Frankfurt is een stad in het westen van Duitsland. De officiële naam is Frankfurt am Main, omdat de stad aan de rivier de Main is gevestigd (en om verwarring met een andere Frankfurt te voorkomen). Deze stad staat er vooral om bekend dat het een financieel centrum is, van zowel Duitsland als Europa. Je vindt hier hoofdkantoren van Duitse Banken, de Duitse aandelenbeurs en de Europese centrale bank. Maar ook voor toeristen zijn er volop mogelijkheden. Je kunt er terecht voor moderne architectuur en prachtig aangelegd groen. Écht oude gebouwen vind je hier nauwelijks, maar nadat de stad zwaar werd getroffen door de Tweede Wereldoorlog zijn er wel vele reconstructies van historische gebouwen geplaatst.

10. Stationswijk (Bahnhofsviertel)

Bahnhofsviertel

De wijk rondom het centrale treinstation van Frankfurt, het Bahnhofsviertel, is een wijk compleet afgestemd op toeristen. Je vindt hier vele hotels, restaurants en eethuisjes. Met name voor liefhebbers van de internationale keuken is deze wijk een aanrader. In deze wijk is tevens de rosse buurt van Frankfurt gevestigd. Maar ook het enorme treinstation van de Hauptbahnhof Frankfurt is een bezoek waard. Het is gevestigd in een fraai bouwwerk en er heerst volop leven en gezelligheid.

9. Hauptwache (café)

Hauptwache 1
Hauptwache2
Eva K./wikicommons

De Hauptwache is een reconstructie van het vernietigde bouwwerk van de Hauptwache, dat in de Tweede Wereldoorlog werd vernield. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit het begin van de 18e eeuw en is gebouwd in barokke stijl. Van oudsher was het een wachthuis, maar het nieuwe (oude) gebouw wordt gebruikt als café. Ook het nabijgelegen metrostation en het plein, waaraan het café is gevestigd, zijn naar de Hauptwache vernoemd.

8. Archeologische tuin

archeologische tuin
Simsalabimbam/wikicommons

Vlakbij het Römerberg plein (de nummer 3 van deze lijst) vind je de Archeologische tuin. Hier werden tijdens opgravingen in 1953 overblijfselen gevonden uit de Romeinse tijd. Nu zijn ze te bewonderen op deze plek. Het gaat hier onder anderen om delen van een koninklijk paleis, thermale baden en een wachthuis van Romeinse soldaten. De tuin is gratis toegankelijk.

7. Alte Oper (operagebouw)

Alte Oper

Een zeer indrukwekkend gebouw tussen alle moderne architectuur van Frankfurt is de Alte Oper, een operagebouw, dat stamt uit het einde van de 19e eeuw. Het werd voor een groot deel vernield tijdens een luchtbombardement in de Tweede Wereldoorlog, maar is later herbouwd. In die tijd werd er 15 miljoen Duitse Mark bijeen gesprokkeld door rijkssubsidies en burgers om dit enorme project tot stand te brengen. In de grote zaal van de Alte Oper kunnen 2500 mensen terecht. In de Mozart zaal, waar kamermuziek wordt aangeboden, zijn zitplaatsen voor 700 mensen. Dan zijn er nog een aantal kleinere zalen, bestemd voor congressen. Wil je een concert of toneelstuk bijwonen in de Alte Oper? Kijk dan eens op de website, waar je vooraf kaartjes kunt bestellen.

6. Museumsufer

Museumsufer
Dontworry/wikicommons

Langs de oevers van de Main (de nummer 2 van deze lijst) vind je vele musea. Dit gebied wordt ook wel de Museumsufer van Frankfurt genoemd. In dit gebied zijn maar liefst 15 verschillende musea gevestigd. De bekendste daarvan zijn het Duitse Filmmuseum, het Duitse Architectuurmuseum en het Ikonenmuseum. In het laatste weekend van augustus vindt hier elk jaar het Museumfest plaats. Je kunt dan voor een minimaal bedrag toegang krijgen tot alle deelnemende musea in het gebied. Het is elk jaar weer een enorm spektakel, dat vele bezoekers trekt, tot maar liefst 3 miljoen per weekend. Daarmee behoort het tot één van de grootste evenementen van Duitsland op cultureel gebied.

5. Palmengarten (botanische tuin)

Palmengarten

Frankfurt beschikt over veel groen, waaronder twee botanische tuinen, die vlakbij elkaar zijn gevestigd. Eén daarvan is Palmengarten, dat met een oppervlakte van 290.000 m², de grootste botanische tuin van Duitsland is. Palmengarten bevindt zich ten noordwesten van het centrum van de stad. Net als andere botanische tuinen streeft ook de Palmengarten ernaar om zoveel mogelijk biodiversiteit van planten te behouden. Het beschikt dan ook over een enorme diversiteit aan planten. Je vindt er broeikassen met tropische en subtropische planten, twee woestijnlandschappen en een subarctisch landschap in een glazen paviljoen. Ook vinden er thematische tentoonstellingen plaats. Aan de Palmengarten is een muziektheater gevestigd. Het Papageno theater, met optredens voor jong en oud.

4. Zeil (winkelstraat)

Zeil
Mylius/wikicommons

In de autovrije winkelstraat Zeil is het altijd gezellig druk. Hier vindt je winkels in allerlei soorten en formaten. Ook staan er vele bankjes en bomen, zodat je ook zittend heerlijk kunt genieten van de levendigheid in deze straat. Een bijzonder staaltje architectuur is hier het overdekte winkelcentrum My Zeil.

3. Römerberg (plein)

Römerberg

Het centrale punt van Frankfurt is het Römersberg plein. Hoewel het plein er pas na de Tweede Wereldoorlog is gevestigd, heeft het toch ook een vleugje van de Middeleeuwen meegekregen. Het is namelijk deels een reconstructie van het oorspronkelijke Middeleeuwse plein dat hier lag, omringd door vakwerkhuizen. Aan dit plein is het (Römer) stadhuis en de Dom van Frankfurt gevestigd. Ook staan de Sint Paulskerk en de Oude Nikolaaskerk aan het Römerplein.

2. Main (rivier)

Main

Zoals al in de naam van de stad wordt vermeld: Frankfurt bevindt zich aan de rivier de Main. Als je door de stad wandelt, dan kun je deze rivier niet mis lopen. Het is een grote rivier, waarvan de kade zeer mooi is aangelegd met veel recreatiegebieden met heerlijke plekken om te wandelen en te zitten. Ook is het bekende Museumsufer (de nummer 6 van deze lijst) aan de kade van de Main gevestigd. Over de Main zijn maar liefst 19 bruggen gebouwd, waaronder hele grote, maar ook veel kleinere voetgangersbruggetjes. Een voorbeeld van dit laatste type is de Eisener Steg. Vanaf deze brug heb je een prachtig uitzicht over de stad.

1. Main Toren

main tower

De naam zegt het al, de Main Toren is vlakbij de Main (de nummer 2 van deze lijst) gevestigd. Via de Neue Mainzer Straße loop je van hieruit in zuidelijke richting naar de rivier. Vanaf de Main Toren wolkenkrabber kun je genieten van een spectaculair mooi uitzicht (bijvoorbeeld de foto van de winkelstraat zeil, onze nummer 4)d over de stad en omstreken. Dat doe je vanuit de Main Toren op de 56e verdieping vanaf het panoramaterras op het dak, op een hoogte van 200 meter. Je kunt ook gebruik maken van het restaurant, dat zich een paar verdiepingen lager bevindt. Ook daar heb je natuurlijk prachtig uitzicht terwijl je geniet van een heerlijk hapje en drankje. De moderne Main Toren staat er vanaf het jaar 1999.