innsbruck

Op wintersport naar Innsbruck? Of toch liever een stedentrip? Eigenlijk kan het allebei, want Innsbruck is een stad vol schoonheid en een prima uitvalsbasis voor een geslaagde skivakantie.

12. Helblinghaus

Helblinghaus innsbruck
Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com

In de oude stad van Innsbruck zul je het prachtige Helblinghaus met zijn gotische en barokke façade zeker niet voorbij lopen. Het gebouw heeft een sprookjesachtig ontwerp en dateert uit de late middeleeuwen.

11. Stadtturm

Stadtturm
Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com

uitzicht Stadtturm

Wie op zoek is naar een mooi uitzicht over rivier de Inn en de oude stad van Innsbruck moet zeker een bezoekje brengen aan de Stadtturm. Deze stadstoren reikt trots de lucht in boven de stad en is de plek waarvan vroeger wachters alarm sloegen als er gevaar driegde van aanvallende legers of uitslaande brand. Uitkijkend over de stad kan men zich in alle richtingen eveneens vergapen aan de schitterende bergen.

10. Hofburg

Hofburg

Innsbruck is een stad waar je kunt genieten van magnifieke contrasten. Dat zal iedereen beamen die een bezoek brengt aan Hofburg, een stralend wit paleis dat omgeven wordt door mooie groene tuinen. Op een heldere dag maakt de blauwe lucht het allemaal nog mooier.

Hofburg binnenkant
Nido Huebl / Shutterstock.com

Ook het luxe interieur, dat rijkelijk bestaat uit ornamenten en versieringen nodigt uit om het paleis van binnen te bewonderen.

9. Kathedraal van Innsbruck

innsbruck dom
De kathedraal van Innsbruck werd tijdens de Tweede Wereld Oorlog bijna verwoest. Tegenwoordig is de kerk een van de meest populaire trekpleisters van de stad. Wie de stad bezoekt zal de kerk met zijn twee kloktorens en de barokke facade niet ontgaan.

innsbruck kathedraal van binnen
saiko3p / Shutterstock.com

Ga je kijken welke schoonheid het interieur van de kerk te bieden heeft, wordt je stil van de prachtige plafondschilderingen en de prachtig uitgesneden kansel.

8. Alpine Zoo

Alpine Zoo
De Alpine Zoo is een geweldige gelegenheid voor een uitje met het hele gezin. De meeste dieren die je hier tegenkomt komen uit de Alpen of hebben hun habitat in bergachtige gebieden. Denk aan grote bruine beren, wolven of speelse otters.

7. Maria Theresien Strasse

Maria Theresien Strasse
Christophe Cappelli / Shutterstock.com

Wie graag wil flaneren langs een van de meest bruisende straten van Innbruck, moet op zoek gaan naar de Maria Theresien Strasse. Hier loop je langs schitterende gebouwen uit de 17e en 18e eeuw en kom je om de haverklap winkeltjes, restaurants en cafés tegen. Een van de hoogstandjes die deze straat kenmerkt is de indrukwekkende Triumphpforte, die teruggrijpt op het huwelijk van Keizer Leopold de 2e. Ook heeft men hier een imponerend uitzicht over de bergen die boven Innsbruck omhoog rijzen.

6. Bergiselschanze

Bergiselschanze
Ugis Riba / Shutterstock.com

Twee keer vonden de Winterspelen en de Paralympics plaats in Innsbruck. In deze periodes is de Bergiselschanze gebouwd. Deze skischans geeft een duizelingwekkende aanblik als je bedenkt welke snelheid de skieërs moeten bereiken voor ze in de lucht springen. Onder het genot van een kopje koffie is het hier een uitstekende gelegenheid om te genieten van indrukwekkende uitzichten over de stad.

5. Hofkirche

Hofkirche

De gotische Hofkirche is een laat gotische kerk waar je bezoek lonend is vanwege het interieur. Marmeren kolommen omzomen het schip en overal komt men bronzen standbeelden tegen die verwijzen naar keizers van het Habsburgse rijk zoals Leopold de 3e maar ook mythische helden zoals Koning Arthur.

Hofkirche graf van maximiliaan
dnaveh / Shutterstock.com

Het graf van Maximiliaan de 1e springt het meest in het oog en vormt de hotspot van deze kerk.

4. Schloss Ambras

Schloss Ambras
Een bekoorlijk attractie in de omtrek van Innsbruck is Schloss Ambras. Het kasteel wordt omgeven door weelderige tuinen en herbergt ontelbare harnassen, verfijnde sculpturen, en een hoogstaande kunstcollectie. De indrukwekkende Spaanse Hal vormt een van de hoogtepunten, waar je uitgelezen kunst en architectuur kunt bewonderen uit de Renaissance.

3. Goldenes Dachl

Goldenes Dachl
Goldenes Dachl 2

Een bewonderenswaardige plek in de oude stad van Innsbruck is het Goldenes Dachl, een gouden dak dat oorspronkelijk was vervaardigd ter ere van het huwelijk van Maximiliaan de 1e. De zuilengang zelf vraagt weinig tijd om te bezichtigen, het museum daarentegen is buitengewoon boeiend en geeft een inkijkje in het leven van keizer Maximiliaan de 1e.

2. Skiën

skien innsbruck
Innsbruck is niet alleen leuk voor een citytrip, maar eveneens een geliefde plek om te skiën. Ook buiten de directe omtrek van de stad is er volop gelegenheid voor winterpret, wat Innsbruck tot een fijne uitvalsbasis maakt voor een geslaagde skivakantie. Het skioord van Innsbruck bevat een netwerk van meer dan 500 kilometer voor skiërs en snowboarders.

1. Nordkettenbahnen

De Nordkettenbahnen is de aangewezen attractie als je de wilt genieten van het bergaanzicht van de Nordkette. Je stapt op in de Hungerburg kabelbaan en reist over de rivier de Inn, om vervolgens met de skilift verder omhoog te gaan. Om de top van de Norkette berg te bereiken neem je de Hafelekar skilift.