IJsland staat hoog op het lijstje van vele avontuurlijke reizigers. De natuur van het eiland is rondweg spectaculair en herbergt vele unieke natuurverschijnselen zoals geisers, watervallen, vulkanen, zwarte stranden en ijsgrotten. Ga jij op vakantie naar IJsland? Zorg dan dat je de volgende bezienswaardigheden niet mist!

10. Walvissen spotten

walviskijken ijsland
Misschien is IJsland wel één van de beste plekken om walvissen te spotten. Langs de hele kust heb je grote kans om walvissen te zien, maar er zijn drie locaties waar je zeker moet wezen als je walvissen wilt bekijken onder leiding van een gids. Daarvan is Húsavik de meest aangewezen plek. Dit rustieke dorpje heeft slechts 182 inwoners en wordt omgeven door weelderige heuvels.
Andere plekken zijn Eyjafjörður, het langste fjord van IJsland en de hoofdstad Reykjavík. De beste tijd om walvissen te spotten in IJsland is van juni tot september. Zorg dat je op tijd boekt, want tot augustus zijn de spotlocaties erg in trek.

9. De Vestrahorn berg

Vestrahorn

Tijdens je vakantie in IJsland moet je zeker een bezoek overwegen naar de Vestrahorn berg (454 meter). Samen met de Kirkjufell berg is dit wellicht de meest fotogenieke berg op IJsland.

Je hebt het hele jaar toegang tot de berg. Wees in de winter wel voorbereid op stevige kou en een pittige trektocht, die natuurlijk wel beloond wordt met prachtige sneeuwtoppen.

8. Geisers

geisers ijsland
geysir ijsland

IJsland staat bekend om de geisers, een vulkanische bron waarbij geregeld heet water en stoom omhoog spuit. Dit fenomeen is erg interessant om te bewonderen en er zijn maar weinig plekken op de wereld waar je dit natuurlijke verschijnsel kunt zien.
Een van de bekendste geisers op IJsland is de Geysir. Deze geiser heeft erupties van soms wel 70 meter hoogte. De Geysir ligt in het dal van Haukadalur, in het zuidwesten van IJsland. Vlakbij de Geysir bevinden zich ook andere heetwaterbronnen.

7. Landmannalaugar

Landmannalaugar

IJsland herbergt vele magische landschapen, van kleurige bergen, slingerende lavastromen, kraakheldere meren en gebieden met thermale bronnen. Er is een prachtig gebied op IJsland waar deze typerende landschappen samenkomen, namelijk Landmannalaugar. De bergen hier hebben hun unieke kleur te danken aan een mineraalrijk gesteente, afkomstig van lava. Wanneer de lava afkoelt komen er regenboogtinten tevoorschijn.

Landmannalaugar vormt ook een uitvalsbasis voor een van de beste trektochten op IJsland. Tijdens deze hikes kom je langs magische ijsgrotten, vulkanische woestijnen en weelderige valleien. Het gebied is echter alleen toegankelijk in de zomermaanden, van juni tot september.

6. Hallgrimskirkja

Hallgrimskirkja
Hallgrimskirkja 2

Als het gaat om architectuur, is de Hallgrimskirkja de meest imposante bezienswaardigheid van IJsland. De fascinerende vorm van deze kerk in Reykjavik is met 73 meter hoogte de grootste kerk van het land. En dan staat het gebouw ook nog eens op een heuvel, waardoor het zich indrukwekkend boven de stad verheft. De kerk beschikt over een lift naar de top, van waar je een geweldig uitzicht hebt over de bonte stad en de Noorse zee. Vergeet ook niet foto’s te maken van het imposante orgel.

Tijdens de zomermaanden worden in de kerk activiteiten georganiseerd, zoals orgel- en koorconcerten. Voor sommige activiteiten wordt een vergoeding gevraagd.

5. Dyrhólaey

Dyrhólaey

Als je wilt genieten van een ontzagwekkende kustlijn met de aanblik van woeste natuurkracht is Dyrhólaey een echte aanrader. Kliffen reiken hier tot 120 meter hoog, waar je rijkelijk kunt genieten van een fenomenaal uitzicht in alle richtingen. Richting het noorden kun je de ijskap van Mýrdalsjökull ontwaren en richting het oosten zie je de rotsformaties van Reynisdrangar. Naar het westen toe kijk je tot in de eindeloze verte naar een zwart zandstrand.

Dyrhólaey vormt het zuidelijkste puntje van IJsland en heeft een kenmerkende boog die door de zee is uitgesleten. De letterlijke betekenis van deze kaap verwijst heel toepasselijk naar deze boog, namelijk ‘deurgat’. Het gebied is geliefd bij vogelliefhebbers; er komen noordelijke sterns voor, papegaaiduikers en andere zeevogels. Als je naar het binnenland kijkt, kun je de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull zien.

4. De ijsgrotten van Vatnajökull

Vatnajökull
Andreas Tille/wikipedia

Onder de gletsjer van Vatnajökull (de op één na grootste van Europa) bevinden zich vulkanen. Doordat het ijswater smelt en langs het ijs naar beneden glijdt, ontstaan er ijsgrotten. In de lente storten veel grotten in, maar in de winter komen er steeds nieuwe grotten tevoorschijn. Laat je niet bang maken door mogelijk instortingsgevaar. De gids controleert altijd of de grotten stabiel zijn. Met een beetje geluk kun je tijdens een tour op kleine watervallen stuiten of ondergrondse rivieren. Vergeet daarom niet je camera mee te nemen, je kunt hier prachtige plaatjes schieten!

3. Het noorderlicht

noorderlicht ijsland
noorderlicht ijsland2
Grote kans dat je op IJsland dit magische natuurverschijnsel bewust of onbewust te zien krijgt. Gedurende acht maanden is het noorderlicht op IJsland in principe zichtbaar. Maar dan moet de maan niet schijnen en moet er geen bewolking zijn. De meeste kans heb je als je ergens in de middle of nowhere bent en niet te maken hebt met lichtvervuiling van een dorp of stad.

2. Warmwaterbronnen

blue lagoon ijsland
blue lagoon ijsland2

IJsland is het land bij uitstek om te badderen in warmwaterbronnen. Over het hele land zijn deze bronnen te vinden, van de grote stad tot de meest afgelegen plaatsen. Een bron die er uitspringt is de Blue Lagoon. Deze warmwaterbron geeft een bijzondere beleving, mede door de helderblauwe kleur. Toegang tot deze bron is wel aan de prijzige kant, dus kijk goed naar de alternatieven zoals de rustieke warmwaterbronnen in Landmannalaugar. Toegang is vrij, de bron wordt daarom wel druk bezocht.

1. Bezoek een van de watervallen

watervallen ijsland
watervallen ijsland2
watervallen ijsland3
watervallen ijsland4
IJsland staat bekend om haar magische schoonheid en in veel van de schitterende oorden die dit land rijk is, zijn watervallen te vinden. Ga bijvoorbeeld naar de Morsi waterval, die vanaf 240 meter hoogte valt.

Voor het bekijken van watervallen weet je niet waar je moet beginnen. Maar tot de mooiste behoren Skogafoss, Seljalandsfoss, and Gullfoss. Daarvan is de Seljalandsfoss wel heel bijzonder, vanwege de mogelijkheid om achter het gordijn van water te staan en de geheimen te ontdekken die daarachter schuilen.