijk het gouden standbeeld van Johan Strauss is erg populair.

4. Stephansdom

Stephansdom

Deze prachtige kathedraal in gotische stijl is het symbool van Wenen. Stephansdom vind je in het hartje van de binnenstad, waarbij de Südtoren de dominante toren is die met zijn 136 meter overal bovenuit steekt. Het is mogelijk om deze toren te beklimmen door 343 treden op te lopen. Het is ook mogelijk om ondergronds te gaan en de catacomben te bezoeken. Hier zijn urnen met stoffelijke resten van keizers te bekijken. In de kathedraal staat de beroemde Wiener Neustädter Altar, een preekstoel afkomstig uit het jaar 1480.

5. Hofburg

Hofburg

De Hofburg is een soort verzameling van gebouwen geworden door de tijd heen. Het bevat namelijk de Keizerlijke appartementen van de Habsburgers, waarbij er bij iedere nieuwe aanstelling van een keizer of keizerin de Hofburg een uitbreiding onderging. Hoewel je pracht en praal verwacht, valt dit erg mee. De laatste keizer die hier woonde, Frans Jozef, koos namelijk voor eenvoud. Toch zijn ze erg mooi om te bezoeken. De schatkamer, of Schatzkammer, is de letterlijke schatkamer van de Habsburgers. Zo zijn er diverse kronen te zien van het Heilige Romeinse Rijk en de Keizerlijke kroon van Rudolf II met diamanten, parels en een enorme robijn te zien. Ook bevat Hofburg de rijhal voor de Spaanse Rijschool en ‘das Schmetterlinghaus’ waar je in de botanische tuin 500 kleurrijke vlinders kunt bekijken die daar leven.

Stedentrip Wenen

Ben je nu helemaal enthousiast en wil je graag een weekendje Wenen ontdekken? Dat kan heel gemakkelijk. De vliegtickets zijn niet duur en je bent maar 1,5 uur onderweg vanaf Keulen Airport. Zo kun je prima een paar dagen deze romantische stad bewonderen. Als je vliegt vanaf Keulen, raden wij aan om hier met de auto heen te rijden en deze te parkeren op een parking luchthaven Keulen. Zo ben je nooit veel geld kwijt en weet je zeker dat je op tijd aankomt op de luchthaven. Gemiddeld gaan er twee vluchten per dag naar Wenen toe, dus er is altijd een reis die bij jouw stedentrip past!