Ten noorden van Griekenland vind je het prachtige Macedonië. Dit land is door allerlei verschillende culturen beïnvloed, waardoor het een van de meest indrukwekkende plaatsen is die je kunt bezoeken. Je vindt er een mix van de Griekse, Romeinse, Ottomaanse en Mediterrane cultuur. Tijdens een vakantie in dit land hoef je je dus nooit te vervelen. Helemaal niet wanneer je deze top 15 bezienswaardigheden in Macedonië in gedachten houdt.

Skopje

skopje
skpoje2

Wanneer je op zoek bent naar een veelzijdige stad, dan moet je in Skopje zijn. Deze stad heeft namelijk een rijke geschiedenis en bestaat (net als de rest van Macedonië) uit allerlei verschillende culturen die op verschillende manieren samenkomen. Tegenwoordig is dit ook een ideale plek wanneer je op zoek bent naar wat geschiedenis en cultuur. Zo kan je een groot standbeeld van Alexander de Grote bezoeken. Houd je juist meer van winkelen en stappen? Ook dan moet je in Skopje zijn, want het nachtleven is ontzettend gezellig in deze stad. Skopje is meer geschikt voor een dagje of een weekend dan voor een hele week. Ga je langer, dan kun je beter naar Orhid gaan en misschien een dagje op en neer naar Skopje.

Matkakloof

Matkakloof2
Matkakloof

Een groot nadeel van Skopje is dat het bloedheet is in de zomer (meer dan 40 graden is geen uitzondering) Gelukkig is in de buurt het Matka meer te vinden, hier zijn dan ook veel locals te vinden in de weekenden. In de kloof met een meer kun je onder andere kajakken, klimmen en vissen. Voor cultuurliefhebber zijn er drie kloosters waarvan de oudste twee uit de 14e eeuw stammen. Ook zijn er tien grotten te vinden waarvan de Vrelogrot de grootste is en waarin zich twee kleine onderaardse meren bevinden.

Ohrid

ohrid2
ohrid

De meeste mensen die op vakantie gaan naar Macedonië gaan naar Ohrid, en dat is natuurlijk niet zonder reden! Bij het Ohrid meer vind je een gelijknamige stad. Deze plek heeft een plekje op de UNESCO werelderfgoedlijst veroverd. Dat komt door de rijke geschiedenis die in deze stad te vinden is. Wat dacht je bijvoorbeeld van een oude kerk uit de dertiende eeuw, of een klassiek theater? Daarnaast is er ook een fort te vinden van tsaar Samuil. Op de hoge punten van de stad heb je een prachtig uitzicht over het meer en de andere dorpjes in de buurt. Het is ook geen enkel probleem om een rustige wandeling langs het meer te maken.

Struga

Struga

Ben je op vakantie in Ohrid? Dan kan je gerust een dagje op bezoek in Struga. Deze stad wordt ook wel de stad van de poëzie genoemd en is vooral perfect wanneer je op zoek bent naar een rustige bezienswaardigheid. Het volkslied van Macedonië werd in deze stad geschreven, waardoor Struga een waardevolle plaats in het land is. Je vindt hier veel traditionele huisjes die jarenlang niet veranderd zijn. Daarnaast kan je door de sfeervolle straten wandelen en een bezoek brengen aan een van de markten in de stad.

Het klooster van St. Naum

St. Naum
St. Naum2

Er zijn veel kloosters te vinden in Macedonië, maar het klooster van Sveti Naum is een van de mooiste in het land. Het gebouw stamt uit de tiende eeuw en kijkt uit over een prachtig meer. Een van de meest mooie onderdelen van het klooster zijn de verschillende fresco’s. Sveti Naum is een erg rustige plek waar je in alle stilte kunt genieten van de mooie architectuur. Het is ook mogelijk om een bootje te huren in de buurt, en je rond te laten varen langs de bronnen van het Ohridmeer. Ook kun je het klooster prachtig vanaf het meer bewonderen.

Bitola

De Turkse invloeden in Macedonië vind je terug wanneer je een bezoek brengt aan Bitola. Deze stad heeft een sfeervol centrum en is gevuld met prachtige stadshuizen. Je vindt hier en daar ook een Turkse moskee, dus het is duidelijk dat Macedonië een land in de Balkan is. Een van de meest populaire activiteiten in deze stad is genieten van een kop verse koffie terwijl je kijkt naar de mensen die over de drukke straten lopen. Bitola staat namelijk bekend om zijn vele cafés waar je altijd iets lekkers kunt drinken.

Prilep

Prilep

Een stad met een rijke geschiedenis is Prilep. Deze stad staat tegenwoordig bekend als de tabakstad van Macedonië, aangezien er veel tabak werd geproduceerd in Prilep. In de middeleeuwen was het de hoofdstad van de regio, waardoor je nog veel prachtige oude gebouwen kunt vinden in de stad. Zo vind je bovenop de berg bij Prilep een oude middeleeuwse veste. Daarnaast kan je hier genieten van een unieke omgeving. De hoge rotsen zorgen ervoor dat deze stad minder modern aanvoelt, waardoor je er een aantal prachtige wandelingen kunt maken.

Kruševo

Kruševo

In Macedonië staat Kruševo vooral bekend als de stad die werd overgenomen door de Ottomanen. Het land heeft een jarenlange strijd gehad om vrij te komen van het Ottomaanse rijk. Toen Kruševo net 10 dagen bevrijd was, kwam het Ottomaanse leger tevoorschijn, brandde de stad plat en vermoorde twee belangrijke leiders van het verzet. Je kunt vandaag de dag twee monumenten bezoeken die deze tragische gebeurtenis herdenken. De prachtige architectuur en de vele kerken zorgen er ook voor dat dit stadje met 10.000 inwoners een opvallende bezienswaardigheid is in Macedonië.

Nationaal park Mavrovo

Mavrovo
Mavrovo 2

Ben je van plan om Macedonië in de winter te bezoeken? Dan moet je zeker eens naar het nationaal park Mavrovo. Dit is namelijk een van de beste plekken om te skiën wanneer je in Macedonië bent. Met een natuurgebied van meer dan 730 vierkante kilometer kan je hier meer dan genoeg ontdekken. Daarom is Mavrovo ook een mooie plek om te bezoeken in de zomer. Wandel door het bos, ontdek de mooie meren of beklim de Korab: de hoogste berg in heel Macedonië. De sfeervolle dorpjes in de buurt zijn ook altijd de moeite waard.

Nationaal park Pelister

Pelister

Macedonië heeft drie nationale parken. De oudste daarvan is Pelister, vlakbij de stad Bitola. Met meer dan acht hoge pieken van meer dan twee kilometer heb je hier meer dan genoeg uitdaging voor een intensieve wandeling. Het uitzicht is dan ook prachtig. In dit gebied vind je ook een aantal wilde dieren, zoals herten, wolven en beren. Daarnaast kan je genieten van een rustige wandeling langs een van de twee meren. Wandelen kan je het beste doen in de zomer, maar in de winter zien de besneeuwde bergtoppen er natuurlijk prachtig uit.

Stobi

stobi
stobi2

Ben jij een echte geschiedenisliefhebber? Dan hoort de stad Stobi zeker bij jouw must-sees wanneer je Macedonië bezoekt. Deze plek is namelijk een interessante archeologische vindplaats. In de zevende eeuw werd deze stad gesticht. Door de jaren heen kwam hij in handen van lokale volkeren, maar ook de Romeinen en Byzantijnen hebben in Stobi gewoond. De stad werd een belangrijke handelsplaats, waardoor er veel interessante objecten zijn gevonden. Je kunt deze plaats iedere dag bezoeken en een rondleiding krijgen door de oude resten.

Gevgelija

Deze stad staat ook wel bekend als de Las Vegas van Macedonië. In Gevgelija kan je namelijk ontzettend veel plezier beleven. De vele casino’s, vijfsterrenhotels en nachtclubs zijn tot in de kleinste uurtjes geopend. Tegelijkertijd kan je hier genieten van de lekkere zon en overdag heerlijk winkelen. Ben je op zoek naar de ultieme ontspanning? Breng dan een bezoekje aan de spa van Gevgelija. Het is ook mogelijk om de natuur op te zoeken. De prachtige bossen zijn een mooi alternatief wanneer je even genoeg hebt gehad van het feestleven in de stad.

Povardarie

Wie van wijn houdt, is in Macedonië aan het goede adres. Dit land heeft maar liefst 24.000 hectare aan wijnvelden. Een van de meest bekende wijnvelden van het land is Povardarie. De wijnen van dit gebied worden over de hele wereld gedronken. Tijdens een bezoek aan deze plek kan je natuurlijk wijn proeven, maar het is ook mogelijk om te zien hoe de wijn gemaakt wordt. Het is ook geen straf om Povardarie te moeten bezoeken, want onderweg kom je langs de prachtige Vardar rivier en de bijbehorende vallei.

Strumica

Strumica

In het oosten van Macedonië vind je Strumica, een sfeervol stadje dat in een prachtige omgeving ligt. Je kunt vanuit de stad op avontuur om de berg Belasica te beklimmen, maar er zijn ook twee mooie watervallen in de buurt. In Strumica vind je ook verschillende kloosters. Deze worden vandaag de dag nog steeds gebruikt, maar je kunt ze gewoon bezoeken. Geniet bijvoorbeeld van hun prachtige architectuur. Ben je klaar met alle activiteiten? Dan is er nog een oud Romeins bad dat bezocht kan worden. Hier kom je helemaal tot rust.

Tikves meer

Tikves

Ben je op zoek naar een gezellige plek waar je met je familie kunt genieten van een picknick? Dan moet je naar Tikves meer. Dit meer is het oudste niet-natuurlijke meer van Macedonië. Het uitzicht is prachtig, maar je kunt hier ook allerlei leuke activiteiten ondernemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een duikles? Ook zeilen en kanoën is mogelijk op het meer. Voor wat extra uitzicht kan je ervoor kiezen om te paragliden. Dit meer is ook een van de beste plekken in Macedonië om te vissen. Binnen de kortste keren heb jij beet.

Kumanovo

Kumanovo

Vlakbij de stad Skopje vind je Kumanovo. Deze stad is de perfecte mix tussen de Servische en Macedonische cultuur. Dit is de plek waar je moet zijn wanneer je de veelzijdige volken in Macedonië wilt leren kennen. Bij de stad vind je Kostoperka Karpa, een indrukwekkende rotsformatie. Er is ook een oude kerk die je kunt bezoeken en je kunt standbeelden bekijken van de lokale legende Batko Gjorgjija.