De IJslandse hoofdstad Reykjavik heeft een bijzondere ligging. Deze stad ligt namelijk net iets onder de poolcirkel en heeft daarom een uniek klimaat. Niet alleen de natuur is mooi, want er zijn ook nog andere leuke bezienswaardigheden. Welke dat zijn lees je in deze top 10 bezienswaardigheden in Reykjavik.

10. Hallgrimskirkja

Hallgrimskirkja
Wanneer je Reykjavik bezoekt, kan je niet om dit bouwwerk heen. De kerk Hallgrimskirkja torent namelijk boven de hele stad uit en is overal te zien. Het is de grootste kerk van heel IJsland en het bouwwerk heeft bovendien een bijzondere stijl. De bouw van de kerk werd afgerond in het jaar 1986 en het ontwerp was geïnspireerd op vloeiende lava die op verschillende plaatsen in IJsland te zien is geweest. Het is een hele klus geweest om de kerk te bouwen, want dit duurde in totaal meer dan twintig jaar. Het was wel de moeite waard, want Hallgrimskirkja biedt een van de mooiste uitkijkpunten over de stad. Bezoek het observatieplatform bovenin de toren en geniet van een adembenemend uitzicht.

9. Nautholsvik Geothermal Beach

Nauthólsvík

Dat de natuur in IJsland bijzonder is, is voor niemand een verrassing. Tijdens je bezoek aan Reykjavik merk je het meteen wanneer je naar het Nautholsvik Geothermal Beach gaat. Dit strand biedt het beste van twee werelden. Zo is het mogelijk om een frisse duik te nemen in de zee. Dat is alleen wel een frisse bedoening, want het water rondom IJsland is vrijwel nooit warm. Daarom heeft het strand ook een thermaalbad waar je van heerlijk warm water kunt genieten. Dit thermaalbad is niet natuurlijk, maar werd aangelegd met behulp van de IJslandse overheid.

8. Laugardalur Park

Laugardalur Park

Laugardalur Park2

Veel toeristen die naar IJsland afreizen, doen dat om de natuurlijke warmwaterbronnen van het land te ontdekken. Tijdens een vakantie in de hoofdstad kan je ook van dit heerlijke warme water genieten. Het Laugardalur Park ligt namelijk in de buurt. Dit bijzondere park werd vroeger gebruikt als grote wasserette, maar is inmiddels een populaire zwemgelegenheid. Daarnaast is het ook mogelijk om een wandeling te maken door het park. Struin door de unieke botanische tuinen terwijl je ondertussen ziet hoe andere bezoekers van het warme water genieten. Er is ook een kleine dierentuin in het park te vinden, wat dit een ideale bestemming maakt om met kleine kinderen te bezoeken.

7. Videy

Videy

Videy is een eiland dat niet ver van Reykjavik verwijderd is. Je bezoekt het eiland met een veerpont en kunt er vervolgens genieten van heerlijke rust. Veel reizigers die naar dit eiland komen, stoppen even om iets verfrissends te drinken in Videyjarstofa. Dit café vind je in het oudste stenen huis van heel IJsland, dus het is ook nog eens een belangrijk historisch gebouw. Je kunt een mooie wandelroute afleggen op het eiland, maar er zijn ook nog andere bezienswaardigheden. Zo staat hier een groot kunstwerk van Yoko Ono: de Imagine Peace Tower. Deze toren herinnert ieder jaar weer de geboorte- en sterfdag van muzikant John Lennon.

6. Laugavegur

Laugavegur
Als je wilt shoppen in Reykjavik, dan moet je in de winkelstraat Laugavegur zijn. Dit is een van de oudste winkelstraten van de stad en is vandaag de dag nog steeds de plek om exclusieve winkels te vinden. Je vindt hier een authentieke kruidenier, maar ook echte IJslandse sieraden die met de hand worden gemaakt. Wil je tijdens het winkelen even bijkomen? Dan kan je terecht in een van de vele cafés en restaurants in de straat. In de avond is Laugavegur ook nog even levendig, want je vindt hier meerdere nachtclubs. Er valt dus genoeg te beleven in Reykjavik.
Laugavegur is trouwens ook de naam van de populairste hike in IJsland, een vierdaagse trektocht van Landmannalaugar naar Þórsmörk.

5. Arbaer openluchtmuseum

arbaer museum
Jon Gretarsson/wikimedia commons

Wil je meer te weten komen over de manieren waarop de IJslanders door de jaren heen geleefd hebben? Dan is het Arbaer openluchtmuseum een goede plek om te bezoeken. Dit museum heeft meer dan twintig verschillende huizen die allemaal uit andere periodes van de IJslandse geschiedenis stammen. Je leert er over het dagelijks leven van de IJslanders en ziet hoe het land zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. Voor creatievelingen is een bezoek aan het museum ook een goed idee. Er worden hier namelijk workshops gegeven, waarbij je oude technieken leert die de IJslandse bevolking gebruikte om spullen en kleding te maken. Dieren hebben ook een plekje gekregen in het openluchtmuseum, dus ook dat is een reden om deze bezienswaardigheid te bezoeken.

4. Nationaal Museum van IJsland

Het Nationaal Museum van IJsland is al in het jaar 1863 opgericht. In die tijd vond je het museum in de zolder van een kerk, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Alle bezienswaardigheden hebben een plekje gekregen in één groot museum. Er zijn hier heel wat historische objecten te vinden, want er geldt een belangrijke wet in IJsland. Alle archeologische vondsten die in het land worden gedaan, moeten direct naar het museum worden gebracht. Vind je een oude munt of iets anders dat verstopt is in de grond? Dan mag je het dus niet zelf houden. Daardoor is de collectie van het Nationaal Museum van IJsland flink gegroeid. Je leert er over de hele geschiedenis van het land: van middeleeuwse schepen tot moderne vliegvelden.

3. Culture House

Reykjavik heeft een museum voor iedereen, dus ook voor mensen die heel veel van musea houden. Het Culture House (Safnahúsið) is een museum waar zes verschillende instituten in zijn ondergebracht. Dat betekent dat je er terecht kunt om ontzettend veelzijdige collecties te zien. Zo vind je hier moderne kunst, maar ook oude manuscripten uit de geschiedenis van IJsland en tentoonstellingen vol met fotografie. Er wordt meestal geen tekst en uitleg gegeven bij de dingen die je ziet. Dat is expres zo gedaan, omdat het Culture House het belangrijk vindt dat je vooral zelf bedenkt waar je naar kijkt en ook zelf een mening vormt over de collectie.

2. De Haven van Hafnarfjordur

Hafnarfjordur

Wanneer je ongeveer vijftien minuten van Reykjavik vandaan bent, kom je in de haven van Hafnarfjordur terecht. Deze haven is al sinds het jaar 1300 ontzettend belangrijk voor IJsland, want hier werd veel handel gedreven. Tegenwoordig is het een leuk gebied voor excursies. Zo is het mogelijk om van de boten te genieten, maar kan je hier ook paardrijden, musea bezoeken of een duik nemen in een van thermaalbaden. Dit plaatsje heeft bovendien een belangrijke bijnaam: het dorp van lava. Dat is niet voor niets, want je vindt overal kleine formaties van lavasteen. Deze zijn ongeveer 7000 jaar geleden ontstaan en versieren het dorpje vandaag de dag nog steeds.

1. Reykjadalur Hot Springs

reykjadalur
reykjadalur2

Voor bezoekers die nog geen genoeg hebben gekregen van al het natuurwater in en rondom Reykjavik, is er nog één groot hoogtepunt in de buurt: de Reykjadalur Hot Springs. Er worden verschillende tours georganiseerd, dus het is niet moeilijk om deze thermaalbaden te bezoeken. Het bijzondere is dat deze baden middenin de natuur liggen en daardoor de perfecte locatie zijn voor een ontspannen dag. Bovendien heeft het water verschillende temperaturen. De baden liggen in een rivier die door het landschap stroomt. De algemene regel is: des te verder je de rivier opgaat, des te heter het water zal worden.