Het Spaanse eiland Lanzarote maakt onderdeel uit van de Canarische eilanden. Het bevindt zich in de Atlantische Oceaan voor de kust van Marokko. Lanzarote is een vulkanisch eiland, dat voor een groot deel uit lava bestaat. Het heeft weinig begroeiing, maar er worden wel druiven, tomaten, zoete aardappelen en cactussen geteeld. Lanzarote staat bekend als een toeristisch eiland. Er heerst hier een gunstig klimaat, met veel zon gedurende het hele jaar. Er zijn volop stranden op Lanzarote, maar er is meer dan dat.

10. Teguise (dorp)

Teguise bevindt zich in het binnenland van Lanzarote. Het is van oudsher de hoofdstad van Lanzarote. Hier vind je een Andalusische sfeer. Teguise heeft een kerk, die de naam la Iglesia de Seṅora de Guadalupe draagt. Deze beschikt over een kerktoren, die al van verre is te zien. Op zondag is er een grote markt in Teguise, waar vele streekproducten worden verkocht.

9. Los Hervideros (rotskust)

Aan de zuidwestkust van Lanzarote bevindt zich Los Hervideros. Dit is een rotskust. Hier vind je een ruwe zee, die beukt tegen de lavakust. Dit heeft het in de loop der jaren tot een landschap gemaakt, dat bestaat uit rotsen met gaten, kliffen en geulen. Je kunt hier tussendoor wandelen. Er zijn zelfs wandelpaden aangelegd, van waaraf je een mooi zicht hebt op de woeste zee, die soms zelfs meters omhoog wordt geduwd.

8. Papagayo (stranden)

Het is aan te raden om een auto te huren op Lanzarote als je de mooiste plekken wilt bereiken. Zo ook het zuidelijkste puntje van het eiland. Gelegen tussen Playa Blanca en El Papagayo bevinden zich hier de stranden van Papagayo. Deze plek kun je met de auto via onverharde wegen (en een tol punt) bereiken. Het laatste stuk van ongeveer een uur moet je te voet afleggen. Dat is een behoorlijke wandeling, maar op het eind wordt je beloond door prachtige rustige stranden die zich te midden van kliffen bevinden. Er zijn slechts een paar voorzieningen op de stranden aanwezig, neem dus voldoende eten en drinken (!) mee.

7. La Geria (wijngebied)

In het binnenland van Lanzarote bevindt zich het wijngebied La Geria. Op een vruchtbare vulkanische bodem worden hier druiven geteeld. Deze groeien hier goed dankzij het warme klimaat. In La Geria kun je zien hoe de druiven hier worden verbouwd in putten met daaromheen een klein muurtje. Dit wordt gedaan ter bescherming van de wind en om de vruchten te voorzien van voldoende vocht uit de grond. La Geria wijnen worden slechts voor de lokale markt gebruikt en dus niet geëxporteerd. Dit is een goede reden om deze fantastische wijn hier te gaan drinken. Dat kan bij verschillende bodega’s, waar je de wijn tijdens een rondleiding kunt proeven.

6. Fundación de César Manrique (oud woonhuis)

Een zeer belangrijke persoon uit het verleden van Lanzarote is César Manrique. Hij is geboren op Lanzarote in het jaar 1919 en keerde in het jaar 1968 weer terug op het eiland. Hij was toen een bekend kunstenaar, architect en bouwadviseur. In deze tijd heeft hij ervoor gezorgd dat de huizen op Lanzarote wit zijn met bruine, blauwe en groene kozijnen, deuren en ramen. Ook zijn onder zijn invloed de meeste gebouwen op Lanzarote niet hoger zijn dan vier verdiepingen en de wegen reclamebordenvrij. In 1992 overleed César Manrique aan een auto ongeluk, vlak bij zijn huis in Tahiche, aan de oostkant van Lanzarote. Dit huis staat er nog. Het is een zeer bijzonder bouwwerk, dat bestaat uit vijf grote lavabellen waaruit ruimtes zijn gecreëerd, die zijn verbonden met elkaar door middel van gangen en trappen. Op een oppervlakte van maar liefst 1800 m² heeft Manrique hier een zeer sfeervolle, intieme plek gecreëerd, die nu voor publiek is opengesteld. Naast het voormalige huis van Manrique is ook een museum gevestigd met werken van de kunstenaar en stukken uit de privécollectie van onder anderen Tàpies en Miró. Er is hier ook een souvenirwinkel.

5. Lago Verde (groen kratermeer)

Het kratermeer Lago Verde vind je vlakbij het dorp El Golfo. Verde betekent groen. Het meer is dan ook gifgroen van kleur. Van oorsprong is het meer een krater. Het water wordt ondergronds aangevoerd in het meer. De groene kleur is ontstaan door de algen die in het zoute water leven. De fel groene kleur geeft een mooi contrast met het steengruis en zwarte zand, die zich tussen het meer en de zee bevinden. Bij het vissersdorp El Golfo kun je je auto (gratis) parkeren. Van hieruit loop je via een hobbelig wandelpad naar Lago Verde. Je passeert daarbij een uitzichtpunt met een voortreffelijke zicht over Lago Verde. Het is aan te raden het meer tussen 14.00 uur en 16.00 uur te bekijken, dan heb je een vrijwel schaduwloos zicht op het meer.

4. Mirador del Rio (uitzicht)

Zeer noordelijk, ten westen van het dorp Orzola, bevindt zich Mirador del Rio. Dit 479 meter hoge uitkijkpunt is vormgegeven door César Manrique (zie voor meer informatie over hem nummer 6 van deze lijst). Hier vind je ook een panoramarestaurant. Vanuit Mirador del Rio kijk je uit over steile kliffen en de Atlantische oceaan met bij helder weer het eiland Graciosa. Je kunt je auto parkeren bij het uitzichtpunt. Een bezoek aan Mirador del Rio kost entree.

3. Cueva de los Verdes (vulkanische grotten)

In het noordoosten van Lanzarote bevindt zich een grottenstelsel, Cueva de los Verdes genaamd. Het bestaat uit kilometers lange gangen en grotten. Het is ontstaan door een combinatie van zeewater en lavastromen. Middels een rondleiding is het mogelijk een deel van het stelsel te bekijken. In een klein uur kom je veel te weten over de geschiedenis van Cueva de los Verdes. Ook ben je ooggetuige van de fenomenale grotten. Helaas zijn ze niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Er is een auditorium in Cueva de los Verdes gevestigd. Hier worden soms concerten gehouden, die plek bieden aan vijfhonderd gasten.

2. Jardín de Cactus (tuin)

Ten noordoosten van Lanzarote is een cactustuin, Jardín de Cactus, geplaatst. Deze bevindt zich in een oude steengroeve (ter bescherming tegen de harde wind). Het is ontworpen door César Manrique (zie voor meer informatie over hem de nummer 6 van deze lijst). Op eigenzinnige wijze laat hij een presentatie van cactussen zien, met daarin kunstwerken verwerkt. De tuin bestaat uit duizenden soorten cactussen afkomstig uit plekken over de hele wereld. De cactussen zijn niet op soort gesorteerd, maar op dun, dik, groot, klein, bloeiend of juist niet. Zo is er een prachtig palet ontstaan. Er staat een molen bij de cactustuin. Hiermee kan gofio worden gemaakt, een typisch Canarisch product, dat bestaat uit fijngemalen gerst of geroosterde maïs. Vroeger werden hier koeken van gemaakt. Af en toe is er een molenaar aanwezig die gofio maakt, maar meestal niet, dan is de molen slechts een mooi decorstuk.

1. Timanfaya (nationaal park met vuurbergen)

Aan de westkant van Lanzarote bevindt zich ten noorden van El Golfo Timanfaya. Dit is een nationaal park. De vulkanische vuurbergen maken het landschap surrealistisch. Als je je hier bevindt dan lijkt het of je op de maan bent. Je kunt dit lavagebied op drie manieren bezoeken, op een dromedaris, per bus of te voet (met een gids). Dit laatste kan alleen (twee maanden vooraf) op aanvraag. Bij het park zijn een bezoekerscentrum en een restaurant gevestigd. Hier wordt op vulkanische warmte gekookt.