Het landschap in Europa is veelzijdig. Je vindt er niet alleen hoge bergtoppen, uitgestrekte weilanden en sfeervolle kustlijnen, maar ook talloze ondergrondse werelden. In de vele Europese grotten dwaal je door een lang gangenstelsel en bekijk je de wereld vanuit een heel ander perspectief. Wil je weten wat de mooiste ondergrondse plekken van dit continent zijn? Je leest het in de top 10 mooiste grotten van Europa.

10. Cueva de Nerja – Spanje

Cueva de Nerja

Aan de Spaanse zuidkust vind je deze indrukwekkende druipsteengrot. De grot is enorm, met een gangenstelsel van 5 kilometer lang en stalactieten die meer dan 30 meter lang kunnen worden. Hij is open voor publiek, dus je kunt de pracht van deze grot ook zelf ervaren. Je krijgt dan meteen een stukje geschiedenis mee, want de Cueva de Nerja is duizenden jaren geleden bewoond geweest. Er zijn grotschilderingen aangetroffen en andere resten die erop duiden dat het een veilige schuilplaats is geweest.

9. Dan yr Ogof – Wales

Dan yr Ogof

Je hebt meer dan 16 kilometer aan gangenstelsels te verkennen wanneer je de Dan yr Ogof grot in Wales bezoekt. Deze grot werd meer dan 100 jaar geleden ontdekt door twee avonturiers die het kabbelende water van rivier de Llynfell volgden. De rivier ging plotseling onder de grond, waarna bleek dat hij meer dan 6 kilometer lang door deze grot stroomt. Dat is een van de redenen waarom Dan yr Ogof zo bijzonder is, maar de vele rotsformaties zijn ook de moeite waard.

8. Grottes de Saint-Marcel – Frankrijk

Grottes de Saint Marcel

Ook dit is een druipsteengrot die meteen een van de langste van heel Europa is. Het netwerk van ondergrondse gangen is dan ook 46 kilometer lang. Tijdens een wandeling door deze kronkelende gangen kom je steeds in gigantische kamers terecht die adembenemend zijn. In de grot zijn prehistorische grotschilderingen gevonden, maar dat is niet het enige hoogtepunt dat je hier tegenkomt. Zo zijn hier ondergrondse waterbassins gevormd door kalksteen, die prachtig verlicht zijn.

7. Gouffre de Padirac – Frankrijk

Gouffre de Padirac

Deze grot ligt in het Franse departement Lot. In eerste instantie lijkt er niets te zien, maar je ziet plotseling een enorm gat in de grond wanneer je dichter bij de grot komt. Het gat is 100 meter diep en heeft een doorsnede van maar liefst 40 meter. Met een trap daal je af naar beneden, waarna je bij een ondergrondse rivier terechtkomt. De rest van de grot kun je met bootjes verkennen, waarbij je van de ene naar de andere zaal geleid wordt.

6. Cueva de los Verdes – Spanje

Cueva de los Verdes

Op het Spaanse eiland Lanzarote vind je Cueva de los Verdes. Net als veel natuurfenomenen op dit eiland, heeft de grot een vulkanische afkomst. Het grotenstelsel loopt van de krater van vulkaan La Corona tot de kustlijn van het eiland. In totaal zijn de grottenstelsels 6 kilometer lang, waar de gangen op sommige punten tot wel 15 meter hoog kunnen worden. Cueva de los Verdes had een belangrijke functie in het verleden, want een aantal eeuwen geleden schuilde de lokale bevolking in deze grotten wanneer er piraten op of rondom het eiland te vinden waren.

5. Blauwe Grot – Italië

blauwe grot capri

Deze beroemde grot ligt op het Italiaanse eiland Capri, waar hij zich aan de kust bevindt. Je kunt de grot alleen vanuit zee bereiken, waar je hem bijna zou missen. De ingang is namelijk een gat van nog geen vier meter hoog. Je kunt de grot daardoor ook alleen betreden in kleinere boten, zoals roeiboten. Ben je eenmaal in de grot, dan bevind je je in een ruimte van 52 meter lang. Het bijzondere aan deze grot is natuurlijk zijn kleur. De Blauwe Grot heeft zijn naam te danken aan de manier waarop het zonlicht weerkaatst in het water, wat de grot een prachtige blauwe gloed geeft.

4. Cuevas del Drach – Spanje

Cuevas del Drach

Ook het Spaanse eiland Mallorca heeft een indrukwekkende grot. Cuevas del Drach is Spaans voor de Drakengrot. Deze naam heeft de grot te danken aan de vele verhalen die rondgingen over draken en andere monsters die in de grot zouden leven. Het bijzondere aan deze grot is dat het de plek van het grootste ondergrondse meer van Europa is. Op dit meer worden klassieke concerten gehouden, waarbij muzikanten met boten door de prachtig galmende grot varen.

3. Eisriesenwelt – Oostenrijk

Eisriesenwelt

Deze grot is heel wat anders dan de andere grotten op dit lijstje, want Eisriesenwelt is de grootste ijsgrot ter wereld. De ingang van de grot ligt op 1.641 meter hoogte tussen de Oostenrijkse bergen. Je kunt de grot gelukkig met een kabelbaan bereiken, waarna je in een prachtig en ijzig natuurfenomeen stapt. Je vindt er ondergrondse meren, enorme ijsschotsen en lange tunnels die door de bergen leiden. Dankzij de mooie verlichting lijkt de grot nog meer te schitteren.

2. Gaping Gill – Engeland

gaping gill

Ook de Gaping Gill lijkt vanaf een afstand niet indrukwekkend te zijn, maar dat verandert wanneer je de krater ziet die naar deze grot leidt. Het is de grootste ondergrondse ruimte van heel Engeland met een waterval die in de grot klettert. Op het hoogste punt is de grot maar liefst 98 meter hoog, waardoor er zelfs een poging is gedaan om met een heteluchtballon in de grot te vliegen.

1. Postojna – Slovenië

Postojna

Wist je dat Europa de op één na grootste druipsteengrot ter wereld heeft? Dit is het grottenstelsel Postojna dat maar liefst 20.570 meter lang is. De enorm zeldzame grottenolm heeft deze grot zijn thuis gemaakt, waardoor het een belangrijke mascotte voor de grotten is geworden. Je kunt deze enorme ondergrondse wereld slechts deels bezoeken, waarbij er een toeristische trein door de grot rijdt.