Sevilla is de hoofdstad van Andalusië, het meest zuidelijke gebied van Spanje. Het staat bekend als de geboorteplek van de flamenco, een Spaanse dans- en muziekstijl. Sevilla is belangrijk op het gebied van economie, politiek, kunst en cultuur. De stad heeft het grootste historische centrum van Europa. Sevilla is één van de warmste steden van Europa. De gemiddelde jaartemperatuur is hoog, de winters zijn mild en de zomers zijn heet. Hier vind je vele sinaasappelbomen, tapasrestaurantjes en doeken (ter bescherming tegen de hitte).

10. Bellas Artes museum

Bellas Artes museum

Het centraal gelegen museum Bellas Artes heeft een collectie van werken van Spaanse kunstenaars vanaf de middeleeuwen tot de 20e eeuw. Het staat op het Plaza del Museo (museumplein). Hier staat een beeld van de Sevilliaanse schilder Bartolomé Esteban Murillo. Het museum is om een grote trap en drie patio’s heen gebouwd.

9. Maria Luisa park

Maria Luisa park 1

Het Maria Luisa park bevindt zich aan de Guadalquivir rivier. Het park stamt uit het jaar 1914, maar is bekend geworden in 1929. Toen werd het, doordat er een Ibero-Amerikaanse voorstelling plaatsvond, gemaakt tot een paradijselijk park. In het park vind je lange wandelboulevards, uitgestrekte tuinen met vele tropische plantensoorten, oude bruggetjes, vogels, paviljoenen, fonteinen en restaurants. In het park bevinden zich twee bekende pleinen: Plaza de Espaṅa (zie nummer 4 in deze lijst) en Plaza de América. Op dit laatste plein vind je vele witte duiven, eenden, zwanen en pauwen. Twee bekende monumenten staan in het park, namelijk La Glorieta de Becquer en het monument van Miguel de Cervantes. De eerste is een romantisch standbeeld van de Sevillaanse dichter Gustavo Adolfo Becquer met beelden van liefdesexpressies en twee Cupido’s. De tweede is het beeld van roman- en toneelschrijver Miguel de Cervantes. Op de tegels op het beeld staan voorbeelden van werkjes van de schrijver. Dan is er in het Maria Luisa park nog De fontein van de Leeuwen met vier grote beelden van leeuwen die water in de fontein spuwen.

8. Torre del Oro (toren)

Torre del Oro 1

Aan de Guadalquivir rivier in het centrum van Sevilla staat de Torre del Oro. De betekenis van Torre del Oro is ‘toren van het goud’, afkomstig van de gouden glans, die vroeger van de toren leek te schitteren in de rivier. In de tijd van de koloniale handel werd er tevens goud opgeslagen in de toren. De toren is gebouwd in de 12e eeuw. De Almohaden verkozen in die tijd Sevilla als hoofdstad en bouwden daarom twee torens: de Torre del Oro en de Giralda (nummer 2 van deze lijst). In 1760 kreeg de toren er op de top een klein torentje bij. In het verleden deed de toren dienst als gevangenis, kapel en opslagplaats. Nu is er een maritiem museum gevestigd, het Museo Naval de Sevilla. Hier vind je antieke scheepvaart- instrumenten, zee-vaartkaarten, maquettes en historische opnames.

7. Plaza de Toros de La Maestranza (stierengevechten)

Plaza de Toros de La Maestranza

Pigprox / Shutterstock.com

Plaza de Toros betekent ‘plein van de stieren’. Hier vinden traditionele stierengevechten plaats. Een andere benaming voor het plein is La Maestranza. Het is de grootste en belangrijkste arena van Spanje voor stierengevechten. In de maand april wordt hier Feria de Abril georganiseerd, één van de grootste festivals voor stierengevechten ter wereld. De enorme arena werd gebouwd tussen 1733 en 1765 en bestaat voor één derde uit hout en twee derde uit (bak)steen. Het heeft een toegangspoort, waarlangs stierenvechters de arena mogen verlaten en een loge. Het dak van de loge is een enorme koepel met blauwe en witte tegels. Er is een kapel in de arena aanwezig, waar de stierenvechters komen om te bidden voor de wedstrijd. In de buurt van de arena staan standbeelden van twee bekende stierenvechters: Curro Romero en Manolo Vázquez. Ook de moeder van koning Juan Carlos staat hier als standbeeld. Zij speelde in het verleden een belangrijke rol bij de stierengevechten van Spanje. Er is een museum in Plaza de Toros gevestigd met objecten uit de geschiedenis en evolutie van de stierenvechten in Spanje. Ook is er een zaal met schilderijen, gerelateerd aan het stiervechten, gevestigd. Onder begeleiding van een gids kun je La Maestranza bezichtigen.

6. Santa Cruz (wijk)

santa cruz wijk sevilla

Irina Sen Shutterstock.com

De bekendste centraal gelegen, toeristische wijk van Sevilla is Santa Cruz. Hier bevindt zich de zeer bekende Giralda (nummer 2 van deze lijst) en de Real Alcázar (nummer 1 van deze lijst). Ook vind je hier vele andere bezienswaardigheden, waaronder de Calle Santa Maria (tempel) en de Jardines de Murillo (tuin). De wijk staat bekend om haar smalle straatjes met huizen in de Andalusische bouwstijl, vele restaurantjes en terrasjes.

5. Casa de Pilatos (paleis)

Casa de Pilatos

Vlakbij het centrum van Sevilla staat het typisch Andalusische paleis Casa de Pilatos, gebouwd in Italiaanse Renaissance- en Spaanse Mudéjarstijl. Het is gebouwd aan het einde van de 15e eeuw in opdracht van Don Pedro Carlos. Hij ging er wonen met zijn vrouw en zoon. Het gebouw is omringd door keurig onderhouden tuinen en heeft heel veel Azulejos. Dat zijn tegels en een Andalusische kunstsoort. Op de keramiek tegels staan met (vaak) blauwe verf verschillende kleine schilderijtjes geschilderd.

4. Plaza de Espaṅa

Plaza de Espaṅa 1

Plaza de Espaṅa is het centrale plein van Sevilla. Het heeft de vorm van een halve cirkel. In het midden bevindt zich een fontein. Rondom het plein staan vele historische gebouwen, de meesten in gebruik door de overheid. Ook is er een strook water aan de buitenrand. Met bruggen is het middenplein verbonden met de gebouwen rondom. Het plein werd al in meerdere films gebruikt als decor, onder anderen de film ‘The Attack of the Clones’ (Star Wars II).

3. Maria de la Sede Kathedraal

Maria de la Sede

De Maria de la Sede is een Kathedraal met een enorme omvang. Het is het grootste gotische kerkgebouw ter wereld. De kathedraal is grotendeels afkomstig uit het jaar 1506, maar heeft ook delen uit de 12e eeuw (van de moskee die er eerst stond). Het interieur van de kathedraal is zeer indrukwekkend. Er zijn onder anderen glasschilderingen, grafmonumenten, altaarstukken, schilderijen en houtsnijwerken. Waarschijnlijk werd Christoffel Columbus hier in een praalgraf begraven.

2. Giralda (toren)

Giralda toren

Naast de Maria de la Sede (nummer 3 op deze lijst) staat het symbool van Sevilla, de Giralda klokkentoren. Deze klokkentoren werd in de 12e eeuw door de Almohaden gebouwd, toen Sevilla als hoofdstad werd benoemd. In deze tijd was het de hoogste minaret van de wereld. Bij een aardbeving verloor de toren haar bekroning. Deze is tussen 1558 en 1568 vervangen door een ontwerp van Hernán Ruiz de Jonge. De toren heeft geen trap, maar een hellend pad, dat naar de top leidt. Vroeger kon deze gang per paard worden bereden. Nu kan dat enkel nog te voet.

1. Alcazar Real de Sevilla (Koninklijk Paleis)

Alcazar Real de Sevilla 1

Alcazar Real de Sevilla is het oudste koninklijk paleis van Europa dat nog steeds deels door de koninklijke familie in gebruik is. Het is gebouwd in de 14e eeuw in opdracht van koning Peter I van Castilië. Het is een typisch voorbeeld van de Mudéjar architectuur. In de 16e eeuw werden er door keizer Karel V elementen aan toegevoegd. Er is een spectaculaire binnenplaats ‘Patio de las Doncellas’ in het paleis gelegen. Rondom het paleis bevinden zich uitgestrekte tuinen in verschillende stijlen (van Moors tot Renaissance). Er zijn ook geregeld exposities te bezichtigen.