Kroatië bevindt zich ten oosten van Italië, aan de andere kant van de Adriatische Zee. Het is een land met een enorme kustlijn met vele kustplaatsen en meer dan duizend eilanden (die veelal per veerboot met een auto te bereiken zijn). Aan de kust vind je plekken met helderblauw water. Ook telt het land een groot aantal Nationale parken, waaronder parken met spectaculaire watervallen en veel groen. De twee bekendste historische steden van Kroatië zijn de hoofdstad Zagreb en de zuidelijke kustplaats Dubrovnik. Het land is heuvelachtig, waardoor je vanaf vele plekken prachtige uitzichten hebt op met name de kustlijn. Als je naar Kroatië op vakantie gaat dan is het aan te raden om waterschoenen mee te nemen om comfortabel te kunnen lopen over de rots- en kiezelstranden.

10. Zagreb

zagreb

De hoofdstad van Kroatië bevindt zich in het noordwesten van Kroatië. Dit is het hart van de Kroatische cultuur, de regering en academici. Het is een metropool die beschikt over zowel historische als moderne bouwwerken. Zagreb heeft een zogenaamde bovenstad en een benedenstad. In de bovenstad kunnen toeristen rondstruinen in de met straatkeien bedekte steegjes en een bezoek brengen aan prachtige oude kerken en torens.

9. Bol (strand op eiland Brač)

bol brac strand
bol brac

Een grote toeristische trekpleister op het eiland Brač (dat vanaf Split is te bereiken), draagt de naam Bol. Dit is eigenlijk de naam van een stadje aan de zuidkant van het eiland, maar ook het strand van dit stadje wordt Bol genoemd. Het kiezelstrand heet officieel Zlatni Rat. Dat betekent ‘Gouden Hoorn’. Voor deze naam is gekozen, omdat het strand de vorm van een hoorn heeft en een gouden kleur lijkt te hebben. Het is een zeer lang strand met kristalhelder water en een uitstekende landtong, die door de getijden van vorm veranderd. Bol staat met name bekend bij Windsurfers, maar ook andere toeristen komen hier graag. Het is aan te raden om hier al zeer vroeg in de ochtend naartoe te gaan om nog even in rust te kunnen genieten van dit paradijsje op aarde.

8. Hvar (eiland)

Hvar
chensiyuan/wikicommons

Vanaf Split bereik je in drie uur tijd het eiland Hvar. Dit eiland bevindt zich onder het eiland Brač (waar Bol zich bevindt, de nummer 9 van deze lijst). Hvar is een party eiland. Het heeft vele clubs, waaronder de populaire club Carpe Diem, waar zelfs sterren op af komen. Het heeft een prachtige kust, maar ook een mooi groen bergrijk binnenland. Het televisieprogramma 3 op reis bezocht Hvar en was onder de indruk.

7. Krka Nationaal Park (watervallen)

Krka

Als je vanuit de kustplaats Sibenik (de nummer 4 van deze lijst) richting het binnenland rijdt, kom je al snel bij het Krka Nationaal Park aan. Een park dat beschikt over spectaculaire watervallen omringd door groen. Je kunt er wandelen, maar ook zwemmen. Het park heeft twee ingangen: de Lozovac ingang en de Skradin ingang. Vanaf de eerste ingang wandel je in ongeveer 2 tot 3 uur door het hele gebied. Vanaf de tweede ingang ga je per boottocht (van ongeveer 25 minuten) naar het park. Daarna start je aan een wandelroute. Ook vanaf de kustplaats Sibenik is het mogelijk om binnen 1,5 uur naar het park te varen, een mooie vaart door het Sint Josef kanaal en het Prukljan-Skradin meer.

6. Korčula (eiland)

Korčula

Het eiland Korčula bevindt zich in het zuiden van Kroatië, vlakbij het eiland Mljet (de nummer 3 van deze lijst). Je bereikt het eiland met een boot vanaf Dubrovnik (1,5 uur varen) of vanaf het de nabijgelegen kustplaats Orebic (15 minuten varen). Het eiland beschikt over oude stadjes en prachtige baaitjes met helderblauw water. In het noordoosten van het lange eiland bevindt zich de gelijknamige plaats Korčula. Hier staat het geboortehuis van de wereldberoemde Marco Polo, maar er staan ook mooie historische gebouwen, waaronder een aantal prachtige kerken. Het televisieprogramma ‘3opreis’ bezocht Korčula omdat het eiland door de Britse Krant tot één van de mooiste eilanden ter wereld werd benoemd.

5. Vis (eiland)

vis
Minestrone/wikicommons

Vanuit Split kun je in 2,5 uur het eiland Vis bereiken. Hoewel het eiland zich ver van de kust bevindt, is het toch een bezoek waard. Het is een oud visserseiland, waar ook nu nog veel vissersbootjes liggen, maar ook steeds meer zeilboten en jachten met toeristen. Toch blijft het een relatief rustig eiland. Je vindt op Vis prachtige zandstranden en vele rustige baaien met helderblauw water. Er staat een archeologisch museum (in de plaats Vis), een Engels fort, er zijn militaire tunnels en wijnmakerijen. Ook heb je een prachtig uitzicht vanaf het hoogste punt van het eiland Hum en kun je vanaf Vis het kleinere eilandje Bisevo (met daarbij een Blauwe grot) bezoeken.

4. Sibenik

Sibenik

De kustplaats Sibenik is een juweeltje aan zee. Het is een eeuwenoude stad met als hoogtepunt de 15e eeuwse Sint Jakob Kathedraal, die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Ook beschikt de oude stad over vier forten, die allemaal te bezichtigen zijn. Het Sint Mihovil fort, dat zich in het centrum van de stad bevindt, is daarvan de grootste aanrader. Vanaf dit punt heb je een spectaculair uitzicht over Sibenik, de zee en de vele eilanden die voor de kust liggen. Sibenik beschikt ook over een stadsstrand. Vanaf hier loopt er een wandelpad richting het centrum van de stad, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op het historische centrum. In Sibenik worden gedurende het jaar een aantal evenementen georganiseerd, zoals de Adriatische Boat Show (in mei), het Internationale Kinderfestival (in juni en juli) en het Terraneo openlucht muziekfestival (in augustus).

3. Mljet Nationaal Park (zoutmeren)

Mljet
Jaganjac/wikicommons

Mljet is een eiland in het zuiden van Kroatië. Je bereikt het eiland vanaf Dubrovnik in ongeveer een uur. Ook kun je vanaf de nabijgelegen kustplaats Prapratno of Orebic naar Mljet varen. Op dit eiland bevindt zich aan de noordwestkant het Nationale Park Mljet. Het park heeft drie ingangen van waaruit je de beroemde zoutmeren, die zich in het park bevinden, kunt bereiken. Deze 10.000 jaar oude meren, waren vroeger voorzien van zoetwater, maar doordat ze in verbinding kwamen met de zee, is het water zout geworden. De meren hebben een spectaculair blauwgroene kleur en bevinden zich in een prachtig groen landschap. Je kunt rondom de meren wandelen en fietsen. Vanaf bergtoppen heb je adembenemende uitzichten over de meren. Ook kun je een duik nemen in de meren en een boottochtje maken naar een eilandje.

2. Plitvice Nationaal Park (meren en watervallen)

Plitvice
Plitvice2

In het binnenland van Kroatië bevindt zich tussen Zagreb (noord) en de kustplaats Zadar (zuid) het Nationale park met de zeer beroemde Plitvicemeren en watervallen. Hier word je betoverd door smaragdgroene meren en sprookjesachtige watervallen in een groene omgeving. Het Plitvice Nationaal Park beschikt over twee ingangen, waar je plattegronden kunt krijgen met daarop wandelroutes. Het is ook mogelijk om zelf een wandelroute te verzinnen (verdwalen kan hier nauwelijks). Je route kun je afwisselen met boottochten of een rit met een treintje.

1. Dubrovnik

dubrovnik

In het uiterste zuiden van Kroatië bevindt zich de Parel van de Adriatische Zee. Deze naam draagt Dubrovnik niet voor niks. Het oude gedeelte van de stad is werkelijk een lust voor het oog, het is zelfs één van de best bewaarde historische steden ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Als je over de stadmuren loopt van Dubrovnik word je overladen door schitterende uitzichten. Je kijkt niet alleen uit over de stad, maar ook over de zee. Ook zijn er nog vele andere bezienswaardigheden in Dubrovnik, die een bezoek zeer waard zijn.