Spanje is een prachtig land met talloze bijzondere natuurgebieden. Het ene moment wandel je langs hoge bergtoppen, terwijl je het volgende moment van een groen bos geniet. Waar je ook bent: er is altijd wel een mooie rivier in de buurt. Ben je benieuwd naar de bekendste rivieren in het land? Lees dan deze top 10 beroemde Spaanse rivieren.

10. Genil

genil

De op één na langste rivier van Andalusië is de Genil. Deze rivier heeft een lengte van maar liefst 359 kilometer en komt oorspronkelijk uit de Sierra Nevada. Vervolgens stroomt hij door steden zoals Granada, Loja en Puente Genil. De Genil is een zijtak van een grotere rivier, namelijk de Guadalquivir. Deze enorm lange rivier hoort bij een van de meest beroemde rivieren van Spanje.

9. Pisuerga

Pisuerga
De Pisuerga stroomt door het noorden van Spanje, waar het een van de grootste zijrivieren van de Duero is. De oorsprong van deze rivier ligt in het Cantabrisch gebergte, waarna het water richting het zuiden stroomt. De rivier loopt hierbij door de stad Valladolid. Na een tocht van maar liefst 270 kilometer loopt de Pisguera over in de Duero.

8. Júcar

Jucar

In het oosten van Spanje vind je rivier de Júcar. Deze heeft een lengte van 509 kilometer en ontspringt bij Montes Universales. Het water kabbelt door verschillende grote steden in Spanje, waaronder Cuenca. Vervolgens gaat de rivier door richting het oosten, waarna hij in de Middellandse Zee uitmondt. De Júcar is verantwoordelijk voor een van de grootste overstromingen in Spanje, toen het water door een stuwmeer brak in 1982.

7. Segre

Segre

Deze rivier in Spanje stroomt voor een deel door Frankrijk. De oorsprong ligt dan ook in dit land, namelijk in de Franse Pyreneeën. Vanaf berg Pic del Segre kabbelt het water richting Spanje, waar rivier de Valira zich bij de Segre voegt. Onderweg voegen zich nog meer rivieren zich bij de Segre, totdat deze overgaat in de Ebro. De Segre is namelijk een zijrivier van de Ebro, een van de meest bekende rivieren van Spanje.

6. Miño

mino rivier

In het noordwesten van Spanje vind je rivier de Miño. Deze rivier is in totaal 340 kilometer lang en vindt zijn oorsprong in het Meiragebergte. Het water stroomt richting het zuiden, maar buigt uiteindelijk af naar het westen. Hier vormt de laatste 75 kilometer van de Miño de bovenste grens tussen Portugal en Spanje. Uiteindelijk stroomt het water richting de Atlantische Oceaan.

5. Duero

Duero

Rivier de Duero heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan Keltische groepen die in Spanje en Portugal leefden. Dat was in een ver verleden, nog voordat de Romeinen Zuid-Europa hun thuis hadden gemaakt. De Duero begint in het noorden van Spanje en stroomt vervolgens naar het noorden van Portugal, waar hij bij de stad Porto in de Atlantische Oceaan uitmondt. Langs de oevers van de rivier vind je talloze wijngaarden. Zo is Ribera del Duero een geliefde wijnstreek langs dit kabbelende water.

4. Guadiana

Guadiana

Voor Portugal en Spanje heeft de Guadiana een belangrijke functie. Deze rivier is namelijk de natuurlijke scheidingslijn tussen deze twee landen. Het laatste deel van de rivier scheidt de zuidelijke delen van Portugal en Spanje. De oorsprong van de rivier ligt in Castilië-La Mancha, bijna in het midden van Spanje. Vervolgens stroomt de rivier richting het westen, waarna hij een scherpe bocht naar het zuiden maakt. De Atlantische Oceaan is de uiteindelijke bestemming voor deze rivier.

3. Ebro

Ebro

Ben je op zoek naar de langste rivier die van begin tot eind in Spanje ligt? Dan moet je bij de Ebro zijn. Deze rivier ontspringt iets ten westen van de stad Reinosa, in het noorden van het land. Vervolgens kabbelt het water door de Pyreneeën, waarna hij langzaam maar zeker richting de Middellandse zee stroomt. Het einde van de rivier ligt iets ten zuiden van Barcelona.

2. Guadalquivir

Guadalquivir

Wanneer je een bezoek brengt aan de Spaanse stad Sevilla, kan je niet om rivier de Guadalquivir heen. Deze rivier is namelijk ontzettend belangrijk voor de economie in de stad. Sevilla heeft zijn grote haven aan deze rivier te danken. De Guadalquivir is maar liefst 657 kilometer lang en daarmee de op één na langste rivier in Spanje. Hij begint in natuurgebied Sierras de Cazorla, waarna hij met talloze bochten richting de Atlantische Oceaan stroomt.

1. Tajo

tejo

De Tajo is de langste rivier die je op het Iberisch schiereiland zult vinden. Dat betekent dat Spanje en Portugal geen enkele rivier hebben die langer is dan de Tajo. De rivier begint in Sierra de Albarracín, op ongeveer 150 kilometer van de kust. Voordat het water de kust bereikt, legt het maar liefst 1007 kilometer af. Uiteindelijk stroomt het water in de Atlantische Oceaan, net onder de Portugese hoofdstad Lissabon.