De meeste Nederlandse steden vonden ooit hun oorsprong in de vroege Middeleeuwen. Wanneer we verder in Europa kijken, hebben de oudste steden een geschiedenis die veel verder teruggaat. Tussen de oudste steden in Europa vinden we hoofdsteden terug, maar ook steden waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord, omdat hun glorie al eeuwen geleden vergaan is. We bespreken hier de top-16 van oudste steden in Europa:

16. Yerevan, Armenië

Eerste bewoners: 782 voor Christus

Yerevan

Rond de tijd dat Rome werd gebouwd, ontleende Yerevan haar bestaansrecht aan het feit dat zij een belangrijke doorreisstad vormde voor kooplieden die onderweg waren van Europa naar Azië. Yerevan is daarom ook doelwit geweest van vele aanvallen, waaronder die van de Arabieren, Mongolen en Turken.

15. Zadar, Kroatië

Eerste bewoners: 900 voor Christus

zadar

Vanaf de 9e eeuw voor Christus werd deze Kroatische stad bewoond door stammen uit de Balkan. Sindsdien heeft de stad veel overheersing gekend van o.a. de Romeinen, het Byzantijnse Rijk, Venetië en Turkije. Romeinse invloeden zijn in de stad nog duidelijk te zien, alsook nieuwere gebouwen zoals de St. Donatus Kerk.

14. Mtskheta, Georgië

Eerste bewoners: 1000 voor Christus

Mtskheta

Mtskheta ligt ten noorden van Tbilisi en staat bekend als de plek waar de Georgiërs het Christendom als geloof accepteerden in het jaar 317. Ondanks dat de eerste inwoners te herleiden zijn tot het jaar 1000 voor Christus, vermoedt men dat de stad reeds 2000 jaar eerder is gesticht.

13. Cádiz, Spanje

Eerste bewoners: 1100 voor Christus

Cádiz

Cádiz werd door Feniciërs uit Libanon gesticht onder de naam Gadir. In de Romeinse Tijd werd de stad gebruikt als een belangrijke marinepost, maar de stad kreeg haar voornaamste historische betekenis, toen Columbus vanuit deze stad zijn tweede en vierde reis naar Amerika als vertrekplaats uitkoos.

12. Mytilene, Lesbos, Griekenland

Eerste bewoners: 1100 voor Christus

Mytilene

Mytilene, nu de hoofdstad van het Griekse eiland Lesbos, is bekend om haar bekende bewoners uit de Griekse Oudheid. Aristoteles leefde enkele jaren op deze Griekse eilanden. In de Griekse mythologie komt Lesbos tevens voor in het werk van Homeros’ Illias, dat over de Trojaanse Oorlog gaat.

11. Lissabon, Portugal

Eerste bewoners 1200 voor Christus

Lissabon

Lissabon is nu de hoofdstad van Portugal. Ondanks dat we zeker kunnen stellen dat de eerste bewoners rond 1200 voor Christus aanwezig waren, zijn er aanwijzingen dat in en om de stad reeds permanente bewoners waren rond 2500 voor Christus. De stad heeft meerdere overheersingen gekend, onder andere van Moormannen uit Marokko, die een Kalifaat in de stad installeerden. In 1755 werden tijdens de ‘Grote Aardbeving van Lissabon’ duizenden mensen gedood en werd een groot deel van de oude stad verwoest.

10. Chalcis, Griekenland

Eerste bewoners: 1300 voor Christus

Chalcis

Ondanks dat we zeker kunnen stellen dat de eerste inwoners tenminste dateren van 1300 voor Christus, schreef de eerdergenoemde Homeros al over deze stad in zijn Illias, wat betekent dat de stad minstens 2800 jaar oud moet zijn. Er wordt gedacht dat de stad ouder is dan de Trojaanse Oorlog (die zich ergens tussen 1200 en 1300 voor Christus afspeelde aan de huidige Turkse kust). Ondanks dat de stad van betekenis was tijdens de Romeinse overheersing, is er van de oude stad tegenwoordig weinig meer over. Het fungeert nu hoofdzakelijk als een zonnige badplaats voor de Grieken, met een nabijgelegen steenfabriek als toeristische curiositeit.

9. Larnaca, Cyprus

Eerste bewoners: 1300 voor Christus

Larnaca

Larnaca is bekend als de geboorteplaats van Zeno, de stichter van de stoïcijnse filosofie. De haven van de stad is in de zeevaartgeschiedenis altijd van belangrijke betekenis geweest voor de handel en voor oorlog. Daarom is de stad herhaaldelijk door verschillende mogendheden overheerst, zoals door de Grieken en het Perzische Rijk. Larnaca heeft nu de reputatie van een goedkoop zonresort voor badgasten. Toch zijn er voldoende curiositeiten die verwijzen naar de imposantere geschiedenis van deze plek, zoals de Hala Sultan Tekke Moskee en de nabij gelegen zoutvlakten.

8. Kutaisi, Georgië

Eerste bewoners: 2000 voor Christus
Kutaisi

Kutaisi ligt in het westen van Georgië. De stad heeft het toneel gevormd van verschillende conflicten tussen Ottomaanse, Georgische en Russische heersers. Naast het nationaal historische museum, beschikt de stad ook over een vechtsportmuseum.

7. Thebe, Griekenland

Eerste bewoners: 3000 voor Christus

thebe

Thebe is een stad met een belangrijke mythologische betekenis. De tragedies Oidipous Rex en Antigone van Sophocles, die nog dagelijks wereldwijd op het toneel gespeeld worden, spelen zich af op deze plek. Daarnaast zou Thebe tevens de geboorteplaats zijn geweest van Hercules: de jonge God die door Hades sterfelijk werd gemaakt en op aarde moest bewijzen dat hij bovenmenselijk was. Vandaag de dag is Thebe vooral een handelsstad, die niet door massatoerisme wordt overvallen. De meeste bezoekers trekken naar het nabijgelegen Athene, de op een-na-oudste stad van Europa (zie onder).

6. Trikala, Griekenland

Eerste bewoners: 3000 voor Christus

Trikala

De oude stad Trikala ligt verborgen onder de modernere stad en werd vernoemd naar een dochter van Penaeus; een nimf. De Asklepieion Tempel is nu een oude ruïne, die te bezichtigen is. De Koursoum Moskee uit de 17e eeuw vormt tevens een curiositeit die de stad te bieden heeft, maar die uit een ander tijdperk stamt.

5. Patras, Griekenland

Eerste bewoners: 3500 voor Christus

Patras

Uit opgravingen blijkt dat deze stad al bewoond werd sinds de Helladische periode. Sindsdien is de stad overheerst geweest door de Turken en Albaniërs. Nadat zich een aardbeving in de zesde eeuw had voorgedaan, werd een kasteel gebouwd op de Panachaico berg. Patras speelde dertien jaar geleden een belangrijke rol als culturele hoofdstad van het jaar 2006.

4. Chania, Kreta, Griekenland

Eerste bewoners: 4000 voor Christus

Chania

Momenteel vinden opgravingen plaats op de Kastelliheuvel van de oude stad Kydonia. Volgens Homeros was deze stad een van de belangrijkste steden in Griekenland. Oude opgravingen (o.a. potten en munten) zijn momenteel publiekelijk te bezichtigen.

3. Plovdiv , Bulgarije

Eerste bewoners: 4000 voor Christus

Plovdiv

Een van de best bewaard gebleven oude amfitheaters, het Philippopolis-theater, valt hier te bezichtigen. Het is gebouwd in de 2e eeuw na Christus voor dertigduizend toeschouwers. In de veertiende eeuw werd Plovdiv veroverd door het Ottomaanse rijk en pas in 1878 bevrijd tijdens de Slag om Philippopolis.

2. Athene Griekenland

Eerste bewoners: 5000 voor Christus

athene

De op twee-na-oudste stad in Europa, de huidige hoofdstad van Griekenland en een culturele trekpleister voor velen, die affiniteit met Griekse mythologie hebben. Athene wordt gezien als de mythologische geboorteplaats van de democratie en de rechtspraak. De oude Akropolis wordt dagelijks nog door duizenden toeristen bezocht.

1. Argos Griekenland

Eerste bewoners: 5000 voor Christus
Argos

Argos is in de Griekse mythologie de plaats die Troje aanviel onder leiding van Agamemnon. De stad zou zijn vernoemd naar de zoon van de goden Zeus en Niobe. In de stad valt nog steeds een amfitheater te bezoeken, dat plaats heeft voor meer dan 20.000 bezoekers.