Spanje associeer je met zon en strand. En op het vasteland kan je heel wat leuke vakanties doorbrengen. Maar het land heeft ook eilanden waarop het leuk vertoeven is. Wij lijsten ze eens allemaal voor je op, ze vormen misschien wel inspiratie voor je volgende holiday!

10. La Gomera

Gomera

Gomera is een van de kleinere Canarische eilanden, maar daarom niet minder interessant. Zeker als je op zoek bent naar rust, dan kan dit wel eens jouw bestemming zijn. Het eiland is niet specifiek ontwikkeld voor toerisme, dus de grote horden bezoekers zoals die op de andere eilanden zijn, zul je hier niet vinden. La Gomera is een ideale wandelbestemming. Het eiland is groen, heeft nog veel bossen, rotsen, watervallen en een unieke verzameling aan fauna en flora. Vanuit Tenerife kan je een ferry nemen en dan ben je er zo.

9. Minorca

Minorca

Minorca of Menorca is het meest Oostelijk gelegen eiland in de Balearen, dat naast het bekendere Mallorca ligt. Dit eiland heeft een rustigere sfeer, dus breng je graag je vakantie door zonder duizenden andere toeristen, dan is Minorca the place to be voor jou. Het wordt wel eens gezegd dat dit eiland het meeste stranden heeft. Dus als je op zoek bent naar eentje dat je voor jou alleen wilt, dan ben je hier aan het juiste adres. En heb je genoeg op je kont gelegen in het zand, dan kan je bijvoorbeeld de megalithische steenmonumenten navetes en talaiots gaan bekijken.

8. Formentera

Formentera

Van Formentera wordt wel eens gezegd dat het in de schaduw ligt van zijn grotere broer Ibiza. Toch biedt het eiland heel wat! Vooral de prachtige, witte stranden trekken heel wat liefhebbers. Op Formentera zijn er ook stranden waar je mag naakt recreëren. Het eiland trekt vooral families die houden van natuur en van relatief geïsoleerde strandvakanties. In de vakantiemaanden kan het er best druk zijn, in het laagseizoen is het er heerlijk rustig. Het strand beu? Dan kan je naar La Mola, een prachtige klif met een vuurtoren die de moeite waard is om te bezoeken.

7. Fuerteventura

Fuerteventura

Fuerteventura is het langwerpig eiland van de Canarische. Het is er redelijk vaak winderig, de en dus de hemel voor surfers en kitesurfers. Delen van het eiland zijn vrij ontwikkeld, andere delen zijn dat niet. Over het algemeen heeft het eiland een vrij ruw uitzicht. Vroeger was het de graanschuur van de regio, vandaag zorgt het toerisme en de kweek van aloë vera voor de schoonheidsindustrie voor de inkomsten. De grote zandduinen (met zand dat overgewaaid is uit de Sahara, Fuerteventura ligt op 100 km van de Afrikaanse kust) zijn een mooie plek. Corralejo, dat een beetje verder ligt, een aangenaam toeristisch ontwikkeld stadje. En hou je niet van zoveel wind, dan is de Costa Calma een goede bestemming voor je.

6. Lanzarote

Lanzarote

Liefhebbers van bijzondere uitzichten zijn dan weer helemaal gek van het ‘zwarte’, meest Noordelijk gelegen Canarische eiland Lanzarote. Het vulkanische landschap dat meer dan een kwart van het eiland bestrijkt, is dan ook uniek in zijn soort. De lavavelden en kraters in het Timanfaya National Park kan je bezoeken, maar je doet dat met een bus, met je eigen auto rondrijden mag er niet. Ga zeker ook even kijken in het restaurant van het park, daar wordt het vlees gebakken op een 8 meter diepe ondergrondse barbecue, die de aardwarmte gebruikt. Er zijn ook stranden op Lanzarote, bij Playa Blanca zijn ze wit.

5. La Palma

La Palma

Geliefd bij toeristen, het hele jaar door. Palma wordt wel eens ‘the Beautiful Island’ genoemd. Dat komt vooral door het spectaculair binnenland, dat bijzonder geschikt is om te wandelen. Je kan er bijvoorbeeld een hike doen naar de grootste krater van de wereld.

4. Gran Canaria

Gran Canaria

Las Palmas de Gran Canaria aan de noordelijke kust van Gran Canaria is een van de grootste Spaanse steden, volledig ontwikkeld voor het toerisme. Het eiland zelf heeft verschillende landschappen, van grote duinen, bergen, tot bossen en stranden. In Gran Canaria zijn ook excellente duikspots waar een prachtige onderwaterwereld te bekijken is. Ook voor surfen, golfen, wandelen en fietsen is het eiland met zijn eeuwige zomer, bijzonder geschikt. Kijk hier voor meer Gran Canaria vakantie informatie.

3. Mallorca

Mallorca is het grootste van de Spaanse eilanden. De Zuidkant van het eiland is goed ontwikkeld voor het toerisme (El Arenal bijvoorbeeld), aan de Noordkant zit er nog prachtige natuur, waaronder bijvoorbeeld het Tramuntana gebergte. Top om te bezoeken is ook de hoofdstad, La Palma met haar prachtige kathedraal, La Seu, en het typische kasteel Bellver. Ook een treinritje naar Soller is een hele belevenis en tijdens een (stevige) fietstocht naar Cap Formentor blijven de fantastische vergezichten je lang bij.

2. Tenerife

Tenerife

Druk, druk, druk, denk je dan bij Tenerife. Dat klopt, het Canarische eiland trekt veel toeristen het hele jaar door. Maar buiten die gebieden, ook gekend voor hun levendig nachtleven, is er heel wat meer te beleven op dit eiland. Voor de sportieve bezoekers: surfen, windsurfen, duiken, biken en hiken. Voor zij die de bergen houden is het gebied rond de Teide the place to be. En terwijl je in de winter gerust op het strand in het zonnetje kan zitten, ligt er daar, op de hoogste top, je geraakt er gemakkelijk met een liftje, soms sneeuw. Wel niet vergeten een jasje mee te nemen dan.

1. Ibiza

Onze duidelijke nummer 1, het romantische eiland Ibiza. Oeverloos druk en levendig, maar ook prachtige baaien en rust. Je kan het allemaal vinden op dit eiland. Maak je deel uit van de party-crowd dan kom je in Ibiza Town of San Antonio aan je trekken. Het begint daar in de latere namiddag en het feest gaat door tot in de vroege uurtjes. Maar er is ook het rustige Ibiza en de prachtige natuur. De Cova de Can Marca bijvoorbeeld, is dan weer een perfect uitje voor als je eens uit je strandzetel wilt komen.